Historie

Nødutgang

Historiske ferier

Litt spesiell tråd dette, men jeg synes det kunne vært interessant å ha et sted vi kan skrive om steder vi har besøkt i år og hvilke historiske steder og bygninger vi har sett.

Kjør på :)

Mitt første bidrag:

Januar:

Córdoba, Andalusia

Her ble naturligvis Medina Azahara, den romerske broen og gamlebyen besøkt. Kanskje mest interessant å se de arabiske/islamske sporene var større enn jeg hadde trodd.

Granada, Andalusia

Gamlebyen, også den med en sterk arabisk tilknytning. Alhambra. Her må man kjøpe billett på forhånd og det er kun hundre personer som slipper inn per dag. Vi hadde ikke det så det blir neste gang.

2
30 svar

Portland, Oregon

Da var enda en tur unnagjort til Portland, Oregon. USA har som kjent en noe annen form for historie enn Europa. Men jeg besøkte det historiske museet og lærte om indianerene, Oregon trail, Lewis & Clark og industrien.

Jeg var også på det maritime museet og fikk en lang omvisning på en damptaubåt. Svært interessant for en som liker båter.

Skulle selvsagt også vært på Fort Vancouver som kanskje var det mest spennende historiske stedet men det ble dessverre ikke prioritert.

1

Gibraltar.

Var bare innom men tok turen opp på klippen og fikk sett befestninger fra tre forskjellige tidsaldere. Burde tatt meg litt mer tid her tenker jeg.

1

Cadiz, Andalucia.

Dette er visstnok Europas eldste by, grunnlagt av Fønikere for 3000 år siden. Var innom et godt bevart fort fra 1700-tallet og var i Ortorio San Felipe Neri, der den moderne spanske grunnloven ble skrevet. Det var også 7 vakre altertavler fra 1800-tallet der.

1

Lisboa og Sintra.

Belem-tårnet og de ulike monumentene for for deres oppdagelser.

Sintra var superinteressant. Palacio da Pena og den gamle maurerbrgen var verd flere timers besøk. I tillegg står byen på Unescos verdensarvsliste og har mange sjarmerende små gater.

1

Nå så jeg nettopp på butikken st det har kommet et nytt blad som utelukkende er dedikert til historiske ferier. Det kan være god inspirasjon.

1

Firenze.

For ett sted! Alle bør en gang i livet ta seg en dannelsesreise hit. Dumo, Ponte Vecchio, Palazzo Pitti og Giardino di Boboli, museene og Palazzo Medici.

Kanskje den mest interessanne byen jeg har vært i. Wow.

1

Roma og Pompei.

Romas store attraksjoner var bra men de hadde vært bedre om det hadde vært kjøligere og færre turister. Hva er egentlig så spesielt med spansketrappen?

Vatikanet var også dessverre en hektisk affære.

Pompei. Wow. Et av høydepunktene på hele turen. Følelsen av å gå rundt og å se hvor godt bevart ting er var fantastisk.

1

London. Jeg tok meg endelig tid til å besøke Tower. Køen for å se kongefamiliens gull var lang og jeg droppet det men fikk sett alle rommene i selve tårnet. Som 1800-tallsentusiast likte jeg best krigsbyttet fra Waterloo og eiendelene til Duke of Wellsley.

1

Skottland.

Eileen Donan. Fin borg og flinke verter som kunne svare på spørsmålene mine om Black Watch.

1

Romania.

Bran-slottet i Transylvania. Egentlig en skuffelse. Det hadde vært bedre om det hadde vært beholdt som en liten borg og ikke gjort om til ett feriehus.

Bucharest. Så de obligatoriske bygningene, fine.

1

Forrige helg. Rijksmuseum i Amsterdam. Kjempespennende og flott museum.

Vi var også i Antwerpen. Flott katedral og gamleby. Det var også bra å registrere at munkenes bryggetradisjoner ikke har gått i glemmeboken.

1

Wittenberg.

Når jeg var i nærheten og det var en uke til Martin Luthers 500-årsjubileum måtte jeg selvsagt innom her.

Dette var dessverre en skuffelse. Utenom ett par bannere var det lite som minnet besøkende på at det her skjedde verdenshistorie. Slottskirken var nydelig men utover dette var det lite å se.

1

steder vi har besøkt i år

Har du samlet opp turer fra mange år her, eller reiser du virkelig så mye?! 10-12 ferieturer på under et år?!?

