Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Ble Oslo bombet under andre verdenskrig?

Jeg mener å huske noe om at en trikk ble bombet ved Victoria terrasse i Oslo, men jeg klarte ikke å finne noe om det på internett.

Er det noen som har noe informasjon om hvilke bombeangrep Oslo evt ble utsatt for under krigen (tidspunkt, mål, omfang, angrepspart, tysk luftforsvar)? Såvidt jeg vet var det ingen bombing fra tyskernes side 8.-9.april, så dersom det var noe bombing vil jeg vel anta at det var allierte bombetokt hvor formålet var å ramme tyske mål i Oslo..?

Takknemlig hvis noen har noe kunnskap å dele om dette!

1
17 kommentarer
Trådvisning
Hele diskusjonen

varulv2468

Den meget viktige faghistoriske boken "Flyalarm, luftkrigen over Norge 1939-1945" er et must for disse interessant i luftkrig over Norge under den andre verdenskrig og er utvilsomt fremdeles i salg siden boken er bare ett år gammelt og kan ansees som den endelige konklusjonen på den norske historieretning innenfor luftkrig i Norgeshistorien. Det eneste minuset er mangelet på ordslisten for kjapp orientering i den ganske omfattende boken på 400 sider.

Det var foretatt flere allierte bombeangrep på Oslo, men disse var ikke strategiske bombing med svermer av bombefly, men nålestikksangrep på militære objekter av mindre verdi og mer subtle karakter.

Victoria Terrasse som nå kan fremstår som et skjult slott for de fleste som overvære den samlingen av de storslåtte kontorbygningene, var Norges viktige departementsbygning den gang og blir under krigen omgjort til hovedkvarteret for den beryktede Gestapo og andre tyske sikkerhetsorganer med ansvar for overvåkelse og kontraspionasje samt mot indre trusler rettet mot okkupasjonen av Norge. Dermed blir Victoria Terrasse et attrativt mål for briterne som ikke bare støttet motstandsbevegelser i de okkuperte landene, men også anså Gestapo som et legitimt mål for å behjelpet deres egne spionasje og fordekte operasjoner. Dermed var det rettet flyangrep med Mosquito angrepsfly mot flere land der de skulle i årene 1942 til 1945 gjennomført flere spektakulære angrep med datidens presisjonsegenskaper som selv i dag vil ha vært imponerende.

I den 25. september 1942 overfløy 4 britiske Mosquito-fly av 105th. skvadron i 2. Group i Bomber Command med base i Leuchars, Storbritannia Oslofjorden før de stupet ned til 1100 fot høyde for å kom ned på Oslo. Etter å ha kommet seg på byen, svingte briterne til venstre over Ekeberg, bruker Rådhustårnet for å orientere seg og lokalisere deres mål og så droppet deres bomber i meget lav høyde. Da hadde to tyske FW 190 jagerfly tatt av fra Fornebu flyplass og fulgt etter Mosquito`erne som bare kunne stolte på deres hastighet og manøvreringsevne for å unnslipper. Bare ett fly var skutt ned med to drepte, flere andre var truffet uten personnellstap.

Bombeangrepet som hendt midt i en husklynge med smale gater og høye bygninger der bombemålet lå smalt og langt i en delvis besettet kvartal, var mislykket, til stor forbauselse vist seg at flerparten av bombene eksplodert ikke som tenkt etter å ha kommet inn og andre som hadde droppet deres bomber, hadde ikke stupte og deretter kom bombene på avveien. Resultatet var skuffende, for 13 bygninger var ødelagt eller skadet, 6 nordmenn drept og 68 skadet. Tyskerne mistet to til fire drepte og 10 til 12 sårede. Angrepet var det første av sitt slag og læredommen hadde vist at bombene fungerer ikke hvis droppet fra skarp vinkel i høy hastighet som aktuelt var det beste for treff mot et slik mål.

Victoria Terrasse blir angrepet på ny den 31. desember 1944 av briterne med 627. skvadronen som hadde allerede vært over Oslofjorden der de angriper flere skip sammen med strategiske bombefly og istedenfor ha bare 4 fly med bomber skulle hele skvadronen deltar i angrepet med 12 fly hver med to 500-kg bomber.

