Historie

biermann

Historiske fjes - 134 - Pisk eller gulrot?

"Regler

Slik fungerer det, først legges det ut et bilde av en historisk person. Så kan deltagerne stille spørsmål til oppgavestiller som svares ja eller nei på. Så når oppgaven er løst så skal nestemann som har løst oppgaven få stille oppgaven, og får poenget. Slik holder man på til en person har nådd 10 poeng. Da starter den som har vunnet tråden ny tråd, og slik holder vi på.

Det er også mulig å legge ut hint og tips til brukerne om de står fast. Det kan du gjøre på mange måter, som f.eks andre bilder av ting osv. eller skjulte hint, men pass på, ikke legg ut hint med tekst som kan lede dem rett til oppgavesvaret, det er viktig å være kryptisk i hintene også.

Om du skal legge deg, eller har dårlig tid finnes det mange måter å løse dette på, en er å gi oppgaven videre til en annen om du må forsvinne fort, en annen løsning kan være å legge ut en oppgave med nok hint til at fjesleterne har noe å angripe for å løse oppgaven. F.eks legger du ut en fyr fra Argentina som skrev, kan du si Sør-Amerikansk kulturpersonlighet med wikibilde som hint, og da vil det automatisk være muligheter for å lete frem denne personen.

TIPS

Tips 1: I Google finnes det en rekke nyttige søkefunksjoner. Blant annet avansert søk. Her kan man begrense til f.eks kun wikipedia.org sider, også bruk av kategorier som man finner i wikipedia.

Tips 2: Google har også en avansert bildefunksjon. Her kan man lett søke på "site: wikimedia.org" hvor alle sidene for wiki er inne, dette er meget nyttig dersom oppgavegiver har lagt ut et wikibilde. Du kan begrense søket ennå mer ved å angi i søkefeltet hvilken wiki-kategori det gjelder, setter du navnet på kategorien i gåseøyne fanger man bilder i nevnte kategori. Det er derimot ikke garantert at google fanger opp alle bildene. Av og til kan det lønne seg å bruke Googles filtre, med f.eks. kun ansiktsbilder, kun svart-hvitt-bilder, bilder dominert av en bestemt farge etc. Dette kan slå både positivt og negativt ut.

Tips 3: Et annet tips når det er google-bilder kan være Wiki-Commons. Her er det også kategorier for temaer, og man kan finne alt fra kategorier om hår til statuer. Meget nyttig med wiki-oppgaver av og til. Det kan også av og til være viktig at du sjekker Commons-kategorier når du legger ut en oppgave selv også, ettersom den erfarne fjesleter kjenner til mange sleipe kategorier om personen du legger til har særtrekk. Du kan sjekke i descriptions på wiki for å sjekke også, slik at du kan gardere deg mot de mest åpenbare som f.eks "beards" om du møter på en med skjegg, selv om ikke mannen med verdens lengste skjegg er kategorisert under Beard til tross for sitt lange skjegg.

Tips 4: Kategorier i Wikipedia. Oppgaver er som regel fra wikipedia, og er da som regel kategorisert, enkelte ganger kan riktignok oppgavene ikke være kategorisert. Kategorier kan være f.eks "Spanish Painters" eller "Hoaxes" for den sags skyld. Det meste på wikipedia er kategorisert.

Tips 5: Når du spør om ting lønner det seg som regel å spørre i det store til å begynne med, så bygge seg ned til detaljene etterhvert. Det kan også være lurt å spare på ord i ting som blir bekreftet for bildesøk eller google-søk som kan bidra til at du løser oppgaven først.

Tips 6: For bildedetaljer kan også denne siden være til hjelp. Den er også nyttig når du legger ut nye oppgaver. Du sjekker bildene opp her om f.eks navnet avsløres, og den erfarne fjesleter lett kan løse den med dokument-teksten. Så lurt å bruke denne før man legger ut ny oppgave.

