Historie

biermann

Historiske fjes 126

Velkommen til den 126. omgangen med historiske fjes.

Her er noen nyttige tips og råd:

"Regler

Slik fungerer det, først legges det ut et bilde av en historisk person. Så kan deltagerne stille spørsmål til oppgavestiller som svares ja eller nei på. Så når oppgaven er løst så skal nestemann som har løst oppgaven få stille oppgaven, og får poenget. Slik holder man på til en person har nådd 10 poeng. Da starter den som har vunnet tråden ny tråd, og slik holder vi på.

Det er også mulig å legge ut hint og tips til brukerne om de står fast. Det kan du gjøre på mange måter, som f.eks andre bilder av ting osv. eller skjulte hint, men pass på, ikke legg ut hint med tekst som kan lede dem rett til oppgavesvaret, det er viktig å være kryptisk i hintene også.

Om du skal legge deg, eller har dårlig tid finnes det mange måter å løse dette på, en er å gi oppgaven videre til en annen om du må forsvinne fort, en annen løsning kan være å legge ut en oppgave med nok hint til at fjesleterne har noe å angripe for å løse oppgaven. F.eks legger du ut en fyr fra Argentina som skrev, kan du si Sør-Amerikansk kulturpersonlighet med wikibilde som hint, og da vil det automatisk være muligheter for å lete frem denne personen.

TIPS

Tips 1: I Google finnes det en rekke nyttige søkefunksjoner. Blant annet avansert søk. Her kan man begrense til f.eks kun wikipedia.org sider, også bruk av kategorier som man finner i wikipedia.

Tips 2: Google har også en avansert bildefunksjon. Her kan man lett søke på "site: wikimedia.org" hvor alle sidene for wiki er inne, dette er meget nyttig dersom oppgavegiver har lagt ut et wikibilde. Du kan begrense søket ennå mer ved å angi i søkefeltet hvilken wiki-kategori det gjelder, setter du navnet på kategorien i gåseøyne fanger man bilder i nevnte kategori. Det er derimot ikke garantert at google fanger opp alle bildene. Av og til kan det lønne seg å bruke Googles filtre, med f.eks. kun ansiktsbilder, kun svart-hvitt-bilder, bilder dominert av en bestemt farge etc. Dette kan slå både positivt og negativt ut.

Tips 3: Et annet tips når det er google-bilder kan være Wiki-Commons. Her er det også kategorier for temaer, og man kan finne alt fra kategorier om hår til statuer. Meget nyttig med wiki-oppgaver av og til. Det kan også av og til være viktig at du sjekker Commons-kategorier når du legger ut en oppgave selv også, ettersom den erfarne fjesleter kjenner til mange sleipe kategorier om personen du legger til har særtrekk. Du kan sjekke i descriptions på wiki for å sjekke også, slik at du kan gardere deg mot de mest åpenbare som f.eks "beards" om du møter på en med skjegg, selv om ikke mannen med verdens lengste skjegg er kategorisert under Beard til tross for sitt lange skjegg.

Tips 4: Kategorier i Wikipedia. Oppgaver er som regel fra wikipedia, og er da som regel kategorisert, enkelte ganger kan riktignok oppgavene ikke være kategorisert. Kategorier kan være f.eks "Spanish Painters" eller "Hoaxes" for den sags skyld. Det meste på wikipedia er kategorisert.

Tips 5: Når du spør om ting lønner det seg som regel å spørre i det store til å begynne med, så bygge seg ned til detaljene etterhvert. Det kan også være lurt å spare på ord i ting som blir bekreftet for bildesøk eller google-søk som kan bidra til at du løser oppgaven først.

Tips 6: For bildedetaljer kan også denne siden være til hjelp. Den er også nyttig når du legger ut nye oppgaver. Du sjekker bildene opp her om f.eks navnet avsløres, og den erfarne fjesleter lett kan løse den med dokument-teksten. Så lurt å bruke denne før man legger ut ny oppgave.

Tips 7: Når du legger ut ny oppgave, søk alltid i VG sin søksfunksjon etter navnet. Dette for å forsikre deg om at oppgaven ikke er brukt før.

