Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Battle fatigue - kjenner vi det fra Antikken?

Battle fatigue - did it affect soldiers in the ancient world?Iteressante tanker: Kanskje var våre forfedre bedre mentalt forberedt på krig, samtidig som moderne krig er hardere for soldaten, uten at fenomentet av den grunn var ukjent heller ikke i Antikken.

1
5 svar

5 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

franzsigel

Skal få sett videoen senere, men det er vel et tema som er en gjenganger på Dan Carlins utmerkede podcaster

Men ellers ser vi jo at vi generelt får flere (og forhåpentligvis bedre) diagnoser på mentale sykdommer som tidligere nærmest ble betraktet som normaltilstander.

Så kanskje bare våre forfedre var en gjeng med mentalt ustabile psykiske vrak hele gjengen? Og det er vel begrenset med detaljerte skildringer av livene til vanlige soldater før relativt moderne tid...

1

baldviking

Så kanskje bare våre forfedre var en gjeng med mentalt ustabile psykiske vrak hele gjengen?

De var nok annerledes mentalt. Barn og ungdommer kan ha svært høy IQ, mens EQ først når sin topp tidlig i tyveårene, har vi funnet ut ganske nylig. Våre forfedre var nok svært dyktige, kanskje like dyktige som oss, til å mestre og forbedre teknikker og teknologi, f.eks til å føre krig, mens de levde (og i vårt tilfelle døde...) i samfunn som kanskje ikke la særlig til rette for utvikling av høy EQ.

1

Lezah

Iteressante tanker: Kanskje var våre forfedre bedre mentalt forberedt på krig, samtidig som moderne krig er hardere for soldaten, uten at fenomentet av den grunn var ukjent heller ikke i Antikken.

Krig, korte liv og en generelt mer hard og brutal hverdag vil jeg tro gjorde folk mindre sensitive til den slags. Jeg vet ikke om moderne krigføring er hardere for soldater enn hva livet i felten var for f.eks en legionær, men det kan jo kanskje påstås at jo mer man heller mot krig som noe negativt, jo større kvaler får deltakerne kontra i samfunn/perioder hvor krig var noe gjevt?

1

baldviking

Jeg vet ikke om moderne krigføring er hardere for soldater enn hva livet i felten var for f.eks en legionær,

Lindybeige argumenter for at krig i Antikken ofte var ritualistisk og avtalt, at fienden befant seg foran deg slik at du hadde en følelse av kontroll over hvor farene kom fra, og at du møtte den side om side ved dine soldatkamerater, mens den moderne krigen, særlig slik vi kjenner den fra det tyvende århundre, er altomfattende, varer ved døgnet rundt i dager og uker, at farene kommer fra fra granater og snikskyttere, fra langt hold og fra luften, at du har liten kontroll over hvor farene kommer fra og at du er ensom, fordi moderne våpen har tvunget de militære til å løse opp de store formasjonene i stadig mindre avdelinger.

1

Lezah

Lindybeige argumenter for at krig i Antikken ofte var ritualistisk og avtalt, at fienden befant seg foran deg slik at du hadde en følelse av kontroll over hvor farene kom fra,

Det her kan absolutt være noe. Man kan jo se på forskjellen i hverdagen til en soldat i en makedonsk falanks og en G.I i Vietnam. Asymmetrisk krigføring for folk i dag som kommer fra bedre og bedre kår (i en historisk setting) vil sikkert oppleves verre enn "rituelle slag".

1

Lignende temaer

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Filosofi

Filosofi

Bilde

Alternativt Livssyn

Alternativt Livssyn

Bilde

Språk

Språk

Bilde

Astronomi

Astronomi

Laster...