Tips 7: Når du legger ut ny oppgave, søk alltid i VG sin søksfunksjon etter navnet. Dette for å forsikre deg om at oppgaven ikke er brukt før.

Tips 8: Om man slenger ut en oppgave fra et annet språk har wikipedia muligheten til å hoppe mellom språkene i kategorier, og også på personer. Dette kan være nyttig for å finne et bilde som er mer ukjent av en person etc. samt søke i kategorier på språk som du ikke behersker for en person.

Tips 9: Det finnes en rekke sider for å legge ut bilder, blant annet bildr,imageshack, photobucket, flickr og Tinypic. Det er riktignok viktig å sjekke at ikke navnet lagres i lenken, det skjer på blant annet imageshack, så bruker du denne sørg for å skifte navnet på filen du laster opp, på andre sider igjen kreves det registrering.

Tips 10: Google har også en indeksering på numrering så f.eks om du søker på "1..100" så dekker du tallene mellom dette. Det vil si om du vet at en person er født mellom 1950 og 1960 kan et søk "1950..1960 births" være en mulighet. Funker bare i vanlig søk, men ikke i bildesøk visstnok.

Nå som vi har gått gjennom disse tipsene så kan vi gå gjennom litt andre ting også. I starten av tråden så poster man gjerne en humoristisk, eller litt enklere oppgave, mens vanskeligheten økes etterhvert. Når man kommer i matchball er gjerne oppgavene mye vanskeligere, selv om enkelte også da spiller noen taktiske oppgaver om man ligger litt bak, og ønsker å komme i matchballposisjon. Det vil si at enkelte av fjesleterne her har sterkere sider, og man spiller da på disse sterke fjesletersidene til enkelte som ikke er en trussel, mens den som da er i matchball ikke har sjanse.

Her er et verdenskart og et europakart vi pleier å bruke som referanser når noen spør om geografisk tilknytning. Foretrekker man å spørre ut fra andre inndelinger, er det ikke værre enn å presisere dette i spørsmålene." (Enda mer justert utgave av Canucks 27.03.09 06:17)

*************************

Og for å piske mannskapet igang og sette seil, tenkte jeg å få hjelp av første oppgave.

Bildet er fra engelsk wikiartikkel, men ikke hovedbildet. Vest-Europa og kultur er ellers passende stikkord.

Og dessuten, god natt!

13
1k svar
Boccherini Engelbert Humperdinck

- "For et mottak dere! Når Boccherini er i den formen han er nå er det få som slår ham på slike baller. Eller hva mener du, Egil?"

- "Nja, jeg vet ikke helt om jeg er enig med deg, Arne, en tysk komponist med nazi-fornavn skal jo liksom sitte da. Det må man kunne kreve på dette nivået."

4

"Men Egil, i slike situasjoner er det godt å ha rutinen hans"

"Ja Arne, sjøl om det ser lett ut, ska'r ballen i mål, og vi har sett mange som har bomma på klarære sjanser enn slike."

"Situasjonen var den samme som med det andre norske målet i landskampen mot Sverige i 1957, ungutta sto i kø for å score, men det var veteranen som fant den rette plassen i feltet da innlegget kom"

4

"Men se på 1769 da, dere! Akkurat da vi trodda han var i ferd med å bli tatt av banen, så kontrer han inn et flyveress! Ojojoj for en utvikling"

"Ja, du veit aldri når de erfarne slår tel igjen, Arne. Men hva i alle dager var det som gikk av mito? Du kan ikke servere en så enkel ball som Fischer med Boccherini til stede? Det er'a alt for tidlig med taktiske ballæær?"

3

Kan alltids slenge ut Carrot Top på grunn av navnets trådrelevans, men da skal man jaggu fjerne mye hår...

3
malvolio Gracie Fields?

Gracie Fields er riktig.

