Historie

vatutin

Max Manus, helt eller bløffmaker?

Hvem var det egentlig som sto bak løgnhistorien om at Max Manus utførte sprengningsaksjonen på kaia i Oslo, mens det i virkeligheten var den kommunistledete Pellegruppa som planla og gjennomførte aksjonen?

Hvorfor tok ikke Max Manus bladet fra munnen etter krigen og fortalte sannheten. Ble han på noen måte nektet å gjøre dette av den diktatoriske Milorgklikken, hadde han for mye å tape på å si sannheten eller tok han rett og slett urettmessig æren for en livsfarlig sabotasjeaksjon andre hadde stått bak.

Hvordan kunne han med vitende og vilje se på at andre som kjempet mot de tyske okkupantene ble skjøvet ut i kulda og fortiet. Samtidig ble også medlemmene av Pelle- og Osvald-gruppa forfulgt og trakassert av norske myndigheter etter krigen.

Hva slags idealer og motiver er det som kan få mennesker til å drive et så skittent og løgnaktig falskspill som klikken rundt Jens Christian Hauge bedrev i mange år etter andre verdenskrig?

1
88 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Kanskje for det er to forskjellige aksjonar det er snakk om. Kan ikkje finne nokon plass at Max Manus har tatt æra for Pellegruppa sine aksjonar. Både Max Manus og Pellegruppa senka skip i Oslo hamn. Pellegruppa senka sine skip der no Akerbrygge ligg, mens Max Manus senka skip på austsida av Akershus festning.

Viss du kan komme med ein link som viser at Max Manus tar æra for aksjonane til Pellegruppa så kan vi heller ta den diskusjonen.

1

Hva slags idealer og motiver er det som kan få mennesker til å drive et så skittent og løgnaktig falskspill som klikken rundt Jens Christian Hauge bedrev i mange år etter andre verdenskrig?

Det er et meget viktig spørsmål. Resultatet er Norge har blitt bygd med en grunnmur av papp.

En annen svært viktig hendelse er "Mysteriet om Kai Holst"! Hva slags informasjon hadde K. Holst siden han ble skutt og drept, mens både norske og svenske myndigheter hevdet at han hadde begått selvmord. Som er latterlig. Holst ble funnet med pistolen i høyre hånd, men var kjeivhendt..!

1

Hvem var det egentlig som sto bak løgnhistorien om at Max Manus utførte sprengningsaksjonen på kaia i Oslo, mens det i virkeligheten var den kommunistledete Pellegruppa som planla og gjennomførte aksjonen?

Les kronikken til Arnfinn Moland, leder av HFM, angående denne saken.

Linken har du fått i denne tråden.

Her får du dette forklart.

1

sprengningsaksjonen på kaia i Oslo,

Her er vel stikkordet.

Noen tror tydeligvis det bare er ei kai i Oslo. Vanskelig å argumentere mot slike.

1

Ingen tvil om at de kommunistiske motstandgruppene ikke fikk sin rettmessige heder for sitt arbeid. Dette må dog ses i lys av den kalde krigen og kommunistenes forhold til Sovjet. Dette bør likevel ikke redusere Milorg og Max Manus innsats.

2
tikk Ingen tvil om at de kommunistiske motstandgruppene ikke fikk sin rettmessige heder for sitt arbeid. Dette må dog ses i lys av den kalde krigen og kommunistenes forhold til Sovjet....

Ingen tvil om at de kommunistiske motstandgruppene ikke fikk sin rettmessige heder for sitt arbeid. Dette må dog ses i lys av den kalde krigen og kommunistenes forhold til Sovjet.

Det ville vel være ulogisk å hedre representanter for ett totalitært regime når man nettopp hadde blitt kvitt ett annet. Det ville jo logisk sett se ut som man ikke var for frihet, men bare en bestemt totalitarisme.

Strengt tatt kunne man jo da like gjerne beholde den man hadde. Det var tross alt flere som kunne tysk enn russisk så tilpasningen ville gått lettere.

2
tikk De fleste av disse unge kommunistene trodde nok på likhetsidealene og var neppe klar over hvilket redselsystem som utspant seg under Stalin. Men det er en annen historie.

