Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Kjøp av snøfreser, Mareritt eller glede?

Hva skal man kjøpe?

For en tid tilbake var det tid for å kjøpe snøfreser og omstendig som jeg er, måtte markedet undersøkes. Det ble en omfattende prosess, og med så mye arbeid nedlagt er det på sin plass at det publiseres så andre slipper å gå hele veien igjen. Jeg har valgt min snøfreser, men prøver her å være så objektiv som mulig. Det første som slo meg var det totale fravær av en seriøs objektiv test der maskinene ble satt opp mot hverandre i praksis. Dette burde være en oppgave for TV2, NRK og alle andre som skryter av å kunne hjelpe oss, men det er vel viktigere å teste en hårføner til 200kr enn å kjøre en objektiv test på snøfresere til 10-20 000kr. Vel, nok om det : )

Jeg vil her ta for meg følgende: hvilke segmenter finnes? Hva kjennetegner segmentene? Hva er viktig når man kjøper snøfreser? Hva skal man se etter? Er det noen som skiller seg ut?

jeg fant ut at det var 3 grupper snøfresere: - Budjett fresere - Midiumpris - Premium

Budsjett fersere Her var det mye rart, men fellesnevner er usansynlig lav pris og liten eller ingen service på salgssted. I tillegg var det veldig liten info å få om opprinnelse, produksjonssted og kvalitet. Her er det bare en ting å si: Er det for godt til å være sant, er det som oftest det........

Midiumpris Dette segmentet er tydligvis det som selger mest, men det krever igjen mye undersøkelser for å plukke det beste, siden alle påstår at de har det beste produktet. Her er det alikevel lettere å orientere seg hvis man har tid, siden man stort sett har med seriøse forhandlere å gjøre- Produsentene av maskinene i dette segmentet har mer eller mindre bra nettsider. Midium segmentet består av mange aktører med like priser og noe varierende kvalitet, men i hovedsak utføres service på selgers sted og man får maskinen tilbake innen rimelig tid. Maskinene i dette segmentet er langt fra feilfrie og er ofte preget av "høvling" dvs. at løsningene som er valgt, er dimensjonert for å holde akurat. Dette gir utslag i sikkring av vitale deler, som i sin tur gir jevnlig kjøp av brytebolter som koster sin vekt i gull, og det er ikke uvanlig at de selges i 10 pakninger. Løsningen som mange kjøpere velger etterhvert, er å sette inn vanlige bolter fra redskapskassa. Enden på visa er som oftest at man kjører i filler snekka som overfører kraften fra motor til freseragregatet fordi sikkringen er fjernet. (DETTE BLIR DYRT) jeg har fått oppgitt at denne delen koster 3-4 000kr, og det er ikke en uvanlig skade. Kastelengde er også et hett tema i forskjellige forum, og i dette segmentet er det store avvik fra oppgitt kastelengde og det som er reelt. Oppgitt kastelengde er oppgitt mtp optimale forhold og det er det skjelden man har. For å skille klinten fra hveten vil jeg på slutten av innlegget beskrive et par momenter som man kan sjekke for å vurdere kvaliteten .

Premium Premiumsegmentet i Norge er noe enklere å orientere seg i siden det er få aktører. Det består i hovedsak av Snøfresere av høy kvalitet, høy pris og meget god service. Her kan du velge mellom hjul eller belter, hydrostat eller tradisjonell drift. Det er 3 leverandører som utmerker seg i dette segmentet og det er Honda, Yanmar og TORO. De 2 første kjenner de fleste pga markedsføringen og man betaler kanskje en uforholdsmessig høy pris for å vedlikeholde denne, mens Toro har valgt å holde en lavere pris på bekostning av markedsføringen. Dette gjør at de kan levere premium maskiner i samme prisområdet som midiumsegmentet. Når man kommer inn i dette segmentet får man straks inntrykk av at følelser og satus veier tyngre enn i de andre segmentene, og der kommer Honda ut som en klar vinner. Men dette betyr ikke nødvendigvis at Honda er overlegene Toro og Yanmar, det betyr bare at de har bygd merkenavnet på en riktig måte. Underdimensjonering er ikke noe problem i dette segmentet der alle er påkostet og tåler en real omgang i brøytekanten uten at brytebolter knekker. Kort sagt vil du skjelden oppleve at snø eller klumper, være seg tørr eller våt, tvinge deg ned på kne for å sette i nye brytebolter. Ingen av disse 3 vil være noe dårlig kjøp.

