Nye VGD er lansert! Mer informasjon

vis noen kunne hjelpet meg med dette spørsmålet, hadde det vært til stor hjelp, det trenger ikke være den lengste teksten, alt relevant er mottatt med stor takknemlighet.

Hvordan gikk Norge fra å være et høvdingsamfunn til å bli en samlet stat?

1
18 kommentarer

Kommentarer

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

dyratorium

Hvordan gikk Norge fra å være et høvdingsamfunn til å bli en samlet stat?

Det var vel ikke akkurat noe som skjedde over natten, men tok nok flere hundre år. Harald Hårfagre var vel den som startet prosessen , antagelig inspirert av vikingenes Englands-tokter der de så at kongeriker vokste, ved nedkjempelse av rivaliserende svakere nabokongedømmer. Men Norge er som kjent et langt og smalt land, og 'kontrollen', spesielt langt nord, bød sikkert på utfordringer. Men etterhvert som handelen økte, gikk vel ryktene etterhvert om hvem som hadde "makten", og folket langs den lange kysten begynte slik gradvis å få en slags felles, nasjonal identitet.

2

PerryAndre

Harald Hårfagre startet med å samle landet til et rike, da han la under seg Vestlandet med makt rundt år 870. Nyere forskning er ikke enig i Snorre sin fremstilling i at Harald Hårfagre tok Trøndelag med makt. Harald Hårfagre inngikk samarbeid med den første ladejarlen. Det samarbeidet fortsatte neste generasjon gjennom deres sønner. Omtrent 10 år senere tok han makten over Sør-Vestlandet. Under hele Harald Hårfagres tid ble Østlandet styrt av danske konger. Den virkelige rikssamleren var Harald Hardråde. Snorre fremstiller noen ganger forlik upresist, som den ene parten står over den andre i makt. Det at danske vikingkonger skulle ha styrt over Norge er feil. For Norge ble ikke til et rike før etter den siste mektige kongen, Knut den mektige døde i år 1035. Det var i hovedsak, bare Viken (Vestfold og Østfold) som danske viking konger styrte over i lengre perioder i vikingtiden.

1

Langveg

Det var i hovedsak, bare Viken (Vestfold og Østfold) som danske viking konger styrte over i lengre perioder i vikingtiden.

Kva med Trøndelag? Var ikkje Håkon jarl dansk vasall?

1

PerryAndre

Ja, men ikke Harald Hardråde. At vikingtiden endte med hans død, forteller om hans posisjon på den tiden.

1

Langveg

Det er eit stort spørsmål om Noreg var eit (sjølvstendig) rike før 1905 anna enn under ein kort periode: tidbolken 1200-1350. Før den tid var mange av kongane danske vasallar (det gjeld blant anna Harald Hårfagres tid og utetter då danskekongane Harald Blåtann, Knut og Svein var overkongar) Sidan fekk ein borgarkrig og mykje rot, så svenske/danske-tid og ny svensketid før Noreg vart ein sjølvstendig stat i 1905, men ein skunda seg å velja ein danske til konge. Under krigen var vi tyskokkuppert og etter krigen lydig haleheng til England/USA/NATO og seinare EU. I førre hundreåret vara sjølvstendet såleis berre frå 1905 til 1940.

1

nordfrost

Hvordan gikk Norge fra å være et høvdingsamfunn til å bli en samlet stat?

Prøv å les om Kong Nord,for han la under seg hele Norge-det står mye om han i Flatøyboka,og i Snorre,.

http://www.arild-hauge.com/konger.htm

Kong Nor kom nordfra og la under seg hele Norge og ble stamfar til Trond og Agde og de andre kongene som de norske fylkene har navn etter (Flatøyboka i tåtten "Hversu Noreger bygðist").

1

RickiBK

Hvordan ville du forklart at norge gikk fra å være et høvdingsamfunn til å bli en samlet stat?

Tror han het Harald Hårfagre, han som samla Norge til ett rike.

Googler du ham, så finner du nok masse stoff om emnet.

1

broren_til_noen

Harald Hårfagre, han som samla Norge til ett rike.

[Slettet]

2

RickiBK

Nå må jeg arrestere deg her.

fra 9:40 til 9:45 var det Magnus Lausmage som regjerte.

Sigurd Lusedreper hadde jo okkupert dassen, og da kan du tenke deg hva Magnus gjorde for udåder......

1

SlimWhitman

Det er riktignok lenge siden jeg gikk på skolen, men dette tror jeg du bare finner på??! Jeg kan hvertfall ikke huske å ha hørt om noen av disse folka før.

1

OLMO

Ja det var han ja som samlet Norge til et rike, men hvordan kunne Norge samles til ett rike? og hva gjorde samlingen så vanskelig?

1

RickiBK

og hva gjorde samlingen så vanskelig?

Du kan tenke deg Norge på den tiden.

Hver bygd omtrent, hadde sin høvding.

Disse ville ikke uten videre la seg herje med av andre høvdinger.

Og dermed så har du det på gang: Enten forble det slik, eller så kom en STERK høvding, konge om du vil, som sørget for å få disse høvdingene til å innse at de bare var høvdinger og ingen konge.

Google er din venn her også.

1

Small_boi

Det startet med at Johan Sverdrup sa "All makt i denne sal", men han møtte jo mange hindre i form av ordførere som var i mot kommunesammenslåing.

1

Viracocha

men hvordan kunne Norge samles til ett rike? og hva gjorde samlingen så vanskelig?

Ganske enkelt et måste, etter min mening.

La ikke tittelen avskrekke, det blir masse vikingstoff her fra første stund.

1

Lignende temaer

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Filosofi

Filosofi

Bilde

Alternativt Livssyn

Alternativt Livssyn

Bilde

Astronomi

Astronomi

Bilde

Språk

Språk

Laster...