Tikk

Du må huske på en ting. Sovjetunionen under Josef Stalin var dyktige til og fremstille seg som ett ideal - noe det ikke var for mange arbeidere rundt omkring i Europa, og verden forøvrig.. Og i mellomkrigstidens Norge med tildels enorme klasseskiller, og der man hadde en rimelig radikal arbeiderbevegelse som ofte var sinte på borgerskapet - og der det var store økonomiske forskjeller mellom de som hadde penger - og resten, spesielt arbeiderklassen som om ikke levde i armod - så i alle fall under ganske tøffe forhold, og der man ikke hadde det sikkerhetsnettet som ble bygget opp etter krigen... Det gikk jo så langt, som jeg har skrevet om før, at borgerklassen fryktet ens egen arbeiderklasse mer en de var redde for en eventuell innvasjon fra tysk side - og det var mange på borgelig/konservativ side som faktisk både i tale og i tekst innrømmet at Hitler var noe av det beste som hadde skjedd Tyskland etter revolusjonen i 1918... Og at arbeiderklassen var satt på plass under Hitler styre, samt at lederene hadde blitt arrestert og sendt til "re-education camps" som de kaltes.. Og så sent som 1938, kunne man jo i Nycos ettbindsleksikon under navnet Hitler, Adolf lese at vel var hans regime vært av det autoritære kaliberet - men han hadde skapt ro og fred i landet - og sendt politiske motstandere i leire der de skulle få lære den nye tidens krav... På dette tidspunktet hadde vel de fleste skjønt hva slags regime Hitler hadde i tankene - selv om det hos en del fremdeles ikke førte til annet en at Hitler ble ansett som "befrieren" av Europa - mannen som var bolverket mot Bosljevismen - og i hans taler helt opp til Ribbentrop-Molotov-traktaten la han jo aldri skjul på hva han ønsket heller.. Selv om de fleste anså akkurat den delen der for å være litt forrykt og noe han brukte innenlands for å samle troppene...

Men Stalins Sovjetunionen var på langt nær det arbeiderenes paradis de fleste trodde på - likhetsidealene som de tidlige kommunistene hadde kjempet for - og som rent formelt var en del av den sovjetiske grunnloven mellom 1924 og 1928 (Da det ble strammet inn på en del retter, og der NKVD som landets "sverd og skjold" fikk større retter til og ta seg av potensielle avviker, enten det var til venstre eller høyre - og der ikke minst oppbyggingen av Gulagsystemet ble en stadig større del av systemet... På det verste på 1930 tallet, besto mesteparten av de russiske arbeidere som bygget Sovjetunionens kraftverk og store industri-kompleks i den europeriske delen av Sovjetunionen ofte av fanger fra Gulag-systemet - som ofte jobbet uten rettigheter og med dårlige leveforhold.. Og som ofte kunne sendes til nye anlegg - på veldig kort varsel..