Hva er viktig når man skal kjøpe freser? Tidligere var Honda i en særklasse når det gjalt motorer siden de hele veien har opperert med 4takts motorer når andre har kjørt på 2takts motorer. Nå i dag der denne forskjellen utjevnet siden alle leverer 4takts motorer på sine maskiner.(importforbud på 2 takts motorer til EU/EØS pga forurensing fra 2006)

De ellementene som får de fleste til å se rødt er følgende:

Brytebolter som ryker på de verst tenkelige tidspunkter

- Dette er som nevnt et problem på maskiner i budsjett og medium segmentet, men det er forskjeller innen segmentene også.

Budsjett segmentet ønsker jeg ikke å komme inn på en gang, siden jeg ser det som totalt bortkastet å bruke 5-10 000kr på en 8hk snøfreser som bare vil meg vondt.

I medium segmentet er det noen aktører som skiller seg positivt ut og Ariens er en av dem. Dette merket er det mest solgte i Norge og det har med kvalitet/pris å gjøre, samt at de har lang fartstid med mange utsalgssteder. Dette gjør dem alikevel ikke til det beste kjøpet, men maskinene tåler en trøkk og bryteboltene varer lengere en de fleste i sitt segment. Ellers er segmentet preget av Johnsred, Murray, Partner, og Stiga. Disse oppererer i nedre del av segmentet men har stort sett et greit serviceapparat, men mye feil pga noe dårligere kvalitet.

Freseren kaster ikke ved våt snø

I veldig mange tilfeller ender man opp med en freser som i beste fall gulper snøen ut 1 meter fra maskinen eller den tetter seg totalt. Dette er et problem for nesten alle leverandører uansett pris.

Dette oppstår pga prinsippet som brukes på snøfresere fra Honda, til biligste budsjett freser. Det hele dreier seg om komprimering, hvor innmateren (den store skovelen fremst) mater snøen inn i en mindre trommel hvor utkasteren sitter. Hensikten med dette er å komprimere snøen for å få kastet den lengre. I siste fase presser utkasteren snøen ut igjennom en åpning på størrelse med en knyttneve. Dette fungerer mer eller mindre utmerket på tørr snø som inneholder mye luft. Problemer oppstår når snøen er våt og ikke kan komprimeres noe særlig. Snøen har ingen annen vei å ta enn ut den lille åpningen, og når den ikke klarer å håndtere mengden starter morroa.

Det er en produsent som har gjort noe med dette og det er Toro. De har et patent som sørger for at overskytende snø blir resirkulert i stedenfor å ødelegge kastelengden. Dette gjør at den kaster tilnærmet likt uansett snøtype. Hvorfor har ikke de andre dette systemet? svaret er at det er patentbeskyttet

Tips ved kjøp av freser Kvaliteten på konstruksjonen kan du fort se ved å sette foten på hjørnet øverst på innmateren og presse lett diagonalt (beklager dette forhandlere :) Det du da vil se er at på de med dårligst kvalitet vil hele innmaterhuset vri seg uten at du presser noe hardt. Mitt råd er: hold deg unna de som er myke siden dette gir en indikasjon på resten av kvaliteten

Vurder størrelsen på snekka. den sitter i midten foran på skovelen og er en aluminiumsklump :) Kort sagt forholder det seg slik at jo mindre den er, jo større er sjangsen for et høyt forbruk av brytebolter.

Dette er de viktigste sjekkpunktene etter min mening.

