Nye VGD er lansert! Mer informasjon

fikse opp vedovn

har en gammel dovre etasjeovn (støpejern er det vel ) som jeg kunne tenke meg i fikse opp før vinteren. har brukt en lakk på den en gang da ble den fin. men der jeg har brukt kit flasser den av igjen.. så nå lurte jeg på om jeg skulle demontere hele ovnen og kite den sammen på nytt?? slik at kiten kommer inni mellom. så deretter male ovnen opp... eller bør jeg bruke ovnssværte??? noen som har noen tips til dette???

1
6 kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

annmag

Jeg hadde tatt den fra hverandre.

Kittet på nytt.

Pusset av gammel maling/lakk...eller hva det er.

Shinet den opp med Liberon grafittikrem.

1

XxjaxX

Dersom ovnen brukes en del, hadde jeg heller innvestert i en ny, for å slippe å bruke så mye ved.

Mens en gammel ovn utnytter ca 50% av varmen i veden, utnytter en ny ca 75%.

Dersom prisen for å kjøpe en ny ovn inntjenes innen 20 år ved at en bruker mindre ved, er det mest sannsylig at du vil tjene på å kjøpe en ny.

Hvis en ny koster f. eks. 10.000kr , og du fyrer for 2000 kr i ved i året med den gammle, så lønner det seg å kjøpe en ny.

I tillegg kommer en eventuell verdiøkning på huset hvis det skal selges i framtiden.

Men men, hvis det er en fin ovn, og du ikke fyrer så mye, kan det jo være verd å ta vare på den.

1

toreriko

jeg har ingen planer om å bytte ovnen ut. fordi den er pen å se på, gir en sinsykt god varme og etter min mening ikke bruker mye ved. det jeg lurte på var om jeg burden ta den ifra hverandre for å så tette den ordenlig inne skjøtene med ny kit. ? for at den skal bli ordentlig tett alle veier..

1

oggen

Enig. Du skroter ikke et klenodie. Gamle renoverte etasjeovner koster skjorta og vel så det. Er du heldig har kommunen en støtteordning der du kan få inntil 3000 kroner for å montere en etterbrenner til og med.

Ta den ned du. Jeg har stort sett klart meg med stålbørste, grafittkrem og pussegarn. Det vil ta tid men da har du også et flott møbel når du er ferdig. Jeg vet ikke hvor jeg har det fra men jeg er forsiktig med fyringa på renoverte ovner til og begynne med. Går gjerne over hele ovnen med pussegarn etter å ha fyrt litt. Lukter litt gjør det også, men bare en anelse "ny ovn". Her har du en link til et lynkurs i ovnspussing

1

coldman

jeg har ingen planer om å bytte ovnen ut. fordi den er pen å se på, gir en sinsykt god varme og etter min mening ikke bruker mye ved.

Det behøver ikke være en dum avgjørelse! :) Jeg vet om to stykker som har byttet ut 70-talls ovner med helt nye, og som ikke sparte noe som helst ved, en kunne faktisk rapportere om litt høyere vedforbruk med den nye ovnen(!), og her snakker vi ikke om kosefyring som blir litt tilfeldig fra år til år, men total oppvarming av hus 9-10 måneder i året som burde gi et godt sammenligningsgrunnlag.

Når det er sagt, så er det selvfølgelig enorm forskjell på både nye og gamle ovner med hensyn til effektivitet. Så at alle nye ovner automatisk reduserer vedforbruket med x-antall prosent kan nok kalles en myte.

1

annmag

Jeg bruker Liberon grafittkrem på støpejernsovnen her.

Mer info i linken under:

http://www.alanor.no/docs/grafittkrem.pdf

Her litt om fremgangsmåte:

http://www.viivilla.no/ny-ovn-pa-55-minutter.aspx?menu=56283&area=3&category=&std=false

1

Lignende temaer

Bilde

Spill

Spill

Bilde

Datahjelp

Datahjelp

Bilde

Jakt, Fiske og Friluftsliv

Jakt, Fiske og Friluftsliv

Bilde

Foto og video

Foto og video

Bilde

Dyr

Dyr

Laster...