Nye VGD er lansert! Mer informasjon

BBC Podkast - Intrigue: The Ratline

Nevnte denne her podkasten i en annen tråd, men etter å ha hørt gjennom de fleste episodene syns jeg den var såpass interessant at det muligens er andre også som kan ha glede av den...

*BBC Radio 4 presents a major new podcast in the Intrigue strand - The Ratline, presented by barrister and writer Philippe Sands.*The Ratline is an investigation into Otto von Wächter, a senior Austrian Nazi indicted for mass murder, who escaped justice after the war.

Over ten episodes Sands uncovers remarkable new evidence about what exactly happened to Otto von Wächter leading up to his unexpected death in 1949. Accompanied by Wächter’s son Horst, Sands embarks on a journey that goes right to the heart of ‘the ratlines’, the post-war Nazi escape route out of Europe, and tries to discover the circumstances of Otto’s death in Rome.

https://www.bbc.co.uk/programmes/p04sj2pt

2
6 svar

6 svar

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

franzsigel

Oppdaget en ny og ganske interessant podcast fra BBC - How to invent a country, som tar for seg koblingen mellom historie og nasjonal identitet i forskjellige land. Vel verdt en lytt...

https://www.bbc.co.uk/programmes/p067jxvn

3

Boccherini

For oss som har utfordringer knyttet til det å ta i bruk ny teknologi, hvordan fungerer disse såkalte podkastene ? Er det bare et annet navn for radio ?

1

franzsigel

Nja, hovedforskjellen er at du bruker en podcast-app (om du lytter på en mobiltelefon eller annen bærbar dings) hvor du abonnerer på programmene du ønsker (som oftest helt gratis).

Når det med jevne eller ujevne mellomrom dukker opp en ny episoden i et program du abonnerer på, blir den lastet ned automatisk.

Vel verdt å overkomme teknologi-angsten. Er faktisk ganske mange gode historiske podcaster der ute - alt i fra grei tidtrøyte til saker som går virkelig i dybden...

https://www.dinside.no/mobil/slik-far-du-podkaster-pa-mobilen/61190730

2

Artaxerxes

Vel verdt å overkomme teknologi-angsten. Er faktisk ganske mange gode historiske podcaster der ute - alt i fra grei tidtrøyte til saker som går virkelig i dybden...

Det er dog store kvalitetsforskjeller.

I ganske mange tilfeller er det tydelig at det er snakk om amatører. Noen ganger er det også klare svakheter på produksjonssiden, eller podkastere som har klare begrensninger som formidlere.

The History of the Ottoman Empire av Lynn Perkins er for eksempel skjemmet av podcasterens talefeil og dysleksi, som resulterer i at uttaler "cavalry" som "calvary", og nesten uten unntak roter til rekkefølgen i tyrkiske ord som "qizilbash" eller "kodjabashi".

The History of the Crusades av Sharyn Eastaugh er ikke like ille på den fronten, men i starten brukte hun en altfor dårlig mikrofon, slik at den var veldig vanskelig å høre på når man var ute og spaserte. I den første serien, om korstogene i Midt-Østen, syntes jeg hun gikk for fort frem. I de senere seriene, om korstoget mot Katarene og de baltiske korstogene, tar hun derimot med alt for mange detaljer, og det føles ikke som om fortellingen går fremover i det hele tatt. Hun er ganske tørrvittig, men etter hvert føles det som om hun bruker de samme vitsene om og om igjen.

Dette er også et problem med noen av de mest populære podcastene, som The Life of Caesar av Cameron Reilly og Sam Harris. Til å begynne med var denne podcasten et friskt pust, med en nokså uhøytidelig tilnærming til personligheter som Caesar og Augustus. Etter hvert ble det stadig flere vitser, ofte unødvendig mye groviser (hvor mange ganger er det egentlig morsomt å høre Titus Labienus omtalt som Titty Labia Anus?), lite relevante musikalske innslag, og altfor mange detaljer. Livet til Julius Caesar var en non-stop roller-coaster der nesten alt vi vet om ham er interessant, og det gjelder også for Octavian frem til han beseiret Markus Antonius - et punkt de nådde i episode 36. De neste 65 timeslange episodene kunne derimot med fordel blitt skåret ned med meget hard hånd hvis de hadde hatt en redaktør.

