Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Hvordan skulle Tyskland bli en stormakt?

Jeg antar at dette temaet er blitt diskutert her før, men håper det er greit å eventelt å ta det opp igjen.

Spørsmålet dukket opp da jeg nok en gang da jeg ville finne ut om hvilke personer som satte i gang verdenskrigene og som til slutt ga grobunn til at USA ble vinneren. Og da finne ut hva de tenkte og ville.

Det kan ikke være noe tvil om at Wilhelm 2.og sine generaler sin ambisjon om å bli like mektig som Storbritania var det som utløste krigene. Hvordan skulle de klare det midt i Europa og ha en mektig flåte så tett på England? Omringet av Russland, Frankrike og Italia i sør? For å bli en stormakt måtte jo statene få tilgang til rsssurser, tilgang til markeder og ikke minst ha kontroll over transportruter i form av skip og ikke minst jernbaner. Afrika var alt blitt oppdelt.

Så leste jeg et sted at "alle" visste at det osmanske riket var i oppløsning og at det var bare et tidsspørmål før det ble "tilgjengelig" uten å måtte gå til store kriger. Var dette den egentlige årsaken til WW1? Kamp om å sikre seg biter at dette storriket og tilgang østover? Var det dette Keiser Wilhelm så for seg? Det synes om at dette er lite belyst når jeg leser historien. Finner heller ikke noen intervjuer med han. Han villle vel neppe stille opp på det fra sin bopel i Nederland? Det er jo mannen som visste det og som levde i 23 år til. Og vi ser jo hva som skjedde i midtøsten etter krigen.

At Russland ønsket tilgang til Bosporos stredet og kontrollen i det området er godt kjent. De var vel ikke interessert i en krig med Tyskland direkte? De mobiliserte i retning Østerrike-Ungarn med tanke på kontroll over Balkan og Tyrkia? Dette skjønte tyskerne? Og at det var umulig for dem å bli en stormakt om Russland lyktes med sine planer? Derfor måtte de slå Russland før de ble for mektige. Var dette selve essensen i krigene?

Et interessant spørsmål er da om det i det hele tatt hadde blitt noen verdenskrig om ikke Wilhelm hadde slike ambisjoner? Han som ikke ville være noen dårligere enn sine fettere. Bismarck ønsket som kjent ikke at Tyskland skulle ruste opp slik. Han skjønte hvor det bar hen.

1
47 kommentarer
Trådvisning
Hele diskusjonen

Patriot95

Tyskland var ikke interessert i ekspansjon i utgangspunktet. Tyskland ble samlet av et resultat av rivalisering mellom Frankrike og Østerrike, hvor Frankrike på den tiden siden revolusjonene var den truende makten. Etter at Tyskland overraskende vant den Fransk-Tyske krigen i 1870-71, ville de signalisere at de var fornøyd med sitt territorium i Europa. Men de fryktet en ny krig med Frankrike. Bismarck prøvde å alliere seg med Russland, men de to landende kom ikke overens og etter Bismarcks sin tid prøvde de å alliere seg med Storbritannia. Tyskland fryktet en krig på to fronter. Hele denne prosessen med allianser og en opprustning ga feile signaler til resten av verden.

På 1900- tallet var spenningen så stor at den tyske generalstaben ville ha en kjapp krig for å lette på trykket, de ba regjeringen i landet om å bruke hvilken som helst diplomatisk grunn til å begrunne en krig. Dette kom i 1914 med skuddet i Sarajevo og dens kompliserte diplomatikk.

Planen til Tyskland var å få Frankrike raskt til å overgi seg og så få Russland rakt til å overgi seg og så gå tilbake til sitt.

Ja, Tyskland har den største skylden for første verdenskrig, men de andre aktørene i stormaktspolitikken som Storbritannia og Russland feilet å være garantister. De overlot jobben til Østerrike, som var å demme opp for en ny Fransk ekspansjon og sørge for at statene i Tyskland og Italia ble som de ble. Men med sitt nasjonale mangfold, ble jobben for vanskelig for Østerrike.

Første verdenskrig var heller et resultat av den internasjonale politikken var i en anarkistisk tilstand.

1

Lignende temaer

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Filosofi

Filosofi

Bilde

Alternativt Livssyn

Alternativt Livssyn

Bilde

Astronomi

Astronomi

Bilde

Språk

Språk

Laster...