Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Hvordan skulle Tyskland bli en stormakt?

Jeg antar at dette temaet er blitt diskutert her før, men håper det er greit å eventelt å ta det opp igjen.

Spørsmålet dukket opp da jeg nok en gang da jeg ville finne ut om hvilke personer som satte i gang verdenskrigene og som til slutt ga grobunn til at USA ble vinneren. Og da finne ut hva de tenkte og ville.

Det kan ikke være noe tvil om at Wilhelm 2.og sine generaler sin ambisjon om å bli like mektig som Storbritania var det som utløste krigene. Hvordan skulle de klare det midt i Europa og ha en mektig flåte så tett på England? Omringet av Russland, Frankrike og Italia i sør? For å bli en stormakt måtte jo statene få tilgang til rsssurser, tilgang til markeder og ikke minst ha kontroll over transportruter i form av skip og ikke minst jernbaner. Afrika var alt blitt oppdelt.

Så leste jeg et sted at "alle" visste at det osmanske riket var i oppløsning og at det var bare et tidsspørmål før det ble "tilgjengelig" uten å måtte gå til store kriger. Var dette den egentlige årsaken til WW1? Kamp om å sikre seg biter at dette storriket og tilgang østover? Var det dette Keiser Wilhelm så for seg? Det synes om at dette er lite belyst når jeg leser historien. Finner heller ikke noen intervjuer med han. Han villle vel neppe stille opp på det fra sin bopel i Nederland? Det er jo mannen som visste det og som levde i 23 år til. Og vi ser jo hva som skjedde i midtøsten etter krigen.

At Russland ønsket tilgang til Bosporos stredet og kontrollen i det området er godt kjent. De var vel ikke interessert i en krig med Tyskland direkte? De mobiliserte i retning Østerrike-Ungarn med tanke på kontroll over Balkan og Tyrkia? Dette skjønte tyskerne? Og at det var umulig for dem å bli en stormakt om Russland lyktes med sine planer? Derfor måtte de slå Russland før de ble for mektige. Var dette selve essensen i krigene?

Et interessant spørsmål er da om det i det hele tatt hadde blitt noen verdenskrig om ikke Wilhelm hadde slike ambisjoner? Han som ikke ville være noen dårligere enn sine fettere. Bismarck ønsket som kjent ikke at Tyskland skulle ruste opp slik. Han skjønte hvor det bar hen.

1
47 kommentarer
Trådvisning
Hele diskusjonen

Lyngen

Da har jeg lest ferdig Europas siste sommer av Fromkin. Den var veldig spennende å lese og ga et godt inblikk i hva de få aktørene tenkte og gjorde. Tyskerne makulerte store mengder "bevis" etter krigen, men han skriver at puslebitene er ganske godt lagt nå.

Han stikker kjepper i hjulet på det man stadig har hørt at krigen var uunngåelig. Det var tyskerne og spesielt Moltke som ville ha krigen. Ingen av de andre aktene var noen reel trussel for Tyskland. Hans skriver at Wilhelm prøvde å unngå krigsutbruddet, men samtidig virket han ganske omskiftelig så uten skyld er han åpenbart ikke og han var jo den som ønsket at Tyskland skulle bli en stormakt internasjonalt.

Tyskerne ønsket krig med Russland fordi de fryktet at de ville overgå dem som stormakt. Det var en kamp om hvem av de som skulle få herredømme og Tyskland fryktet dem på lang sikt og ønsket å slå dem ut på beste gunstige tid. Og de ville fremprovosere russisk mobilisering slik at det ville se ut som at russerne var den angripende part og derved letter få med seg folket. Men fakta er da at det var Tyskland som hadde nesten all skyld for 1. verdenskrig. Og Moltke var den verste av dem. Så er det jo et spørsmål hvorvidt han hadde rett i at en krig med Russland før eller siden måtte komme. I 1914 var det ikke slik og det blir uansett et hypotetisk spørsmål.

1

franzsigel

Tyskerne ønsket krig med Russland fordi de fryktet at de ville overgå dem som stormakt. Det var en kamp om hvem av de som skulle få herredømme og Tyskland fryktet dem på lang sikt og ønsket å slå dem ut på beste gunstige tid. Og de ville fremprovosere russisk mobilisering slik at det ville se ut som at russerne var den angripende part og derved letter få med seg folket. Men fakta er da at det var Tyskland som hadde nesten all skyld for 1. verdenskrig. Og Moltke var den verste av dem

Nja, problemet med en slik forenkling er at man ser bort i fra at Østerrike-Ungarn gjerne ville invadere Serbia (og det er ikke så vanskelig å se at de hadde gode grunner for å ønske det).

Så hvorfor gi hele skylden til Tyskland og ikke Østerrike (eventuelt Serbia)?

Og hvorfor frikjenne Russland - de var jo absolutt ikke forpliktet til å forsvare Serbia?

Og er Entente-land som Frankrike og Storbritannia som absolutt gjorde sitt for å fremprovosere den tyske frykten for Russland helt uten skyld?

1

Lignende temaer

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Filosofi

Filosofi

Bilde

Alternativt Livssyn

Alternativt Livssyn

Bilde

Astronomi

Astronomi

Bilde

Språk

Språk

Laster...