Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Hva skjedde i Sverige....

rett før, og under andre verdenskrig?

Både Norge og Sverige hadde et valg. Norge valgte å stå opp for tyskerne. Sverige valgte å samarbeide.

Tyske tropper og forsyninger reiste risikofritt gjennom Sverige under størstedelen av krigen. Svenskene tjente seg også søkkrike på eksport av jernmalm til den tyske krigsmaskinen. I tillegg nektet svenskene å ta imot kong Haakon i april 1940. Som om ikke det var ille nok, så reiste svenske offiserer til Tyskland for å lære krig. I Norge sang man: Du gamla du fria du svikfulla bror.

Dette ikke ment som kritikk av det svenske folk, men den svenske stat.

1
161 kommentarer

lusekoftan

At Sverige kort tid etter tillot tyske militære å reise gjennom Sverige, var selvsagt dobbeltmoral og hykleri.

Fel, det var ingen "dobbeltmoral og hykleri"

Om Sverige vägrat hade Sverige hamnat i krig mot Tyskland och Nazi-regimen i Norge och Finland som stred tillsammans med sin bundsförvant Tyskland mot Sovjetunionen som hade anfallit Finland, det hade självklart varit ett omöjligt krig.

Svenska regeringens främsta arbetsuppgift var att värna om den svenska befolkningens väl och ve och det gjorde dom under de rådande omständigheterna för 80 år sedan på ett mycket klokt och bra sätt.

1

Homo_Erectus

Jada, den svenske regjeringens første og fremste oppgave var å verne og ivareta Sveriges sikkerhet. Da våget ikke Sverige annet enn tillate transport av tyske miliære gjennom landet. Dette var selvfølgelig et brudd på nøytraliteten og dermed dobbeltmoral og hykleri.

Den norske regjeringen var like dobbeltmoralsk og hyklersk.

Per Askim på Norge, som i mellomtiden hadde fått ny ordre fra admiralitetet i Oslo: Man skulle skyte på tyskere, men ikke på briter.

Å skyte på tyskere, men ikke på briter, var selvfølgelig dobbeltmoralsk og hyklersk. Som nøytralt land skulle Norge skyte på alle inntrengere eller ikke skyte på noen.

1

lusekoftan

den svenske regjeringens første og fremste oppgave var å verne og ivareta Sveriges sikkerhet.

Selvsagt, om Sverige förklarat krig mot Tyskland så hade Sverige också hamnat i krig med Nazi-regimen i Norge och Tysklands bundsförvant Finland, då hade Sverige hamnat på samma sida som Sovjetunionen i deras krig mot Finland och dess bundsförvant Tyskland, vilket självklart hade varit ett omöjligt krig för Sverige att deltaga i och det hade inte varit att tillvarata den svenska befolkningens väl och ve, cirka 10.000 svenska frivilliga deltog dock på Finlands sida i försvarskriget mot Sovjetunionen.

1

Lignende temaer

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Filosofi

Filosofi

Bilde

Alternativt Livssyn

Alternativt Livssyn

Bilde

Astronomi

Astronomi

Bilde

Språk

Språk

Laster...