Utstyr som varme i håndtak garanterer kun våte hender og fordeler med store kontra små hjul vil ikke spille noen rolle siden det er minimale forskjeller og de er som oftest tilpasset freseren. Lys, ikke lys - frikobling, ikke frikobling - El-starter, ikke El-starter osv handler i bunn og grunn bare om handikap eller latskap ; )

Er det noen som skiller seg ut? Ja, det er det. Honda, Yanmar og MTD leverer fresere med belter, noe som kan være kjekt hvis du må forsere trapper, men dette bør kombineres med hydrostatdrift pga at de ellers vil være meget tunge å håndtere. Dermed er man kommet opp i relativt høy prisklasse eks Honda HS 760 veil.pris kr 29.610,- Ellers er den en som skiller seg ut, og det er TORO med PowerMax serien. Dette er et merke som i USA selges dyrere enn sammenlignbare Honda fresere, men som i Norge har holdt en lav profil markedsføringsmessig. Kvaliteten hører hjemme i premiumsegmentet og de er priset på linje med mediumsegmentet. Toro har også de eneste maskinene som ikke tetter seg ved bløt snø, samt at forbruk av brytebolter er nesten fraværende.

Jeg valgte til slutt en Toro PowerMax 826 OE 8hk til kr 15.995,- pga disse egenskapene. Honda var lenge med i bildet, men da jeg fant ut at en tilsvarende Honda kostet veil ca kr 25.000,- , gjør samme jobb og at Toro'en ikke tetter seg ble valget lett.

Utfallet for deg som ser etter freser blir kanskje ikke det samme, men ta den med i beregningen og gjør deg opp en mening.

Denne siden er en av mange i USA http://www.consumersearch.com/snow-blowers

Her er leverandørene rangert etter Kvalitet og popularitet http://www.top-consumer.com/snow-blower/top-snow-blower-brands?gclid=CP2D05HXgZgCFUwb3godBgVUCg

NB!! selv om det ikke ser sånn ut, er dette faktisk uavhengige sider. Consumersearch er den største og mest seriøse i USA, men for å se hele rapporten må man betale en ett lite abonement.

Håper dette laaaange innlegget kan være til hjelp for noen.

MVH JH

3
43 kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

fargerik

Enig med deg fargerik, men dette er en lærerik tråd. Så egentlig er det fint at gode tråder hentes fram fra glemselen. Selvsagt bruker de fleste søkefunksjonen for å finne fram til god info.

---------------------------------------------------------------------------

hehehe....det var Mittliv (8 innlegg) som startet tråden. I januar 2009. Og det syns jeg var ganske festlig.

2

NTNUstudent

Om noen her er interessert i en automatisk måte å fjerne snø på i oppgjørsel, terasse, gårdsrom eller lignende, hadde jeg satt utrolig pris på om du kunne svart på en undersøkelse bestående av ti spørsmål! Hilsen Student på NTNUs Entreprenørskole

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf3-4UpyLcGZE0R4kLDXpZl5ffbp7qA\_FMLUrW\_AJfZenC5Fg/viewform

1

rosmebraad

Har man en nabo med snøfreser er det kanskje enklest å be h*n frese din oppkjørsel også, for noen hundrelapper pr. gang. Trolig mye enklere og billigere enn å bale med snøfreser selv.

1

lillegubben

Som HR-Veier er jeg opptatt av kvalitet. Kjøpte derfor en slik en 9hk Honda med belter. Kosta mer enn Hondaen er verdt i dag, men du snakker om - for en maskin!

1

rosmebraad

Fantastisk! Satser på at det blir lite bruk for sånt før til neste vinter.

1

R2new

test

1

TomPadang

Det er høyt verdsatt at folk deler med oss andre erfaringer. Mange takk til ts og andre som har bidratt! Selv skal jeg kjøpe fres i år eller neste år, så all info verdsettes.

1

Lignende temaer

Bilde

Spill

Spill

Bilde

Datahjelp

Datahjelp

Bilde

Foto og video

Foto og video

Bilde

Jakt, Fiske og Friluftsliv

Jakt, Fiske og Friluftsliv

Bilde

Dyr

Dyr

Laster...