Nye VGD er lansert! Mer informasjon

I det siste har jeg lest meg opp på denne romerske keiseren. Han er mest kjent som for sine forsøk på å avvise kristendommen og vekke dyrkelsen av tradisjonelle, romerske guder til live. Noe han stort sett mislyktes totalt med.

Det som kanskje har druknet litt er at han gikk i gang med svært omfattende reformer på en rekke andre områder. Han avviste ideen om keiseren som en fjern, gudelignende skikkelse, beundret stilen til de tidligste keiserne, som hadde kledd seg i republikanske klær, og tok skritt for å bygge ned det store sentralbyråkratiet og skritt for å vekke det antikke bydemokratiet til live.

Han var relativ handlekraftig, med stor gjennomføringsevne. Han hadde overlevd de gjentatte og massive utrenskningene i keiserfamilien som Constantius II sto for. Han lyktes også som hærfører da Constantius II ga ham muligheten til å lede styrkene i vest, til tross for at han ble motarbeidet av de generalene som skulle samarbeide med ham, f.eks gjennom at de nektet ham forsyninger. Noe de kanskje gjorde på ordre fra Constantius II. Etter nevnte keisers død, handlet han raskt og bestemt for å sikre seg selv makten.

Hadde han ikke insistert på å innvadere Perserriket (hvor han døde av krigsskader...) og heller konsentrert seg om å styre Romerriket i mange år (han var fortsatt en ung mann...) er det vel ingen som vet hvor mye han kunne ha endret historiens gang?

Det som taler mot at han skulle ha endret så mye, er at dyrkingen av keiseren som gudelignende,og koblingen mellom de fremvoksende monoteistiske religionene, først Sol Invictus, senere Kristendommen, med statsmakten, var at dette hadde vært fornuftige tiltak for å styrke statsmakten i en tid hvor pest, økonomisk sammenbrudd og massive folkevandringer holdt på å rive Romerriket i stykker. Økonomisk og politisk var Romerriket under Diokletian og Konstantin den Store omtrent der hvor Europa kom til å være i mer enn tusen år fremover.

4
5 svar

5 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

baldviking

Julian var den siste av Konstantin den Stores etterkommere. Etter et mellomspill med Jovian, overtok Valentinian I. Hans etterkommere, inkl inngiftede Theodosius I, var de siste keiserne som styrte hele Romerriket. Etter dem var det stort sett germansk-romerske generaler som forsøkte å berge restene, men de kranglet for mye til at de klarte å hindre vestdelen av riket i å falle fra hverandre.

Etter å ha fulgt Mike Duncans The History of Rome gjennom 163 episoder på Spotify og med de siste krampetrekningene gjenstående, må jeg si meg ganske imponert. Mye var velkjent stoff, men det som virkelig slår meg, er hvordan Romerriket stadig reformerer, tilpasser og utvikler seg for å svare på utfordringer og trusler. Fra midten av 200-tallet burde de nesten ha gått under, men de henger med i enda et par hundre år (og lever videre som en statsdannelse i øst og en ideologisk overbygning i vest i enda mange hundre år...). Noe er selvsagt loven om store massers treghet, men det dukker stadig opp handlekraftige ledere med ideer, som Julian.

3

1769

Interessant person, Julian. Jeg husker godt hvordan kristendomslæren på ungdomsskolen nærmest spyttet ut navnet hans, og utover det må jeg innrømme at jeg visste ganske lite om ham til du startet denne tråden. I følge wikiartikkelen, som er det eneste jeg har lest så langt, virker han ikke å ha vært så veldig religiøs i det hele tatt, og sett med noe mer moderne briller enn min salige kristedomslærers, fremstår han dermed som ganske så moderne. Jeg tror dog ikke han kunne ha påvirket historien i noen særlig grad om han hadde droppet invasjonen av Persia, og dermed muligens levd noe lenger. Kristendommen hadde overlevd betydelig hardere herskere før, og var nok i hans levetid en mye sterkere kraft enn én enkeltperson kunne endre, selv om denne satt på toppen.

2

baldviking

Usikker på om linker fra Spotify funker?

1

Lignende temaer

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Filosofi

Filosofi

Bilde

Alternativt Livssyn

Alternativt Livssyn

Bilde

Språk

Språk

Bilde

Astronomi

Astronomi

Laster...