Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Tyske soldater lengtet bort fra Norge

I Berit Nøklebys bok Hitlers Norge, leser jeg at et ikke ubetydelig antall tyske soldater lengtet tilbake til Russland fra Nord-Norge. Klimaet var bedre i Russland, russerne var vennligere, byene flere og kommunikasjonene bedre. Det er vel litt motsatt av hva vi ofte ser for oss?

1
9 svar

9 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Up-the-ra

Er det her kun snakk om soldater som lengtet tilbake til Sovjet, eller snakker vi også om soldater som lengtet dit uten å ha vært der? Sistnevnte kan vel forklares ganske lett.

Jeg tror nok de som lengtet tilbake ikke nødvendigvis gjorde det fordi livet var så mye bedre østpå. Jeg kan se for meg at mange av de som ble sendt til Nord-Norge fra østfronten var rimelig traumatiserte individer. Da er nok ikke det å sitte i ødemarken midt i mørketiden med kun sine egne tanker det mest lykkefrembringende.

1

granateple

Fra østfrontens midtre og sørlige fronter kunne man komme hjem med permisjonstog etter vel en ukes reisetid

Fra Nord Norge var det ikke like enkelt, og særlig etter permitent trafikken igjennom Sverige ble innskrenket var reisen både lang og tildels livsfarlig.

Tenke seg ett liv på den ytterste nøgne ø i Norge uten kontakt med befolkning lange vakter og den ytterste kjedsomhet gjennom en lang mørketid.

På Fjell festning kan man oppleve bo og leve vilkårene for soldatene på nord Europas sterkeste festning, da ser man at alle skilleveggene mellom toalettene er fjernet, da soldater ellers kunne gjemme seg der å begå selvmord.

Det viser litt av hvor monotont dette livet må ha vært, særlig for personer født og oppvokst i sentral Europa.

1

cochisedied

Fra østfrontens midtre og sørlige fronter kunne man komme hjem med permisjonstog etter vel en ukes reisetid

Fikk de tyske soldatene på østfronten ofte permisjon for å reise hjem? Ville også tro at togreiser herfra til Tyskland ikke var ufarlige - partisanvirksomhet, flyangrep osv.

Jeg har litt vanskelig for å tro at "et ikke ubetydelig antall" tyske soldater ønsket seg fra Nord-Norge til østfronten. Vel var det krig i deler av Nord-Norge - spesielt i Finnmark, men sammenlignet med øst-fronten var det vel forholdsvis fredelig (merk: sammenlignet med...) i hvert fall fram til 1944 da fronten ved Litsa brøt sammen og Finland vendte seg mot sine tidligere allierte.

At flere og flere ønsket seg bort er jeg med på - men da vil jeg tro at de ønsket seg hjem og til en fred, ikke til en annen og langt hardere krig.

Cochise-

1

Bevegelse

vennligere

Voldtektene av russiske kvinner, eller at de gjorde alt for mat til sin familie, spiller sikkert inn som en tung skygge, tenker jeg.

Slikt var det ikkje i noreg.

Stakkars tyske soldatene som kjedet seg.

1

Nødutgang

Voldtektene av russiske kvinner,

Var dette veldig utbredt? Mener å ha lest at ledelsen satte svært lite pris på en slik blanding.

1

Lezah

Det var etter alt jeg har lest langt mer "åpent" for ugjerninger og slikt i øst kontra f.eks i Frankrike etc, hvor jeg har lest at selv voldtektsforsøk ble straffet med døden i et tilfelle. Hvor utbredt det var er nok umulig å si siden det grunnet alt fra partisaner til rasesyn gjorde at det å holde kustus på troppene bak frontlinjene ikke var førstepri.

1

Lezah

Jeg gjorde unna førstegangstjenesten i indre Troms og kan bekrefte at vi også ville foretrukket Russland. Nesten øst-fronten også.

1

hjbjerke

Klimaet var bedre i Russland, russerne var vennligere, byene flere og kommunikasjonene bedre. Det er vel litt motsatt av hva vi ofte ser for oss?

De to siste er vel forståelige, spesielt det med kortbaneflyplassene avhjalp vel kommunikasjonen etter krigen. Klimaet......hm, sålenge de ikke var langt inne på Finnmarksvidda, så er vel ikke klimaet så ille (men du har jo mørketiden da). Russerne (eller var det Ukrainere og Hviterussere også) var vel vennlige fordi de øynet en mulighet for å slippe unna Stalins terrorvelde - uten å vite at de kanskje gikk fra asken til ilden....

1

Lignende temaer

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Filosofi

Filosofi

Bilde

Alternativt Livssyn

Alternativt Livssyn

Bilde

Språk

Språk

Bilde

Astronomi

Astronomi

Laster...