Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Hvordan skulle Tyskland bli en stormakt?

Jeg antar at dette temaet er blitt diskutert her før, men håper det er greit å eventelt å ta det opp igjen.

Spørsmålet dukket opp da jeg nok en gang da jeg ville finne ut om hvilke personer som satte i gang verdenskrigene og som til slutt ga grobunn til at USA ble vinneren. Og da finne ut hva de tenkte og ville.

Det kan ikke være noe tvil om at Wilhelm 2.og sine generaler sin ambisjon om å bli like mektig som Storbritania var det som utløste krigene. Hvordan skulle de klare det midt i Europa og ha en mektig flåte så tett på England? Omringet av Russland, Frankrike og Italia i sør? For å bli en stormakt måtte jo statene få tilgang til rsssurser, tilgang til markeder og ikke minst ha kontroll over transportruter i form av skip og ikke minst jernbaner. Afrika var alt blitt oppdelt.

Så leste jeg et sted at "alle" visste at det osmanske riket var i oppløsning og at det var bare et tidsspørmål før det ble "tilgjengelig" uten å måtte gå til store kriger. Var dette den egentlige årsaken til WW1? Kamp om å sikre seg biter at dette storriket og tilgang østover? Var det dette Keiser Wilhelm så for seg? Det synes om at dette er lite belyst når jeg leser historien. Finner heller ikke noen intervjuer med han. Han villle vel neppe stille opp på det fra sin bopel i Nederland? Det er jo mannen som visste det og som levde i 23 år til. Og vi ser jo hva som skjedde i midtøsten etter krigen.

At Russland ønsket tilgang til Bosporos stredet og kontrollen i det området er godt kjent. De var vel ikke interessert i en krig med Tyskland direkte? De mobiliserte i retning Østerrike-Ungarn med tanke på kontroll over Balkan og Tyrkia? Dette skjønte tyskerne? Og at det var umulig for dem å bli en stormakt om Russland lyktes med sine planer? Derfor måtte de slå Russland før de ble for mektige. Var dette selve essensen i krigene?

Et interessant spørsmål er da om det i det hele tatt hadde blitt noen verdenskrig om ikke Wilhelm hadde slike ambisjoner? Han som ikke ville være noen dårligere enn sine fettere. Bismarck ønsket som kjent ikke at Tyskland skulle ruste opp slik. Han skjønte hvor det bar hen.

1
47 kommentarer

franzsigel

Tja, man kan jo hevde det var innflytelsesrike krefter i Serbia som veldig gjerne ønsket å utløse en storkrig.

Serbia hadde små muligheter til å beseire Østerrike på egen hånd. Så dersom man skal lage et Stor-Serbia som er den lokale stormakten på Balkan og som inkluderer alle serbiske/sørslaviske folk og områder som i 1914 var under Østerriksk styre, så måtte man på en eller annen måtte få utløst en storkrig hvor Østerrike blir beseiret.

Man kan til og med hevde at de til slutt lyktes ganske godt.

Nå mener jeg også at det var herrer i Berlin, Wien og St. Petersburg som fortjener en større andel av skylden. Men tror ikke vi skal frikjenne Beograd helt...

1

Lyngen

så måtte man på en eller annen måtte få utløst en storkrig hvor Østerrike blir beseiret.

Det kan de kanskje ha litt rett i, men det betyr ikke at Tyskland måtte starte en storkrig. Det beslutningen hadde de ansvar for selv.

1

franzsigel

Men om de venter 96 timer og lar Russerne angripe Østerrike, så har plutselig Tyskland ikke noe ansvar for krigen lenger?

1

Artaxerxes

Man kan til og med hevde at de til slutt lyktes ganske godt.

Hvis man ser bort fra det ubetydelige faktum at nesten en million serbere døde under krigen, selvsagt ...

1

franzsigel

Slike bagateller har vel sjelden vært problematiske for visjonære politikere.

Og de gjelder vel forøvrige lederne i de øvrige landene også. At politiske og militære ledere alle trodde på en kjapp krig som var over "før jul" er vel i stor grad en myte. Risikoen for en langvarig og svært kostbar krig var kjent for de fleste, uten at det virket avskrekkende nok i juli 1914...

1

Lignende temaer

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Filosofi

Filosofi

Bilde

Alternativt Livssyn

Alternativt Livssyn

Bilde

Astronomi

Astronomi

Bilde

Språk

Språk

Laster...