Ganske mange podcastere - særlig de amerikanske - har også ofte problemer med uttale av navn og stedsnavn fra andre språk, til den grad at mange av dem unnskylder seg så ofte for dette at det blir mer irriterende enn de tvilsomme uttalene i seg selv. Andre podcastere, som Glen i The Lesser Bonapartes, gjør et stort poeng ut av at han ikke bryr seg om uttale, og de som skriver inn for å rette på uttalen hans kan "blow me".

Det finnes dog også mange gode og tilnærmet profesjonelle podcaster.

Amerikanske Wondery er et firma som satser på å lage proffe podcaster skrevet av eksperter og produsert av radio-veteraner. Businessmodellen kan dog bli plagsom, fordi de har reklamer for amerikanske produkter i selve podcasten. Tides of History og The Fall of Rome er imidlertid veldig gode historiepodcaster, skrevet og lest av en kar med doktorgrad i historie, og fokuserer mer på lange linjer og historisk utvikling enn på narrativ historiefortelling.

Business Wars gir et fascinerende innblikk bak kulissene i de store konfliktene mellom rivaliserende bedrifter som Coca-Cola vs. PepsiCo; Nintendo vs. Sony; eBay vs. PayPal; Ford vs. Chevrolet; Hearst vs. Pulitzer, Netflix vs. Blockbuster; Nike vs. Adidas, osv.

Hardcore History er på sitt beste en fantastisk podcast, med en medrivende og rutinert radiomann som vertskap. Miniseriene "Ghosts of the Ostfront", "Wrath of the Khans", "Blueprint for Armageddon" og "Death Throes of the Republic" er alle absolutt verdt å høre på. Dan Carlin har en tendens til å bli rote seg inn i veldig lange tankerekker og digresjoner som kanskje kunne hatt godt av en redaktør, men han er nesten alltid underholdende å høre på.

Mike Duncan er en av pionerene innenfor historiepodcaster, og både The History of Rome og Revolutions er gode og underholdende serier, med en podcaster som i hvert fall klarer å gi inntrykk av at han vet hva han snakker om, og er relativt godt produsert.

The History of Byzantium med Robin Pierson er en oppfølger til Duncans The History of Rome, og på sin måte like god. Pierson er ikke i utgangspunktet en utdannet historiker, men han synes å drive veldig seriøs research, og har i tillegg en behagelig radiostemme med en flott engelsk aksent.

In Our Time er et diskusjonsprogram fra BBC Radio 4 som også er tilgjengelig som podcast, med Melvyn Bragg som programleder, og som regel med tre professorer innen det relevante feltet som gjester. De snakker om alle slags tema innen områder som kultur, historie, vitenskap og filosofi, og er som oftest interessante. Siden programmet til tider tar opp svært store tema hender det dog at omtalen føles noe overfladisk, men gjestene er jo svært kunnskapsrike.

The History of English av Kevin Stroud er en podcast om utviklingen av det engelske språket opp gjennom historien, og overraskende fascinerende. Jeg likte den kanskje aller best i starten, før han kom så langt som til England, da han fulgte utviklingen av indo-europeisk fra steppene i Ukraina til språket spredte seg ut over Europa og det vestlige Asia, men den holder fortsatt.

The History of England av David Crowther, med søstershowene The History of Scotland og History in Technicolor, er en morsom og grei gjennomgang av britisk historie. Serien begynner imidlertid å støte på problemet med at kildeomfanget blir for stort. Nå som han har kommet til 1500-tallet har han laget 42 episoder om Henry VIII, mens hele Englands historie frem til år 1500 var unnagjort på 200 episoder.

Hvilke historiepodcaster liker du best, franz? Er det noen åpenbare som mangler her?

2

Lignende temaer

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Filosofi

Filosofi

Bilde

Alternativt Livssyn

Alternativt Livssyn

Bilde

Språk

Språk

Bilde

Astronomi

Astronomi

Laster...