Jeg vet ikke om så mange i Norge viste om regimet under Stalin - de fleste hadde vel fått med seg at Stalin hadde en del tendenser som ikke var helt bra - og de store show-trials som startet på 1930 tallet der tidligere ledere av bosjevikene ble stilt opp og anklaget for alle slags forbrytelser - og der man samtidig hadde titusenvis av mindre kjente sovjet-russiske borgere som ble anklaget for forbrytelser som var så overdrevet at selv en døvblind person skjønte at dette måtte være oppstyltet og med liten sannhetsgalt åpnet nok øyene på veldig mange.. Og det er jo også i 1924, under Stalins stadig sterkere grep om makten i Sovjetunionen at eksempelvis Det Norske Arbeiderpartiet velger og trekke seg ut av Kommitern - fordi Stalins sterkere bånd, og krav til absolutt lydighet mot "saken" koste hva det koste vil, stadig mer kræsjet med de idealene som DNA sto for.. Og selv om delegasjoner fra Norge, frem til 1924 fikk se glansbildet fra Sovjetunionen, var det vel slikt at de som ville se, skjønte at ikke alt var helt paradisisk i Stalins Sovjetunionen.. DNA hadde jo også kommet i opposisjon til Stalins krav om lydighet tidlig på 1920 tallet (Stalin var leder for en rekke organisasjoner som hadde nær kontakt med kommunistiske, sosialistiske og sosialdemokratiske partier i Vest Europa - og hadde gjennom 1920 tallet stadig strammet inn på mulighetene for at andre meninger en hans selv ble hørt i plenum... Noe som førte til at en del sosialdemokratiske partier i vest, til slutt i løpet av 1920 tallet trakk seg fra Kommitern - før de ble eksludert, og som også førte til at forholdet mellom sosialdemokratiske partier og sosialistiske/Kommunistiske partier ble forsuret - spesielt mellom DNA og det norske kommunistpartiet - som ikke snakket med hverandre i nesten 15 år. Skillsmissen mellom DNA og Kommunistpartiet var da heller ikke av det vennlige, snarere var det en sørgelig affære der venstresiden av DNA brøt med moderpartiet - og fragmenterte seg i NKP-ML og andre partier på venstresiden - mens DNA nok ble mer sentrumsnært - og kanskje mer spiselig for de fleste da DNA i 1933 fikk flest stemmer og fikk regjeringsmakten - noe den beholdt under resten av mellomkrigstiden - med ett avbrudd etter 9 april 1940 - juni 1945 - og som de beholdt mer eller mindre ubestridt frem til 1965..

Diclotican

1

Ser at diskusjonen sporer litt av. Spørsmålet mitt var hvordan Max Manus og kretsen rundt Milorg og J.C.Hauge så skamløst kunne bløffe på seg æren for en dristig sabotasjeaksjon som ble gjennomført under kommunistisk ledelse.

Forholdene i Sovjetunionen og Stalins personlige legning har ingenting med denne problemstillingen å gjøre.

Hold dere innefor landegrensene våre, det er der både spørsmålet og svaret hører hjemme.

1
vatutin Ser at diskusjonen sporer litt av. Spørsmålet mitt var hvordan Max Manus og kretsen rundt Milorg og J.C.Hauge så skamløst kunne bløffe på seg æren for en dristig sabotasjeaksjon so...

Ser at diskusjonen sporer litt av. Spørsmålet mitt var hvordan Max Manus og kretsen rundt Milorg og J.C.Hauge så skamløst kunne bløffe på seg æren for en dristig sabotasjeaksjon som ble gjennomført under kommunistisk ledelse.

Du stiller feil spørsmål. Det du burde spørre er 'stemmer det at Max Manus og Milorg tok på seg æren for sabotasjeaksjoner begått av Pelle-gruppa'?

Basert på linkene i denne posten fremstår det for meg at det ikke er noen grunn til å anta dette, og dermed ingen grunn til å utsette Manus og Milorg for spørsmål av typen 'har De sluttet å slå Deres kone?'

1
kee1972 [sitat…] Det er et meget viktig spørsmål. Resultatet er Norge har blitt bygd med en grunnmur av papp. En annen svært viktig hendelse er "Mysteriet om Kai Holst"! Hva slags informas...

En annen svært viktig hendelse er "Mysteriet om Kai Holst"! Hva slags informasjon hadde K. Holst siden han ble skutt og drept, mens både norske og svenske myndigheter hevdet at han hadde begått selvmord. Som er latterlig. Holst ble funnet med pistolen i høyre hånd, men var kjeivhendt..!

akkurat. så dokumentaren. det var nesten kvalmende å se Gunnar Sønsteby sitte å lyge så det rant av ham.

og å høre om når svogeren - militærattache Paus - går til sin øverste overordnede, forsvarssjef Ole Berg (tidligere MILORG-topp), som truer Paus til å holde seg unna Holst-saken.

og i kulissene lurer vel som alltid JC Hauge.

det må være meget dystre ting som skjuler seg i MILORG-historien. Etter dokumentaren om Holst mistet jeg all respekt for hva disse gutta drev med. man kan si det sånn at freden egentlig kom veldig ubeleilig, for noen øverst i MILORG.

