Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Hva hendte i midtøsten under WWI?

Her det noen som vet hva som hendte i midtøsten under første verdenskrig?

Det var vel på denne tiden at ottomanerne ble fordrevet og engelskmenene tok over, eller var det tidligere?

1
8 kommentarer

Kommentarer

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

Artaxerxes

Her det noen som vet hva som hendte i midtøsten under første verdenskrig?

Det er jo en del info å finne her.

Oppdelingen av det Ottomanske imperiet etter Krigen førte jo, på godt og vondt, til den Midt-Østen vi har i dag. Etter hvert førte det til opprettelsen av seks nye arabiske stater i området: Syria, Libanon, Irak, Palestina, Jordan og Saudi-Arabia, men til å begynne med delte Frankrike og Storbritannia de arabiske områdene mellom seg i såkalte mandatsområder.

Hadde britene og franskmennene vært mer interessert i å skape et stabilt Midt-Østen, burde de kanskje tenkt mer på å skape nasjoner basert på etniske, kulturelle, språklige og religiøse enheter. Blant annet ville det nok vært mulig å legge grunnlaget for en sterk kurdisk stat.

2

Patriot95

Britene spilte for det meste på Arabisk nasjonalisme og fikk arabiske stammer til å utføre en geriljakrig og lovte dem et eget land, men på grunn av avtaler med Frankrike og egne interesser så ble det til at Midtøsten ble en del av deres kolonier i stedet for arabiske selvstendige stater. Iran førte også krig mot osmannerne uten at jeg vet så mye om hva det resultatet ble i.

Tyrkia ble et tyrkisk land og osmannerne ble sendt ut med båt.

1

Metalman666

Var det ikke slik at britene bekjempet osmanerne så ble detosmanske riket delt opp mens britene og franskmennene avtalte å dele opp syria, Palestina og Libanon mellom seg?

1

Viracocha

Det var vel på denne tiden at ottomanerne ble fordrevet og engelskmenene tok over, eller var det tidligere?

http://mashable.com/2016/03/29/ottoman-jerusalem/#2flGNkqg8kqr

http://mashable.com/2017/01/15/mountains-of-the-holy-land/

1

thormartisuth

Mye skjedde, du har opphavet til moderne tyrkisk nasjonalisme, og den tyrkiske stat. Landsfaderen, kemal ataturk satte sitt første store merke på verden her. Samtidig beviser Otomanerene at de er vestens likemenn ved å knuse ententemaktene ved gallipoli og holde russerne i sjakk ved sin grense samtidig. Dette er også enden på det ottomanske riket, du har også de armenske folkemordene, og de arabiske opprørene som er begynnelsen på moderne arabisk nasjonalisme.

Og det er bare en kort oversikt.

1

Metalman666

holde russerne i sjakk ved sin grense samtidig.

Tapte ikke tyrkerne nesten alle slagene i Kaukasus?

1

thormartisuth

De tapte definitivt flere menn via de katastrofale tapene under kaukasus-offensivene men fronten holdt seg til nogenlunde samme område til Russerene kollapset i 1917-1918 og tyrkerne gjorde innrykk i russisk kaukasus.

Det største nederlagene i 1918 fant sted i Syria med Damaskus sitt fall og i makedonia etter bulgarias kapitulering. Etter dette kollapset det ottomanske riket av seg selv da den sittende regjering i praksis mistet kontroll over masteparten av sine områder.

1

Lignende temaer

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Filosofi

Filosofi

Bilde

Alternativt Livssyn

Alternativt Livssyn

Bilde

Astronomi

Astronomi

Bilde

Språk

Språk

Laster...