Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Libyas rolle i Lockerbie-katastrofen

Etter at Pan Am 103 ble sprengt i lufta over den skotske byen Lockerbie 21. desember 1988, ble oppmerkomheten raskt rettet mot PFLP-GC (Peoples Front for Liberation of Palestine-Groupe Commande) og Abu Nidal Organization, og deres finansielle støttespillere i Syria og Iran. Etter to års intens etterforskning var det bygd opp en solid sak mot disse landene og terrorcellene de støttet. Dette var mest sannsynlig Irans hevn over ”USS Vincennes” feilaktige nedskyting av den Iranske Airbus Flight 655 i persiabukta 3. juli 1988 som var motivet for denne ugjerningen.

Først på slutten av 1990 begynte det å sirkulere rapporter om at også Libya kunne være involvert i terroraksjonen. Samtidig som dette skjer så jobber USA med å bygge opp en internasjonal koalisjonsstyrke mot Saddam Hussein. Til dette trenger de støtte fra Syria og Iran. Like etter at Foreign Secretary Douglas Hurd offentlig står frem og sier at Syria ikke var involvert i Lockerbie-aksjonen, blir briten Terry Waite og amerikaneren Thomas Sutherland løslatt etter å ha vært i pro-Iranske styrkers fangenskap i 1.763 døgn.

14 November 1991 offentliggjør amerikanske og skotske påtalemyndigheter en siktelse på to libanesiske menn, Lamen Khalifa Fhumah og Abdel Basset Ali al-Megrahi, for å ha stått bak angrepet. Bevisene mot Megrahi og Fhumah baserer seg på uttalelser fra to vitner, Anthony Gauci – innehaver av klesbutikken Mary’s House i Sliema på Malta og Edwin Bollier – direktør for et lite elektronikkfirma med navn Meister et Bollier, Ltd.,Telecommunications (MEBO). Gauci skal ha gjenkjent kjøperen av klær som ble funnet i samme koffert som bomben ble fraktet i, som ”Libyan”. Bollier firma MEBO produserte den spesielle tenningsmekanismen som utløste bomben. Det var en prototype-produksjon hvor alt de produerte ble solgt kun til Libya. Man skal ikke ha mye greie på juss for å forstå at dette var syltynne bevis. Butikken på Malta ligger i samme gate som Libyas ambassade, og Gauci har aldri klart å identifisere verken Megrahi eller Fhumah. Når det gjelder tenningsmekanismen, så er det senere kommet frem at det var andre som også kjøpe dette, deriblandt Stasi fra det tidligere Øst-Tyskland. Stasi hadde god kontakt med bl.a. PFLP-GC og støttet dem både økonomisk og med materiell.

De pårørende etter terrorangrepet var svært skeptisk til denne vendingen i saken. Etterforskerne hadde foretatt over 16.000 intervjuer i over 70 land og kostet ca $22 millioner. Nå var alt forkastet for disse nye ”bevisene” i saken. Libya ble offer for sanksjoner av FN i 1992, og ble isolert av verdensamfunnet. Dette fordi de nektet å utlevere de to navngitte mistenkte. Libya krevde å få saken ført i et nøytralt land, de regnet med at de to ikke ville få en rettferdig domstol i USA, England eller Skottland.

Etter åtte år med press, gir Gaddafi etter og utleverer de to mistenkte den 5. april 1999. Fhumah blir frifunnet i rettsaken i 2000, mens al-Megrahi ble dømt til livsvarig fengsel.

FN ville ikke oppheve sanksjonene mot Libya før de påtok seg ansvaret for bombingen, og at de betalte en erstattning på $2,7 milliarder til de etterlatte. Gaddafi gikk med på å utbetale erstattning i 2003, men de tok aldri på seg ansvaret. De ønsket bare å slippe sanksjonene. I mai 2006 ble USA og Libya enige om at de vil gjenopprette fulle, diplomatiske forbindelser.

4
5 kommentarer
Trådvisning
Hele diskusjonen

Andrysha

Hvor er kilden til disse opplysningene?

1

Lignende temaer

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Filosofi

Filosofi

Bilde

Alternativt Livssyn

Alternativt Livssyn

Bilde

Astronomi

Astronomi

Bilde

Språk

Språk

Laster...