2

Her er noko av det svensk wikiepdia skriv om Pelle-gruppa: Av 16 aktioner är den mest kända sprängningen av sex skepp och en kran på Nylands- och Akers Mekaniska Verkstad i Oslo den 23 november 1944. Denna sabotageaktion anses vara den största och viktigaste i Oslo-området under ockupationen.

1
kee1972 [sitat…] Det er et meget viktig spørsmål. Resultatet er Norge har blitt bygd med en grunnmur av papp. En annen svært viktig hendelse er "Mysteriet om Kai Holst"! Hva slags informas...

..har sagt det før....Kai Holst ble likvidert grunnet han fant ut hva som virkelig foregikk i Norge mellom motstandsbevegelsens forskjellige parter...han dro til Sverige (lurt i en felle) for å få belyst fakta, som for all del ikke måtte komme ut offentlig. Han visste på forhand en del navn han ville rydde opp i.........han ble valgt likvidert. Etterettningen og hjemmefronten har aldri ønsket noen etterforskning i sener tid. Hauger av dokumenter er forsvunnet med tiden......overstående viten, er fra min far på 70 tallet.

1
perchri ..har sagt det før....Kai Holst ble likvidert grunnet han fant ut hva som virkelig foregikk i Norge mellom motstandsbevegelsens forskjellige parter...han dro til Sverige (lurt i en...

..har sagt det før....Kai Holst ble likvidert grunnet han fant ut hva som virkelig foregikk i Norge mellom motstandsbevegelsens forskjellige parter...han dro til Sverige (lurt i en felle) for å få belyst fakta, som for all del ikke måtte komme ut offentlig

det er vel rimelig sikkert at dette har sin bakgrunn i Lillehammer-kuppet. den dag i dag finnes det fortsatt hemmeligstemplede dokumenter i saken.

1

Lignende innlegg

Historie vif_support Publisert

17. mai til ettertanke

Kongen hilser det norske folk 17. mai 1940 Kongens hilsen leses opp i Tromsø radio, den eneste frie radiostasjonen i Norge https://www.nrk.no/skole-deling/12165 London Radio 17. mai 1945 Siste 17. mai...
1
0 svar
Vitenskap Script Publisert

Minoriteter

Minoriteter vil gjerne fremme at de har en særlig tilgang til den vitenskapelige sannheten utenom den vitenskapelige. Kvinnelige forskere som hevder at når en erkejennelsesfilosof gjetne tar trivielle...
1
0 svar
Vitenskap Aztalon Siste svar

Genier

Genier oppstår fra tid til annen. Da mener jeg de som skiller seg ut blandt folkemengden betraktelig og kan anses som geni altså geni begavet. Det er en skala fra 160 IQ og oppover til supergeni som e...
1
8 svar
Filosofi nyheim Publisert

Vennskap

Ja, dyr trenger også å føle nærhet og vennskap. Egentlig en selvfølge som ikke blir forstått godt nok.
1
0 svar
Filosofi Bogilde Publisert

På vei mot et Big Bang

Jeg begynner med å identifisere den eneste egenskapen av eksistensen som nødvendigvis alltid må ha eksistert, et 'potensial for tilblivelse'. Mitt argument: "Ethvert realisert øyeblikk må nødvendigvis...
1
0 svar
Historie mar_ette Siste svar

Ukraina - en historisk allegori.

Siden vgd driver med lite annet enn sensur/kontrollert kupping av innlegg... Ingenting her i dette innlegget er ment som faktiske påstander jeg kommer med, det er kun utsagn som leseren selv kan tolke...
2
5 svar
Historie VESTMAN Publisert

Harald Hårfagre

Nå har jeg lest Tormod Torfæus' saga om Harald Hårfagre. Islendingen Torfæus (1636-1719) var Kongelig historiker av kongedømmet Danmark-Norge. Som islending hadde han tilgang og ikke minst en særegen...
1
0 svar
Språk pethfah Publisert

Tur til Danmark

Kan jeg veksle fra norske kroner til danske kroner på danskeferja? Og kan jeg isåfall gjøre det med kontanter? Jeg skal snart dra til Danmark og jeg har ikke bankkort.
1
0 svar
Laster...