1

Jeg var i Østen i sommer, og besøkte noen svært interessante historiske steder der:

Beijing:

- Den himmelske freds plass - Den forbudte by- Himmeltempelet- Sommerpalasset- Jingshan-parken- Beihai-parken- Den kinesiske mur ved Mutianyu og Gubeikou

Mesteparten av disse historiske byggverkene ble bygget, eller fikk sin nåværende form, under Ming-dynastiet, og da spesielt under dynastiets tredje keiser, Yongle, som for øvrig også var keiser da de enorme skatteskipene under ledelse av evnukken Zheng He utforsket Kinahavet og det indiske hav fra Japan og Indonesia til Rødehavet og Zanzibar.

Kuala Lumpur:

- Merdekaplassen - KL Old Railway Station- Jamek-moskeen- Petronas Towers- KL Tower

KL er jo ikke en by med veldig lang historie, den ble ikke grunnlagt før 1850-årene, og byen er først og fremst bemerkelsesverdig for moderne skyskrapere som Petronas-tårnene og det kommende KL 118.

Malakka:

- Christ Church - A Famosa - St. Pauls Church - Stadthuys - St. Peter's Church

Lenge før Kuala Lumpur ble grunnlagt var det Melaka eller Malacca som var den viktigste byen og handelssenteret på Malay-halvøya, først som et sultanat grunnlagt av Parameswara i 1402, senere som en portugisisk handelspost etter at byen ble erobret av Afonso de Albuquerque i 1511, deretter under nederlandsk styre fra 1641 til 1825, da den kom under britisk kontroll. Sentrum er preget av arkitektur fra kolonitiden.

Singapore:

- Raffles Hotel- Old Parliament House- Sri Mariamman Temple - Thian Hock Keng - Marina Bay Sands

Under britenes styre ble Malakka mindre viktig sammenlignet med først George Town på øya Penang, og deretter Singapore, som ble grunnlagt av Stamford Raffles i 1819. Singapore ble raskt en av Asias viktigste havnebyer og flåtebaser, og som en selvstendig nasjon har den vært blant etterkrigstidens største økonomiske suksesshistorier. I dag ligger det gamle historiske sentrum litt i skyggen av digre skyskrapere og en enorm containerhavn.

Yogyakarta:

- Borobudur - Prambanan - Sewu

Ved den kaotiske storbyen Yogyakarta midt på den enormt folkerike øya Java ligger noen fantastiske hinduistiske og buddhistiske tempelkomplekser fra 800-tallet som er vel verdt et besøk.

1

Lignende innlegg

Vitenskap audunbolseth Publisert

Hjerne-skruer 2

Som mennesker missliker løven sterkt eMbli kalt et dyr. Den er jo en løve. Menneske har fire hjerner. Mellom dem ligger "MUREN." Den skiller mellom godt og vondt. Mellom krig og fred. Mello...
1
0 svar
Vitenskap audunbolseth Siste svar

"Hjerne-skruer" 1

Inpulsivitet er som en skive ost uten brød. Man blir aldri mett. En vis mann sier aldri at han er vis. Det er derfor han kalles vis. Fortiden er et produkt av fremtiden. Et barn har ingen tids...
1
3 svar
Språk Hansaguden Publisert

Språklige morsomheter.

Bøye seg i hatten.(Heidi Weng) BØYE SEG I STØVET og TA AV SEG HATTEN. Folk står sild som tønne. FOLK STÅR SOM SILD I TØNNE. Koster det hvite i skjorta. KOSTER SKJORTA og KOSTER DET HVITE I ØYA. Han ka...
1
0 svar
Vitenskap Script Siste svar

Minoriteter

Minoriteter vil gjerne fremme at de har en særlig tilgang til den vitenskapelige sannheten utenom den vitenskapelige. Kvinnelige forskere som hevder at når en erkejennelsesfilosof gjetne tar trivielle...
1
1 svar
Historie vif_support Publisert

17. mai til ettertanke

Kongen hilser det norske folk 17. mai 1940 Kongens hilsen leses opp i Tromsø radio, den eneste frie radiostasjonen i Norge https://www.nrk.no/skole-deling/12165 London Radio 17. mai 1945 Siste 17. mai...
1
0 svar
Vitenskap Aztalon Siste svar

Genier

Genier oppstår fra tid til annen. Da mener jeg de som skiller seg ut blandt folkemengden betraktelig og kan anses som geni altså geni begavet. Det er en skala fra 160 IQ og oppover til supergeni som e...
1
10 svar
Filosofi nyheim Publisert

Vennskap

Ja, dyr trenger også å føle nærhet og vennskap. Egentlig en selvfølge som ikke blir forstått godt nok.
1
0 svar
Laster...