Nye VGD er lansert! Mer informasjon

På midten av 1900-tallet ble det satt ut gjedde i enkelte vann og elver på vestlandet. Det er usikkert når og hvordan gjedda kom til Norge, men den har eksistert her i flere hundre år.

Jeg vet om noen vann der gjedde ble satt ut på 1800-tallet, så det ser ut til at dette har blitt gjort flere ganger i Norge. Det jeg har hørt, uten å ha noe belegg for det, er at noen fra Sverige skal ha satt ut gjedde i ganske stor stil her til lands. Grunnen vet jeg ikke - om det stemmer så må det vel ha vært av økonomiske grunner med tanke på eksport. Spesielt lurt synes jeg i alle fall ikke at det var.

Er det noen som vet noe om dette? Når, hvor og hvorfor faenskapen har blitt satt ut, og hvor stort omfang det har hatt?

1
7 svar

7 svar

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

titan_sable

Er det noen som vet noe om dette? Når, hvor og hvorfor faenskapen har blitt satt ut, og hvor stort omfang det har hatt?

Kapittel 4:

http://www.nina.no/archive/nina/PppBasePdf/rapport/2012/669.pdf

2

DrDrax

Kort og godt det perfekte svaret! Nå vet vi alt om gjeddehistorie.

1

Up-the-ra

Titan:

Fantastisk link! Det ser faktisk ut som om gjedde har blitt bevisst satt ut i århundrer. Men det står lite om grunnene og om det har blitt gjort systematisk. Hadde vært interessant å vite.

1

Lezah

hvorfor

Her vil jeg tro det rett og slett er et knippe idioter som setter ut pga sportsfiske. Det er jmf hva folk sier tilfelle i mange vann i Trøndelag. Gjedde har jo ikke status som matfisk mange steder, i all fall ikke nok til å ville ødelegge bevisst ørretvann etc. Gjedda angivelig en jævel på å spre seg, slik at det ikke nødvendigvis har vært meningen at de skulle spre seg slik de har gjort.

1

Up-the-ra

Så det jeg har hørt om at det skal ha foregått systematisk på 1800-tallet stemmer ikke? At det ble satt ut på den tiden vet jeg - foregikk det sportsfiske den gangen?

1

JudasT

foregikk det sportsfiske den gangen?

"Sports"fiske kom med "Tre i Norge ved to av dem"(1880). Før dem var det bare ordentlig fiske – matfiske. Jeg skal ikke benekte at utsetting av gjedde kan ha forekommet; utsetting av aure (og tryte) var likevel det normale, og vitnesbyrd om det er skrevet med runer, så å bære fisk er en eldgammel tradisjon.

Det regnes at gjedda er innvandret til Sør-Østlandet og Finnmark på naturlig måte fra henholdsvis Sverige og Finnland.

1

Lezah

Jo helt sikkert, jeg tenkte mest på årsak generelt og heller ikke tidfestet. Jeg vet at i dag/nyere tid har sportsfiske vært årsaken. det fins entusiaster som elsker gjeddefiske og derfor har satt ut gjedde i områder de ikke hører hjemme.

Foruten på noen deler av Øst-landet er vel ikke gjedde regnet som noe særlig til matfisk, så motivasjonen for å gjøre dette på 1800-tallet aner jeg ikke.

1

Lignende temaer

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Filosofi

Filosofi

Bilde

Alternativt Livssyn

Alternativt Livssyn

Bilde

Språk

Språk

Bilde

Astronomi

Astronomi

Laster...