Tips 8: Om man slenger ut en oppgave fra et annet språk har wikipedia muligheten til å hoppe mellom språkene i kategorier, og også på personer. Dette kan være nyttig for å finne et bilde som er mer ukjent av en person etc. samt søke i kategorier på språk som du ikke behersker for en person.

Tips 9: Det finnes en rekke sider for å legge ut bilder, blant annet bildr,imageshack, photobucket, flickr og Tinypic. Det er riktignok viktig å sjekke at ikke navnet lagres i lenken, det skjer på blant annet imageshack, så bruker du denne sørg for å skifte navnet på filen du laster opp, på andre sider igjen kreves det registrering.

Nå som vi har gått gjennom disse tipsene så kan vi gå gjennom litt andre ting også. I starten av tråden så poster man gjerne en humoristisk, eller litt enklere oppgave, mens vanskeligheten økes etterhvert. Når man kommer i matchball er gjerne oppgavene mye vanskeligere, selv om enkelte også da spiller noen taktiske oppgaver om man ligger litt bak, og ønsker å komme i matchballposisjon. Det vil si at enkelte av fjesleterne her har sterkere sider, og man spiller da på disse sterke fjesletersidene til enkelte som ikke er en trussel, mens den som da er i matchball ikke har sjanse.

Her er et verdenskart og et europakart vi pleier å bruke som referanser når noen spør om geografisk tilknytning. Foretrekker man å spørre ut fra andre inndelinger, er det ikke værre enn å presisere dette i spørsmålene." (Litt justert utgave av Canucks 27.03.09 06:17)

*************************

I starten av tråden så "poster man gjerne en humoristisk, eller litt enklere oppgave", står det ovenfor, og da skulle vel

dette bildet passe.

Nei, det er ikke Børre Knudsen, men en helt annens wikibilde!

8
1k svar

Hugh Cross

Om dette var mot noen kutyme kan jeg godt forfit poenget og lage ny oppgave, men jeg så titanen har vært inne på oppgaven så regnet med at det var fair beef. Blir vel ikke så mye innetid på de fleste før i morgen regner jeg med (jeg var inne fra Sola for å spise middag).

3

Innen 1769 kommer med bildet får jeg gjette:

Tapt eller vant han det slaget bildet er hentet fra? Er noen av partene franske? Går ut fra at dette ikke er wikibilde, men at wikibildeT er et nærbilde? Født før 1755? General?

Hans trofasthet mot kona er vel som hans likemenn generelt: Under enhver kritikk etter dagens standard, men et who-cares-skulder-trekk etter datidens.

2

....og ettersom 1769 kommer til å svare at alt jeg sier er helt på jordet, foreslår jeg hjernen bak AltInn for levering av bl.a. selvangivelser for selvstendig næringsdrivende pr. nett, og at bildet for tiden er skrevet ut og klistret over dartskiva på kontoret?

2
grock19 Lucien Kemarat er helt korrekt. Her 16 år, i 1943, bilde fra øst-fronten. Han hadde problemer med å komme inn i SS, som Fransk-Thai, men ble med over da LVF ble omdannet til 33. Wa...

Lucien Kemarat er helt korrekt.

Her 16 år, i 1943, bilde fra øst-fronten.

Såpass, ja. Store variasjoner i nivå her, ser jeg - i natt var det hyperaktuelle Josep Guardiola, i dag en soldat fra 2. verdenskrig som ikke engang er nevnt på engelsk Wikipedia, og har halvparten så mange Google-treff som meg selv - 266 i tallet ...

2

Hading og Damala er selvsagt rett!

Og litt av en type. Opprinnelig gresk militærattache i Paris som satte sin ære i å nedlegge mest mulig kvinner (som "the handsomest man in Europe"), gjerne med skandale, skilsmisse og endog selvmord som utfall.

Han hadde et ønske om å bli skuespiller, og begynte å frekventere morfintagende skuespillerkretser. Der møtte han vår gamle venninne Sarah Bernhardt som var noe av et kvinnelig motstykke til hans forføreri, De ble ulykkelig gift, siden han "developed the habit of openly criticizing and mocking Bernhardt in front of her friends". Etter en krangel en gang "he left the house. He was missing for a few days, much to Bernhardt's anxiety, and during this time was seen in the company of a young Norwegian girl."