Etter å ha stupet fra 7 000 til 1 000 fot bruker de de høye radiomaster på Lambertseter som sjekkpunkt for venstresvingen mot Oslo sentrum og flyr inn mot Victoria Terrasse, men det vist seg å være mer farefulle enn trodde på forveien fordi det var stilt opp flere luftvernskytser i Oslo sentrum man på utgangspunktet var kjent med. Hva som ikke var regnet med var at Filipstad havneområdet og havnen opp mot Rådhuset var full av krigsskip og bevæpnede fraktsskiper med tung luftvern på seg. Etter det første angrepet i en bølge var overstått, blir flyene i det andre angrepet fanget under en dødelige regn av granater og da røyken tilskyet innsiktelsen kunne ikke de seks siste Mosquito`ere etter gitte ordre droppet deres bomber og måtte trekke seg oppover landet mot Ris kirke.

Bare seks fly hadde droppet deres bomber, men igjen vist det seg at angrepet var mislykket fordi målsområdet var altfor smalt og med altfor tung bebyggelse på begge sider av Victoria Terrasse, dessuten var angrepet hendt med primitive bomber som hadde sen utløselsesmekanisme som i tillegg kunne være upålitelige som sett før. En av bombene, droppet av flyløytnant Wilfreds Yeadell, traff bakken foran Drammensveien ved Slottsparken og spratt opp i luften for deretter å eksplodert lik over en "blåtrikk", vogn nr. 115 på Majorstuen-Østbanen rute som blir knust av ild og splinter. Alle omkom med unntak av fire mennesker. En andre bombe traff en bygning der flere tyske kvinner holdt til å forårsaket en massakre der.

En av de blodigste luftangreper i Norgeshistorien var et faktum, 78 nordmenn var drept og 57 andre skadet i tillegg til 27 tyske drepte, minst 150 nordmenn mistet deres hjem mens tyskerne som hadde rekvirerte flere bygninger omkring Victoria Terrasse, måtte flyttet deres menn og kvinner vekk fra sønderknuste bygninger som var ødelagt. Ingen bombe traff Victoria Terrasse. Angrepet fikk i det minst den virkningen av Gestapo flyttet vekk over til flere steder slik at de kunne unngår flere angrep ved å sprede på deres administrasjonen og andre aktiviteter, Victoria Terrasse blir nesten uttømt for annet enn forhørssentre som fikk hentet inn 28 fanger for å avskremte flere flyangrep.

1

varulv2468

Hvor mange sivilister var drept av allierte bombing? Det er 1 779 drepte sivilister i Norge. Hvor stor andel av disse skyldes allierte bombeangrep? Dette var jo ikke akkurat tatt fram.

Bergen den 4. oktober 1944: 193 drepte og 180 skadet etter et flyangrep av 140 britiske bombefly mot ubåtbunkeren på Laksevåg.

Bergen den 29. oktober 1944: 43 drepte og 100 skadet etter et flyangrep med 237 britiske bombefly som totalskadet Bergen sentrum.

Valløy den 26. mai 1945: 57 drepte etter et flyangrep av 119 britiske bombefly som for en gangs skyld bringer nordmenn i harme som en kunne ser den dag i dag dersom en bronseskulptur som vist en mor halvt på kne beskytter sitt barn står i Valløy til stor flause for enhver briter som skulle se den. Det var fordi krigen var så godt som mulig, avsluttet så man så angrepet som en forbrytelse uten sin like den gang.

1

varjen

varulv2468 skrev: "Valløy den 26. mai 1945:"

Dette var merkelig ja. Hvofor skulle britene bombe tyskere flere uker etter at krigen var over, eller skulle det stå 26. April?

Hva gjelder bombingene i Bergen så var det som du sier U-båtsbunkeren (som jo fortsatt er i bruk) som var målet. Men mange av bombene havnet på Nordnes, Klosteret og Nøstet i stedet. ---------------------------------------------------------------------------------

- Forøvrig er det min mening at Karthago bør ødelegges.

Cato d.e.

1

KjartanA

varulv2468 skrev: Bergen den 4. oktober 1944: 193 drepte og 180 skadet etter et flyangrep av 140 britiske bombefly mot ubåtbunkeren på Laksevåg. ---------- Var skremmende mange barn som døde i det angrepet. Skoleelever ved Holen skole som ble ødelagt. 61 elever ble drept i skolens kjeller. Ytterligere ble det drept noen elever i sine hjem.

1

Lignende temaer

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Filosofi

Filosofi

Bilde

Alternativt Livssyn

Alternativt Livssyn

Bilde

Astronomi

Astronomi

Bilde

Språk

Språk

Laster...