Har bl.a. sansen for denne sangen hvor hun stiller spørsmålet alle kvinner en gang har stilt seg selv: Will you love me when I´m mutton, as you do when I am lamb ?

Poeng utdeles etter fullført gjennomlytting.

Oppgaven var forøvrig valgt for muligens å jekke ned eventuelt kjepphøyre engelske supportere i dag ;)

2
Boccherini Eugen Fischer

"1769 har tydeligvis mesteparten av karrieren sin bak seg, ikke sant Egil?"

"Som jeg skulle sagt det sjøl, Arne, den skull'n ha lest. Man kan'ke forvente samme fart som unggutane, men den der skull'n tatt på erfaringa. Jeg blir ikke sjokka om han sitter på tribunen i neste kamp."

2

Da er det på tide å vende tilbake til trådens tema, og en dame som ser ut til å synes at pisk er mer effektivt enn gulrot for å holde styr på det motsatte kjønn. Jeg spør om både hest og kusk.

2

(Søk på trophy + bust resulterte forresten ikke i mange bilder av forretningskoner.. :-)

2
Coach God formiddag, der ute i den engelsktastaturlige verden! :-) Når det gjelder kommentaren min, så henspeilte den på at grunnlaget for "navnet" hans, altså selve gulrottoppen, faktis...

Tilsvaret mitt var selvfølgelig ment som en spøk. Jeg visste heller ikke at mannen var funnet men jeg klarer ikke å se hvordan jeg skulle tatt den bare ved websøk; litt ufint å legge ut bilder man ikke kan søke etter ;-)

Det går nok bra med paranoiaen også; er ikke så farlig, bare at jeg jobber i et miljø om dagen der ansvarlig for nettet har visse tendenser man kan finne hos en annen veldig kjent historisk person (de er også begge sentraleuropeere)... Blant annet får jeg ikke bruke min egen jobb-PC på nettet og er forøvrig både overvåket og isolert fra omverdenen.

Denne mannen gjør det vanskelig å skulke unna jobben innimellom for å fjeslete litt...

2

Og for å piske mannskapet igang og sette seil, tenkte jeg å få hjelp av første oppgave.

Ja, dette så saktens ut til å være en myndig herremann! Er det kun kultur han vokste seg mer eller mindre berømt gjennom, eller drev han med litt seiling/kriging også? Adelig? Britisk? Bildet fra rundt omkring 1850?

Edit: Der var jeg visst litt sent ute, ja...

Vel, vel: Fram med tomlene, folkens, ellers får dere vel smake noe annet enn gulrota! Dette ser for øvrig ut til å kunne bli en artig tråd, ikke minst for Boc... :-)

1
Coach [sitat…] Ja, dette så saktens ut til å være en myndig herremann! Er det kun kultur han vokste seg mer eller mindre berømt gjennom, eller drev han med litt seiling/kriging også? Ade...

Er det kun kultur han vokste seg mer eller mindre berømt gjennom, eller drev med litt seiling/kriging også? Adelig? Britisk? Bildet fra rundt omkring 1850?

Da skal du få et par svar før jeg køyer:

Kultur var hans greie, men det ble en del seiling også. Britisk, men ikke adelig. 1850 er ikke dumt tippa.

1
Coach [sitat…] Ja, dette så saktens ut til å være en myndig herremann! Er det kun kultur han vokste seg mer eller mindre berømt gjennom, eller drev han med litt seiling/kriging også? Ade...

Dette ser for øvrig ut til å kunne bli en artig tråd, ikke minst for Boc... :-)

Moaning.

Vi kan jo alltids håpe :-)

Før jeg går og får den månedlige dose utskjelling fra de franske høye kan jeg jo spørre om guttungen noensinne trakk i RN-uniform ?

Gratulerer til biermann med seier i forrige runde, forresten !

1

God morgen, og gratulerer til biermann med forrige omgang!

Har dagens oppgave noen link til overskriften sånn utenom den SM-greia i hånden hans? Er gulrøtter et stikkord?

