Historie

Nødutgang

Hvorfor feires ikke 7 juni?

Historisk sett er den da viktigere enn 17. mai. Men ikke like gammel og det er kanskje årsaken?

1
7 svar

17.mai fikk man et riktignok ganske begrenset demokrati, og en regelbok om hvordan regelboka skulle endres. 7.juni fikk man vel egentlig ikke mer enn egen utenrikspolitikk, i den grad man kan si at den er egen. I grunnen ser jeg ikke hvorfor man skal feire noen av dagene, men på den annen side så er ingen grunn for liten til å ta seg en fest.

1

Fordi vi skal ha flest mulig helligdager presset inn i en måned og så ingenting før jul. :)

Neida, sånt har jo en tendens til å leve sitt eget liv. 17mai tok av og da hadde det nok vært vanskelig å skulle flytte den ved en senere anledning. De er også såpass nære hverandre at å feire begge hadde blitt snodig.

I Storbritannia feirer man bonfire night den 5 november med fyrverkeri, bål og generell familiemoro til minne om at Guy Fwakes plott for å sprenge parlamentet ble avslørt, mens gjentatte forsøk på å få i gang noe greier rundt St Georges day (23 april) har aldri fått vind i seilene.

1
1769 17.mai fikk man et riktignok ganske begrenset demokrati, og en regelbok om hvordan regelboka skulle endres. 7.juni fikk man vel egentlig ikke mer enn egen utenrikspolitikk, i den g...

I grunnen ser jeg ikke hvorfor man skal feire noen av dagene

Men når man skal ha en nasjonaldag, er det andre som er bedre egnet?

Vi kan vel kanskje si 8. mai om ikke det finnes merkedager som går veldig langt tilbake. Utfordringen blir å finne den dagen som mest markerte en positiv endring.

1

Det er faktisk feil. Utan grunnlova ville vi ikkje fått frigjeringa frå Sverige. Utan grunnlova ville truleg Norge blitt ein del av Sverige i 1814. Men på grunn av grunnlova og ein liten krig så gjekk Norge i union med Sverige med eit eige lovverk, eige parlament, eiga regjering og eit eige forsvar.

2

Grunnloven markerte at Norge var et selvstendig land igjen etter mange hundre år under Danmark. Bruddet med Sverige var mer som å avslutte en samarbeidsavtale som tiden hadde løpt fra. Onde tunger vil kanskje si at EØS-avtalen binder oss mer enn samkongedømmet med Sverige gjorde.

For øvrig var det ingen voldsomme negative følelser for Danmark eller Sverige etter bruddene. Vi fikk kongen fra Danmark og kronprinsessen fra Sverige og har hatt et godt samarbeid etterpå.

1

7 juni er ikke viktigst da vi ble et selvstendig rike i union med Sverige i 1814. Vi har mye å takke Carl Johan for. 17mai 1814 var faktisk første gang Norge var første gang Norge var selvstendig rike siden 1349. Da gikk Sverige til en liten krig mot oss og folket hatet danske ny erklærte kongen av Norge som forlot Norge. Han ble senere erke konservativ og eneveldig.

1
Laster...