Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Segregering i US Army under WW2

Den amerikanske hæren var segregert under andre verdenskrig, og fargede tropper fikk i begynnelsen av krigen ikke skarp fronttjeneste. Amerikanere av japansk avstamning ble først internert men fikk senere gjøre fronttjeneste i egne avdelinger. Alle av europeisk avstamning ble etterhvert regnet som hvite, selv om ikke alle på den tiden var helt enig i det. Sør-Europeere var feks ganske sett ned på. Derimot virker det som om indianske soldater fra reservatene fullt ut fikk delta. Ble de da regnet som "hvite" eller gjaldt det noen spesielle regler for dem, som at soldater fra stammer som hadde kjempet på den amerikanske hærens side under indianerkrigene hadde rett til å melde seg frivillig? Noen utrolig mange av dem gjorde. De var visst av de etniske gruppene som sendte flest soldater i forhold til folketall...

1
7 svar

7 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Homo_Erectus

. Derimot virker det som om indianske soldater fra reservatene fullt ut fikk delta. Ble de da regnet som "hvite" eller gjaldt det noen spesielle regler for dem,

Den mest kjente indiansk soldat er Ira Hayes fra Pima-stammen i Arizona. På det berømte bildet der det amerikanske flagget reises på Iwo Jima, er det Ira Hayes som står helt bakerst og strekker armene opp mot flagget.

https://www.nationalgeographic.com.au/content/factsheets/thumbnails/IwoJimaHeader.jpg?v=27&azure=false&scale=both&width=1600&height=900&mode=crop

Han var i en avdeling med bare hvite soldater, han var visstnok utsatt for en god del mobbing.

Kjent er jo også navajoene som ble brukt i kommunikasjon over radio. For ikke å bruke tid på koder, lot amerikanerne istedet navajoene snakke i klart språk i radiomeldninger. Da var japanerne hjelpeløse for de hadde jo ingen som kunne navajospråket.

2

deleted3041664

På det berømte bildet der det amerikanske flagget reises på Iwo Jima, er det Ira Hayes som står helt bakerst og strekker armene opp mot flagget.

Såg ein film om det. Gikk ikkje så veldig bra med Ira.

1

Homo_Erectus

Du så nok Flags of Our Fathers fra 2006. Det ble Ira Hayes spilt av Adam Beach som selv er indianer fra salteux-nasjonen i Canada. Hans oldemor var riktignok fra Island. I filmen Windtalkers fra 2002 spilte Adam Beach rollen som en av navajoene som deltok i den amerikanske kommunikasjonen over radio.

Ira Hayes spilte forøvrig seg selv i filmen Sands of Iwo Jima fra 1949.

Nei det gikk ikke så bra med Ira Hayes, han ble alkoholmisbruker og døde tidlig. Han likte slett ikke å være berømt og at fremmede mennesker kom til reservatet for å se ham. Han var også tydeligvis sterkt traumatisert etter opplevelsene under krigen. Av de seks soldatene som reiste flagget, var det bare tre som kom levende fra Iwo Jima.

1

deleted3041664

Tror ikkje forsvaret var åpne for homofile på den tida.

1

franzsigel

Ble de da regnet som "hvite"

De ble regnet som hvite, og var underlagt samme vernepliktsregler som andre amerikanske borgere.

Segregering av den Amerikanske hæren under WW2 gjaldt i hovedsak Afro-Amerikanere. Grunnen til at Japanske soldater ble holdt i egne enheter var nok først og fremst at man til en viss grad tvilte på deres lojalitet. Samt at de naturlig nok ville utgjøre en stor del av amerikanske enheter rekruttert fra Hawaii (i 1940 utgjorde Japanere nesten 40% av befolkningen på Hawaii, og antagelig en betydelig større andel av folk i vernepliktig alder).

Og etniske kinesere ble ikke samlet i egne enheter, men ble fullt ut integrert i "hvite" regimenter....

1

Fernandovonarb

Grunnen til at Japanske soldater ble holdt i egne enheter var nok først og fremst at man til en viss grad tvilte på deres lojalitet. Samt at de naturlig nok ville utgjøre en stor del av amerikanske enheter rekruttert fra Hawaii (i 1940 utgjorde Japanere nesten 40% av befolkningen på Hawaii, og antagelig en betydelig større andel av folk i vernepliktig alder).

Det var en lengre sak om dette i Ken Burns "the war". De fikk ikke kjempe i stillehavskrigen, noe forståelig, men ble sendt til Europa i egne enheter. Disse ville naturlig nok vise sin lojalitet til USA ved å kjempe enda hardere enn de "hvite". Noe de også gjorde. De ble brukt som brannslukkere, og som gjennombruddstropper alt etter hva som krevdes. De hadde ekstreme tap, spesielt i Hurtgen, hvor kampene nærmest ble betraktet som slaktehus.

En av de mest dekorerte US soldaten var av japansk avstamning og kjempet her, hvis jeg ikke husker feil. Serien ligger forøvrig på netflix, og anbefales.

1

Lignende temaer

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Filosofi

Filosofi

Bilde

Alternativt Livssyn

Alternativt Livssyn

Bilde

Språk

Språk

Bilde

Astronomi

Astronomi

Laster...