Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Education for Death - propagandafilm fra Andre Verdenskrig, laget av Disney

Uhyggelig godt laget, og kanskje en av slike filmer som faktisk traff hundre prosent? God propaganda må alltid inneholde snev av sannhet. Jo mer, jo bedre. Men denne filmen beskriver vel tilnærmet hundre prosent hvordan Tyskland faktisk utviklet seg under nazismen i takt med at den ble stadig mer radikalisert?

2
1 svar

1 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Up-the-ra

Baldviking: "God propaganda må alltid inneholde snev av sannhet. Jo mer, jo bedre."

Det kommer vel litt an på målgruppen og konteksten den presenteres i. I Nazi-Tyskland eller Nord-Korea kan man lage en alternativ sannhet, særlig i forbindelse med ting som foregår i andre land som innbyggerne ikke har noen andre måter å få kunnskap om. I konteksten vi lever i må den inneholde mer sannhet - og det gjør den kanskje enda mektigere og farligere?

Denne polske propagandafilmen fra 1953 er kanskje et eksempel på propaganda som også har noen snev av sannhet i seg. Men likevel klarer den nok ikke å fenge på samme måten som Disney sin film da den ikke klarer å mobilisere noen form for personlige følelser.

Og når vi snakker om polsk propaganda - her snakker vi et godt stykke moderne propaganda. Som du er inne på så inneholder den mer enn et snev av sannhet. Men i filmen ser vi kun gode katolske polakker, og det i en tid der man regner med at ca 60% av Polens befolkning var det vi ville gjenkjent som polakker i dag. Se også avslutningen fra 33:15 og utover.

2

Lignende temaer

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Filosofi

Filosofi

Bilde

Alternativt Livssyn

Alternativt Livssyn

Bilde

Språk

Språk

Bilde

Astronomi

Astronomi

Laster...