Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Normannere/engelskmenn

Har alltid vært interessert i britisk historie, og etter en uke i Wales nettopp er ikke interessen mindre. Det er masse steder og hendelser å fordype seg i.

En ting jeg har stusset litt på er at man så sent som i 1169 snakker om en normannisk invasjon av Irland. Mens man omtaler kongene på den tiden som 'King of England'.

Når sluttet England å være styrt av normannere til å bli styrt av engelskmenn? Da de mistet Normandie til Frankrike i 1204? Senere?

1
22 svar

22 svar

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

Artaxerxes

Når sluttet England å være styrt av normannere til å bli styrt av engelskmenn? Da de mistet Normandie til Frankrike i 1204? Senere?

Akkurat som deres vikingforfedre som slo seg ned i Normandie fra 911, lot normannerne i England seg etter hvert integrere i den engelske kulturen, selv om deres franske språk og kultur hadde mye større påvirkning på England enn vikingenes hadde på Normandie.

Teknisk sett kan man kanskje si at normannernes styre i England endte da Henry II av Huset Anjou ble konge i 1154, men som franz nevnte er det fortsatt de anglo-normanniske familiene som sitter på det meste av makt og rikdom i landet.

På 1100-tallet fikk anglo-normanniske familier også økende makt i Irland og Skottland. De senere skotske kongeslektene Bruce og Stuart var begge opprinnelig normanniske, i likhet med kjente irske slekter som Fitzgerald.

Invasjonene av Irland i 1169 og 1170 ble ledet av såkalte Marcher Lords fra de normanniske områdene i Wales, blant annet den mektige Richard Strongbow de Clare.

2

franzsigel

De engelske kongene snakket vel fransk fram til 1400, og i løpet av 100-årskrigen ser det ut som de normanniske elitene identifiserte seg selv som engelskmenn.

Men mange britiske adelsfamilier er jo etterkommere av normannerne selv i våre dager, selv om de gjennom århundrene har mikset seg med den øvrige befolkningen...

http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/8424904/People-with-Norman-names-wealthier-than-other-Britons.html

2

Langveg

Men mange britiske adelsfamilier er jo etterkommere av normannerne selv i våre dager, selv om de gjennom århundrene har mikset seg med den øvrige befolkningen...

Interessant det du her dreg fram; folk med franske etternamn frå normannartida lever tre år lengre og har høgare sosial status enn "ekte" britar. Skulle tru noko av det same gjeld tyske/danske innvadrarslekter i Noreg etter 1389.

1

jonarne

høgare sosial status enn "ekte" britar

Hva er ekte briter i dagens samfunn, med den massive innvandringen fra Asia/Afrika/Karibien? Tipper også briter med anglo-saksiske navn lever lengre og har høyere sosial status enn gjennomsnittsbriten i dag.

1

franzsigel

Skulle tru noko av det same gjeld tyske/danske innvadrarslekter i Noreg etter 1389.

Ville ikke forundre meg om man hadde sett noe lignende når det kommer til "embetsmannsfamilier" i Norge.

Men klasseskillene i Storbritannia er jo betydelig større enn her hjemme, så skulle tro man får større og mer varige utslag der borte.

1

Mrsa2

Anglesey er jo eit godt eksempel på norsk påverknad. Angel kjem frå ongel som er eit norsk ord for krok. Ordet er fortsatt i bruk i området eg kjem frå blant anna i fiskeonglar. På engelsk ville Angelsev blitt Hook Island.

1

jonarne

Tilbake til utgangspunktet. Waliserne (som jeg er spesielt interessert i), opplevde å bli forfulgt av anglerne og sakserne, da de kom over til England på 400-tallet. De ble presset vestover til Wales, men heller ikke der fikk de være i fred for engelskmennene. Så sent som i 1063 ble lederen deres drept, av den siste anglo-saksiske kongen Harold Godwinson.

Mulig trodde waliserne at de skulle få litt pusterom da plageåndene deres ble nedkjempet av normannerne i 1066. Men kun få år etter, i 1070 var også normannerne på krigsstien i Wales, noe de lyktes bedre med enn forgjengerne. For allerede i 1093 var hele Wales lagt under normannisk styre.

Kanskje man kan si at normannerne ble inspirert av anglo-sakserne i ønsket om å legge under seg Wales?

1

morn95

For allerede i 1093 var hele Wales lagt under normannisk styre.

Heldigvis for waliserne fekk dei uventet hjelp av Magnus Berrføtt i Slaget ved Anglesey i 1098 som deretter resulterte i at dei klarte og gjenerobra Nord Wales og til og med klarte og slå tilbake invasjon av Henry II 50 år etterpå. vist eg ikkje tar heilt feil nå så besto vel og Gwynedd som meir eller mindre sjølvstendig stat fram til heile Wales blei erobra av England i 1283

Kan og godt hende at det var insperert av anglo-sakserne at normannerne ville underlege seg wales, men iallefall i følge wikipedia var den første invasjonen 1081-1092 på grunn av walisiske raids på England under Gruffudd ap Cynan, samme mann som gjenerobret meste parten av Wales mellom 1098-1101.

2

jonarne

Heldigvis for waliserne fekk dei uventet hjelp av Magnus Berrføtt i Slaget ved Anglesey i 1098

Interessant og morsomt poeng. Jeg liker denne setningen på Wikipedia: "He abruptly returned to Mann with his men, leaving the Norman army weak and demoralized.After this battle, Anglesey was considered the southern border of Norway."

Jeg har en venninne som er født i Anglesey, og jeg har hatt det morsomt med å fortelle henne at hun hadde pratet norsk i dag om ting hadde forblitt slik fram til i dag :) Veeldig usannsynlig selvfølgelig.

1

franzsigel

For øvrig også en festlig opprinnelse på etternavnet Grosvenor:

Grosvenor (Norman French family that aided William the Conqueror in 1066. "Le Grand Veneur" literally means "the Master Huntsman" in French, an elevated title in William's 11th century French court. Initially, Hugh was called Hugh Lupus. Lupus was portly, and his townsmen gradually changed the appellation from "Le Grand Veneur", "the Master Huntsman," to "Le Gros Veneur", "the Fat Huntsman", and Hugh wore the epithet with pride

1

Lignende temaer

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Filosofi

Filosofi

Bilde

Alternativt Livssyn

Alternativt Livssyn

Bilde

Språk

Språk

Bilde

Astronomi

Astronomi

Laster...