Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Kjøpe eller leie?

Hei!

Jeg skal flytte inn med dama og vi vurderer om vi skal kjøpe eller leie. Hvor stort lån kan vi betjene med 8000 i måneden? Får vi lånt? Eventuelt kan mormi låne penger. Må vi ha egenleie?

1
9 kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

DallaValle

Mitt tips: Av egen erfaring så vil jeg annbefale å leige. Jeg er 22 år, og kjøpte leilighet (til ca. 1.2 mill) når jeg var 19 år gammel. Det var litt for dyrt for meg, ennå jeg hadde inntekt på ca. 20 utbetalt i mnd. Det gikk forsåvidt greit, men med disste utgiftene: - Renter (er lavere nå) ca. 4000 - 5000. - Strøm, ca. 1000 - Tv/Internett, ca. 1000 - Nedbetaling (Fikk 5 års betalingsutsettelse pga. husbank) - Mat, ca. 3000 - Fellesutgift, 2000

Da er vi allerede i 11 - 12 000kr, og da uten å betale ned på lånet, og også uten offentlige utgifter som boss, eiendomssktt, lisens, og om du har bil, må du også rekne noen tusen der også.

Det ble i overkant for meg, så jeg valgte å selge. Nå leier jeg, og har en mye friere økonomi, noe som er meget deilig når en er ung. Men som du skriver er dere 2 stykker, så det er nok lettere for dere å betjene et kjøp. Men da bør dere tjene mer enn 8000kr hver.

Selvfølgelig, kjøp er bra, og du betaler mer til deg selv i stede for til en utleiger. Men spør du meg, så gå for å leige. Hvertfall om du er ung. Du må unsett betale ca. det samme i renter som du betaler for husleigen andre plasser.

2

VivaLV

Rådgiver er enting. Men min erfaring er faktisk at man ofte kan få like gode råd her på forumet. Dvs. ihvertfall at man setter igang tankeprosesser.

Imidlertid må vi her få endel mer informasjon. Selv om jeg antar at det er slik at dere mener dere har ca. 8000 i måneden overs til å bo.

Hva er student/arbeidsituasjon for dere begge.

Ca. lønn.

Hvilket type yrke dere jobber innen.

Andre utgifter.

Hvor i landet dere bor

Egenkapital.

Muligheter for kausjonist.

Samt sikkert noen andre ting jeg har glemt i farten. Husk at når vi snakker om kausjonist så trenger det ikke nødvendigvis være at man kausjonerer for hele lånet. Mange eldre husker VELDIG GODT forrige bankkrise hvor det vel var mer vanlig enn det er nå og kausjonere for hele lånet. Man kan f.eks. kausjonere for en bestemt sum. La oss si 200.000. Mange synes det er litt sikrere og ha ett konkret tall og forholde seg til, enn at man har kausjonert for ett lån til 2 millioner.

1

EdEd

Ps; en bankrådgiver har ofte en tendens til å klamre seg fast til SIFO budsjettall i en evaluering:

I samme gate som J Nissen skriver; tenk nøye gjennom hva dere bruker/har tenkt å bruke på klær, mat & drikke, fritidsaktiviteter (ifa uteliv, aviser, blader, restauranter, fotballkamper, kino, m.m), feriebruk, strøm/internett osv osv. Dette kan dere faktisk også gå gjennom med deres foreldre da de mest sannsynlig kan gi dere en pekepinn i hvilke utgifter som "popper opp" og hvilke utgifter som kan være sesongsbaserte e.l. Det vil gi dere et godt grunnlag for hvor mye dere må regne med av utgifter og dette er relevant når SIFO-tallene legges på bordet. Det er ikke nødvendigvis parallellt med det dere har hatt/vil ha av utgifter og jeg har opplevd at rådgivere både klesser på/reduserer enkelte utgiftsposter lite samsvart med realiteten.

Ta dere en titt på www.sifo.no hvor dere blandt annet kan sjekke en SIFO-kalkulator - den gir dere en standard forbruksmåling i form av utgiftsposter for personer i forskjellige aldre, tatt generell inntekt, barn, bil etc. i betraktning. Kan være greit å titte på i det minste...

1

EdEd

Bank ---> Rådgiver ---> Ikke glem mor og madamme.

1

ATuin

Enig, men husk at når du skal ha selve lånet er denne "rådgiveren" også selger. Han/Hun er imidlertid glimrende å bruke for å få svar på de spørsmålene du har.

Blir det aktuelt å låne bør du selvfølgelig sjekke flere banker og ikke henge deg opp i svada om "godt kundeforhold". Forholdet er ikke godt om det koster deg penger og kredittvurderinger gjør de uansett når du skal låne.

1

EdEd

Enig, men husk at når du skal ha selve lånet er denne "rådgiveren" også selger. Han/Hun er imidlertid glimrende å bruke for å få svar på de spørsmålene du har.

Selvsagt, og dette er et vesentlig poeng. Få kontrollen på hva en kan betjene av lån og derimot sjekk med et par banker. Da kan en også ty til internett (DinePenger) hvor en kan finne lister med de bankene som gir beste rente. Kan fort bli en del kroner og øre per år i sparte renteutgifter ved å saumfare markedet.

Vil anta det her er snakk om en ønsket BSU-fordelen (correct me if I'm wrong) og videre 100% finansiering - ja det er mulig - men igjen, det kan være god trening for alle å ta en titt på disse listene. Rentene er gjerne ikke så varierte ift høyrente/sparekonto betingelser e.l. men likevel worth a shot..

1

Akk_83

om dine foreldre vil så kan de stå som sikkerhet for deg da.., det vil si at det er de som må betale om du ikke skulle klare det å banken vil kreve hele beløpet. men 8000 hørtes ikke så mye ut..., vil ikke alt da gå til fellesutgifter og regninger? hva med mat osv? kjekt å eie selv, men kjekt å kunne leve litt ved sidn av også da ;) ellers var det gode råd å få i innlegget over her .

1

EdEd

vil ikke alt da gå til fellesutgifter og regninger?

Fellesutgifter som felleskostnader/-gjeld? Det er ikke gitt at man må ut med 2-5000 NOK i fellesutgifter på en leilighet. Dette må kjøper sjekke opp i og ikke minst solidaritetsansvaret om andre i brl/kompleks ikke er betalingsdyktige.

1

Lignende temaer

Bilde

Spill

Spill

Bilde

Datahjelp

Datahjelp

Bilde

Jakt, Fiske og Friluftsliv

Jakt, Fiske og Friluftsliv

Bilde

Foto og video

Foto og video

Bilde

Dyr

Dyr

Laster...