Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Når jeg eier, og han vil flytte inn...?

Lang historie kort: Vi er begge i begynnelsen av 20-årene og studenter. Har vært sammen i kort tid, men nå har jeg altså kjøpt egen leilighet, med god hjelp av mine foreldre. Jeg (og de) sitter godt i det økonomisk. Jeg har en fleksibel deltidsjobb som gjør det mulig å ta i et tak når jeg har tid for det, kjæresten min er ikke like heldig. Han har i dag en dårlig betalt deltidsjobb han ønsker å bytte, og ingen oppsparte midler.

Kjæresten min ønsker nå å flytte inn i leiligheten jeg har kjøpt. Det synes jeg er greit, men jeg har hørt at det er lurt å ha avtaler/dokumenter som presiserer at dette er et leieforhold, til tross for at vi deler en del av utgiftene. Spørsmålet er; hvor mye er det rettferdig at han betaler? Jeg har ca. 1,45 mill i lån, samt en bolig med 1700 kr i fellesgjeld i måneden (120.000 totalt). I tillegg kommer strømutgifter etc. Jeg ønsker ikke å tyne ham for penger, siden det er jeg som har den økonomiske fordelen her, i tillegg til at jeg tjener mest, samtidig føler jeg det blir feil å la ham slippe helt unna. Det er ikke bare-bare å sitte med boliglån, heller. Vi har snakket lite om hvordan utgiftene bør fordeles, men jeg skjønner at dette må gjøres snart. Jeg tenker å foreslå dette:

Om han leier et annet sted, må han uansett betale dyr leie (jeg har kjøpt leilighet sentralt i Oslo), og han er minst like opptatt av å bo sentralt som det jeg er. Han har skissert at han ønsker å kjøpe seg inn i leiligheten etter hvert, det ønsker ikke jeg, da mine foreldre også er andelseiere, og de vil sikre investeringen sin. Et eventuelt brudd mellom oss etter noen år (om vi begge eier), vil jo føre til at det blir vanskeligere for meg å sørge for økonomien alene, noe som igjen går utover dem. Han studerer i 3 år til, så han hadde uansett ikke hatt anledning til å kjøpe noe eget innen den tid. Tenker likevel å foreslå noe jeg ser på som en minnelig (og ganske grei?) ordning, siden jeg er glad i ham, og ønsker at også han skal ha et visst økonomisk spillerom.

Mitt forslag går ut på følgende:

- Fellesutgiftene på kr 1700 deles (altså vi betaler 850 kr hver) - Internett, mat og andre utgifter deles likt - Strømutgifter deles på 2 - Han betaler i tillegg en fast leie på kr 2-3.000 (avhengig av hvor mye inntekt han får i den nye jobben).

Må legge til at det er et krav fra mine foreldre at det inngås skriftlig avtale om at han IKKE har eierandel i boligen, og det at vi deler faste utgifter, ikke skal innvirke på muligheten for at han etter hvert også eier deler av leiligheten.

Synes dette er en lei situasjon, helst ville jeg unnlatt å kreve noe mer leie av ham, men jeg betaler jo svært mye selv, og har ikke råd til å la ham slippe unna mye billigere. Er dette kjipt av meg?

1
5 kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

McLovin

Du kan umulig ha låneutgifter på mer enn ca 8000 i måneden med et såpass lite lån, avhengig av nedbetalingstid. Hvis da 1700 kommer i tillegg i måneden (regner med at dette inkluderer fellesutgifter) har dere ca 10 000 i måneden i boligutgifter. At han betaler ca 4000 i måneden for å bo sentralt vil da være en grei deal.

Alle andre driftsutgifter bør fordeles likt 50/50.

Hvis han ikke har mulighet til å kjøpe seg inn er jo ikke det et tema nå uansett. Kommer jo an på hvor etablert forholdet deres er også. Det kommer en dag hvor han ønsker å eie han og og det bør man jo respektere og forstå. Han vil jo nødvendigvis måtte kjøpe seg inn med kapital, så er det er jo ikke slik at man "gir bort" deler av leiligheten ved at en tredjepart kjøper seg inn.

En annen mulighet er selvsagt å flytte og kjøpe noe nytt sammen.

Et tips til slutt er å eie litt mer enn den andre parten av leiligheten (60/40 eller 55/45), da har du fortrinnsrett til å kjøpe ut den andre ved et eventuelt brud.

1

Bremmen

Synes dette faktsk er et minimum av hva han må regne med å betale.

Utgifter som strøm, internett og liknende bør deles 50/50, mens han kanskje kan betale deg ca 1/3 av hva du har i låneutgifter på boligen.

Da deler dere jo i praksis likt på deres felles utgifter, mens du betaler dobbelt så mye som han på boligen.

Hadde jeg vært i hans posisjon ville jeg nok syntes dette var veldig fair;)

1

Zeplin

Synes dette er veldig enkelt. Du beholder selvsagt lån og eierskap (og betaler på lån og husleie alene). Det er din leilighet, enkelt og greit.

Han betaler for å leie. Siden han er kjæreste så bør han få "vennepris", dvs 70% av markedsleie eller der omkring. Han bør ikke betale mindre enn dette ihvertfall, det blir feil. Da er husleie, fellesgjeld inkludert siden dette baseres på markedspris. IKKE juster denne utifra hans livssituasjon, bli enige om en fast sum som faktisk reflekterer verdien av det han får, men med en vennerabatt.

Resten av utgifter anbefaler jeg at dere deler 50/50, slik som de fleste som bor sammen prøver på.

1

Zeplin

Tillegg: Tenk litt over hva det du prater om faktisk innebærer. I et kjæresteforhold skal ikke den ene parten donere mange tusen kroner i måneden til den andre. Å gi han en svakt rabattert leiepris i forhold til markedsleie er allerede veldig snilt av deg.

1

Petter_hill

jeg er i akkurat samme posisjon som deg, bare at det er noen år siden frøkna flytta inn.

Hun betaler leie til meg, som en vanlig leieboer, og jeg betaler ned på mitt lån, min husleie til forretningsfører osv.

Vi har ikke vurdert noe annet da hun, som din kjæreste, ikke ville vært økonomisk i stand til å kjøpe halvparten, og at jeg da ville sittet med vesentlig mindre lån enn hun, dersom hun skulle kjøpt halvparten ut i fra dagens verdi.

Jeg mener dette er den beste løsningen, i hvertfall var det sånn for oss. Hun betaler til meg, også betaler jeg det som skal videre til bank og borettslag. Strøm, internett, osv tar jeg meg også av, men dette er fordi jeg har en bedre inntekt enn det hun har hatt til nå, siden hun har studert.

Viktigste er vel strengt tatt, uavhengig av hvilken løsning dere velger, at dere får ned det dere er enige om på papiret, så alt er i orden, dersom ting skulle gå galt (bank i bordet)

1

Lignende temaer

Bilde

Spill

Spill

Bilde

Datahjelp

Datahjelp

Bilde

Foto og video

Foto og video

Bilde

Jakt, Fiske og Friluftsliv

Jakt, Fiske og Friluftsliv

Bilde

Dyr

Dyr

Laster...