I tillegg fikk han et barn med en dame som ble levert på døren til Bernhardt uten at han noensinne fikk vite om det, og en annen gammel kjenning, Basil Zaharoff, tok seg av den saken, etter at Bernhardt først lurte på å drukne barnet i Seinen.

Datteren selv "had brief affairs with Ernest Hemingway and Gabriele D'Annunzio and posed as a model for Picasso"...

Litt av en gjeng.

2
mito Uttal det fonetisk eksakt. Skal bli tre bokstaver, uttalt på et meget kjent verdensspråk, som er en forkortelse for et stort land med mange stater på den nordlige halvkule vest for...

Uttal det fonetisk eksakt. Skal bli tre bokstaver, uttalt på et meget kjent verdensspråk, som er en forkortelse for et stort land med mange stater på den nordlige halvkule vest for Atlanteren og Øst for Stillehavet. Trenger du mer hjelp?

Har landet egen wikiside med bilde?

2

Gratulerer Grock. Morsomt med enda en ny rundevinner !

Og gratulerer til vombat med 2 poeng - et nytt navn for meg på denne lista , men det kan jo muligens skyldes at jeg har vært nokså mye fraværende/åndsfraværende i det siste.

Dessuten gratulerer til coach med at du klarte å snike deg inn på lista i siste sekund ;)

Forsøksvis poeng-oppsummering:

10: grock19

9: , titan_sable 8: 7: 6: 5: 1769 4: 3: mohansa, mito, ziogan, insane2 2: malvolio, vombat, , kalle73 1: Blitzabella, biermann, JackFrost, coach

2
Slettet-FQGC8G

Er det en komiker da? og er det en annen nordmann? eller er bildet på hans engelske wikiside?

1

Da går vi videre

Og forrige oppgave var i mitt engang så beryktede arkiv, mulig du ikke var her så mye i arkivets storhetstid, grock ;)

Synes du avataren min er weird ??

1

Er slutten på visa at de ender opp i tre-kant, eller så jeg for mye p0rn på yngre år?

WikibildeT? Sør-Europa? Pre-1700tall? Hvem skal vi egentlig ha, alle mann alle? Eller kun the guy?

1

Lignende innlegg

Vitenskap audunbolseth Siste svar

"Hjerne-skruer" 1

Inpulsivitet er som en skive ost uten brød. Man blir aldri mett. En vis mann sier aldri at han er vis. Det er derfor han kalles vis. Fortiden er et produkt av fremtiden. Et barn har ingen tids...
1
3 svar
Språk Hansaguden Publisert

Språklige morsomheter.

Bøye seg i hatten.(Heidi Weng) BØYE SEG I STØVET og TA AV SEG HATTEN. Folk står sild som tønne. FOLK STÅR SOM SILD I TØNNE. Koster det hvite i skjorta. KOSTER SKJORTA og KOSTER DET HVITE I ØYA. Han ka...
1
0 svar
Vitenskap Script Siste svar

Minoriteter

Minoriteter vil gjerne fremme at de har en særlig tilgang til den vitenskapelige sannheten utenom den vitenskapelige. Kvinnelige forskere som hevder at når en erkejennelsesfilosof gjetne tar trivielle...
1
1 svar
Historie vif_support Publisert

17. mai til ettertanke

Kongen hilser det norske folk 17. mai 1940 Kongens hilsen leses opp i Tromsø radio, den eneste frie radiostasjonen i Norge https://www.nrk.no/skole-deling/12165 London Radio 17. mai 1945 Siste 17. mai...
1
0 svar
Vitenskap Aztalon Siste svar

Genier

Genier oppstår fra tid til annen. Da mener jeg de som skiller seg ut blandt folkemengden betraktelig og kan anses som geni altså geni begavet. Det er en skala fra 160 IQ og oppover til supergeni som e...
1
10 svar
Filosofi nyheim Publisert

Vennskap

Ja, dyr trenger også å føle nærhet og vennskap. Egentlig en selvfølge som ikke blir forstått godt nok.
1
0 svar
Filosofi Bogilde Publisert

På vei mot et Big Bang

Jeg begynner med å identifisere den eneste egenskapen av eksistensen som nødvendigvis alltid må ha eksistert, et 'potensial for tilblivelse'. Mitt argument: "Ethvert realisert øyeblikk må nødvendigvis...
1
0 svar
Laster...