Reiste han mye, og da til andre britiske kolonier, f.eks. India eller Down Under? Hører den kulturelle produksjonen gjemme i bokhylla, cd-hylla eller i ramme på veggen?

Wikibilde forresten?

1
Boccherini [sitat…] Moaning. Vi kan jo alltids håpe :-) Før jeg går og får den månedlige dose utskjelling fra de franske høye kan jeg jo spørre om guttungen noensinne trakk i RN-uniform ? Gra...

Før jeg går og får den månedlige dose utskjelling fra de franske høye kan jeg jo spørre om guttungen noensinne trakk i RN-uniform ?

Ingen militær framtid for denne karen.

Lykke til med det månedlige! Og takker for gratulasjonene.

1
mito God morgen, og gratulerer til biermann med forrige omgang! Har dagens oppgave noen link til overskriften sånn utenom den SM-greia i hånden hans? Er gulrøtter et stikkord? Reiste ha...

Har dagens oppgave noen link til overskriften sånn utenom den SM-greia i hånden hans? Er gulrøtter et stikkord?

Reiste han mye, og da til andre britiske kolonier, f.eks. India eller Down Under? Hører den kulturelle produksjonen gjemme i bokhylla, cd-hylla eller i ramme på veggen?

Wikibilde forresten?

Nei, tittelen på tråden var mer en fiks videreføring av sjølve motivet, som jeg også tenkte kunne gi grunnlag for en og annen kreativ oppgave.

Etterhvert ble det mye reising på ham, men ikke nødvendigvis til britiske kolonier. Tror aldri han var i India, men down under er mer relevant. Som sagt, forfatter og wikibilde.

1

Lignende innlegg

Vitenskap audunbolseth Publisert

Hjerne-skruer 2

Som mennesker missliker løven sterkt eMbli kalt et dyr. Den er jo en løve. Menneske har fire hjerner. Mellom dem ligger "MUREN." Den skiller mellom godt og vondt. Mellom krig og fred. Mello...
1
0 svar
Vitenskap audunbolseth Siste svar

"Hjerne-skruer" 1

Inpulsivitet er som en skive ost uten brød. Man blir aldri mett. En vis mann sier aldri at han er vis. Det er derfor han kalles vis. Fortiden er et produkt av fremtiden. Et barn har ingen tids...
1
3 svar
Språk Hansaguden Publisert

Språklige morsomheter.

Bøye seg i hatten.(Heidi Weng) BØYE SEG I STØVET og TA AV SEG HATTEN. Folk står sild som tønne. FOLK STÅR SOM SILD I TØNNE. Koster det hvite i skjorta. KOSTER SKJORTA og KOSTER DET HVITE I ØYA. Han ka...
1
0 svar
Vitenskap Script Siste svar

Minoriteter

Minoriteter vil gjerne fremme at de har en særlig tilgang til den vitenskapelige sannheten utenom den vitenskapelige. Kvinnelige forskere som hevder at når en erkejennelsesfilosof gjetne tar trivielle...
1
1 svar
Historie vif_support Publisert

17. mai til ettertanke

Kongen hilser det norske folk 17. mai 1940 Kongens hilsen leses opp i Tromsø radio, den eneste frie radiostasjonen i Norge https://www.nrk.no/skole-deling/12165 London Radio 17. mai 1945 Siste 17. mai...
1
0 svar
Vitenskap Aztalon Siste svar

Genier

Genier oppstår fra tid til annen. Da mener jeg de som skiller seg ut blandt folkemengden betraktelig og kan anses som geni altså geni begavet. Det er en skala fra 160 IQ og oppover til supergeni som e...
1
10 svar
Filosofi nyheim Publisert

Vennskap

Ja, dyr trenger også å føle nærhet og vennskap. Egentlig en selvfølge som ikke blir forstått godt nok.
1
0 svar
Laster...