Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Zhou Daguan og hans reise til Angkor Wat

http://historyradio.org/2018/01/05/zhou-daguan-and-his-12th-century-journey-to-an-empire-lost-in-time/

Som dere vet var Khmer riket i Kambodsja kjempedigert i middelalderen. Verdens største byer befant seg der. Men imperiet ble til slutt slukt av jungelen og glemt av historien, inntil det ble gjenoppdaget av franskmennene.

Det finnes imidlertid en reisende som besøkte Khmer imperiet mens det var på sitt største, og jeg har intervjuet oversetteren av denne gamle 13 hundretallsteksten på bloggen min.

1
3 kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

jeangabin

Nei, jeg glemte å spørre Solang Uk, men jeg tror de var større enn de i Europa. Det var mange større byer i Angkor imperiet. Det var også en del store byer i Amerika.

1

Langveg

Mellomalderen er ein lang tidbolk, 476–1453 for mange. Paris voks frå 20000 til 300000 ibuarar på den tida. Har du noka meining om kor mange som budde i den største khmer-byen på det meste? Elles ein interessant blogg du har (om literatur i Nord-Korea bl.a.). Berre så synd han ikkje også kjem i norsk utgåve.

1

Artaxerxes

Visstnok skal Khmer-imperiets hovedstad Angkor ha vært en millionby, hjem for rundt en promille av verdens befolkning fra ca. år 1000 til 1200. Angkor ble grunnlagt rundt år 900 av Yasovarman I, under navnet Yasodharapura.

Det berømte tempelkomplekset Angkor Wat ble bygget av den store kongen Suryavarman II i første halvdel av 1100-tallet.

Riket gikk gjennom en nedgangsperiode etter Suryavarman IIs død i 1150, og kongeriket Champa invaderte i 1177, da de brente hovedstaden og drepte kongen av Khmer.

Den store kongen Jayavarman VII bygde på slutten av 1100-tallet en ny hovedstad som kalles Angkor Thom på ruinene av den gamle hovedstaden.

Da den kinesiske diplomaten Zhou Daguan besøkte Angkor i 1296-97 var riket preget av kriger mot siamesiske stammer, Dai Viet og det mongolske Yuan-dynastiet i Kina, og var bare en skygge av gammel storhet.

Andre store Khmer-byer var Indrapura, Hariharalaya, Lingapura (Koh Ker).

Etter at rikets storhetstid var over ble Angkor gjentatte ganger raidet av styrker fra Ayutthaya-riket i dagens Thailand, og i 1431 flyttet kong Ponhea Yat hovedstaden til området der dagens hovedstad Phnom Penh ligger.

Byen Ayutthaya, hovedstaden i Ayutthaya-riket, lå ikke langt fra dagens Bangkok. Rundt år 1700 hadde den en befolkning på rundt en million, og var også en av verdens største byer.

Ayutthaya falt i sin tur da byen ble herjet av burmeserne under den Burmesisk-Siamesiske krigen 1765-67, hvorpå Rama I grunnla den nye hovedstaden Bangkok i 1782.

1

Lignende temaer

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Filosofi

Filosofi

Bilde

Alternativt Livssyn

Alternativt Livssyn

Bilde

Astronomi

Astronomi

Bilde

Språk

Språk

Laster...