Hus, Hage og Oppussing

Earthquakejente

Totalt lån, fellesgjeld og bank

Poster dette slik, jeg skal ha en avtale med banken imorgen. Jeg har en egenkapital på ca 400 000kr. Men en årsinntekt på ca 200 000. De sier i banken at jeg kan få et lån på inntil 500 000, og den er ok. Dvs at jeg kanskje har ca 900 000 å spytte inn. Har ca 15 000 brutto pr mnd, ca 13000 netto

Så snakker banken om at fellesgjelden er en del av gjelden, og at lånet jeg kan få er på 500 000 inkludert fellesgjeld. Jeg synes det blir litt snålt, for det er vel betalingsevnen som teller? Dvs min evne til å betale avdrag på lån, som ved 500 000 vil bli ca 3000kr/mnd, og i tiullegg fellesutgifter?

Det er denne leiligheten jeg tenker på... Jeg vil jo da ha kanskje 250 000 i avdrag til banken, resten av lånet vil være på langt over de 500 000 jeg har til rådighet, men disse vil jo betales automatisk i fellesutgiftene. Burde det ikke være avdrag og fellesutgifter pr mnd som avgjør, ikke den totale gjelden? For fellesgjelden forsvinner jo når jeg evt selger

1
34 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Earthquakejente

Men hvordan fuker det? Vil fellesgjelden kunne stige hvis anmdre endrer leilighetene sine? Eller må jeg kun kunne påvente en stigning grunnet rente?

1

Spørsmålet er hva felleskostnadene dekker idag mot hva de vil komme på senere. Kanskje er kr 4642.- kun renterutg. idag, senere vil avdragene komme og renten kan bli høyere.

Sjekk om borettslaget er med i sikringsfondet, det vil bli påbudt fra 2013 forresten.

Beklager å måtte si det; du har trolig null sjans på denne. Bankene synes forøvrig å være villige til å strekke seg lengre ved selveier-leilighet som er en større sikkerhet for de.

1

Sjekk denne - har ikke finstudert annonsen:

http://www.finn.no/finn/realestate/homes/object?finnkode=30789079

Gå til kommunen og hør om de kan gi deg startlån. Du kan by på leiligheten, legg inn et lavt bud først og bestem deg for en absolutt øvre grense. Dette kan du gjøre selv om finansene ikke er i orden, men det forbeholdet må du opplyse om til megler. Ta med en teknisk kyndig på visningen (hvis du ikke er det selv da).

Startlån gj. kommunen = husbank.

2

Forøvrig bør du ikke ta opp større lån enn at du kan klare 7 % rente, du får ta regnestykket. Husk 28 % i fradrag på renteutg.

1

En andelsleilighet i et solid borettslag med liten fellesgjeld er også en mulighet, da sparer du dokumentavg. på 2,5 % du må bet. ved selveier. Sjekk også om selger har tegnet salgsforsikring (eller hva det nå het).

1

Jeg ville ha satset på kommunen, trolig får du kortere sakbehandlingstid der. Og husk: Megleren er selgers talsperson og ikke din venn. Det gjelder å holde hodet kaldt her og ikke lat som at du ha denne leiligheten ;) Uansett: Lykke til.

1

Kikk litt på andre leiligheter som er til salgs i nybyen og se hvordan fellesutgiftene er der.

Du bør også ta en tur innom DuViTo- kontoret som ligger i NAV- bygget og forhøre deg om bostøtte. Jeg har omtrent det samme utbetalt som deg og får 1500 kr i bostøtte pr mnd.

2
klut77 Kikk litt på andre leiligheter som er til salgs i nybyen og se hvordan fellesutgiftene er der. Du bør også ta en tur innom DuViTo- kontoret som ligger i NAV- bygget og forhøre deg...
Earthquakejente

Jeg skal gjøre det, det vil hjelpe bra med bostøtte, og evt startlån. Jeg er njo ufør, så det at jeg har egenkapital i utgangspunktet burde ikke forhindre at jeg får startlån der, eller bostøtte når jeg da har boliggjeld. Jeg skal opp tidlig imorgen :)

1

Bor i selveier og her er det hvertfall ikke noe problem med dyr. Var vel 5 hunder og 3 katter her i blokka på det meste.

1
klut77 Står litt her.
Earthquakejente

Takk:) Dvs at en katt som blir brakt inn eller ut av leiliogheten en gang pr mnd i bur, og ellers er inne, ikke på noen måte kan sies å være til ulempe for naboene, så lenge jeg holder rent

1
RattusNorvegicus

Så snakker banken om at fellesgjelden er en del av gjelden, og at lånet jeg kan få er på 500 000 inkludert fellesgjeld

Per prosent lånerenta på fellesgjelden er, så vil renteutgiftene på fellesgjelda være 1000 kroner i måneden av et lån på 1200000. Så 4642 dekker knapt nok renter. To ting er sikkert: I fremtiden vil rentenivået stige og dere vil trenge å betale avdrag. Innen få år vil felleskost per måned stige til området 9000-12000. Med mindre du er student nå, og kan forvente ca. en dobling av inntekten om 3 år, så gjør banken deg en tjeneste ved å ikke la deg låne penger til dette prosjektet.

Hvis du vil forstå bankene så kan du lese Finanstilsynets rundskriv til sparebankene fra første kvartal 2010: http://www.finanstilsynet.no/Global/Venstremeny/Rundskriv_vedlegg/2010/1_kvartal/Rundskriv_11_2010.pdf Interessant for deg er side 4, punkt 2, andre avsnitt: "Dersom banken bruker gjeldsgrad (total gjeld i forhold til brutto inntekt) som beslutningskriterium, bør lånet normalt ikke overstige tre ganger samlet bruttoinntekt."

Med "total gjeld" menes her all gjeld låntakeren har, medregnet fellesgjeld i bolig, studielån, billån, kredittkortlån osv.

edit: Vil bare legge til at boligmarkedet er rigget i disfavør av alle som har lave inntekter.

2
RattusNorvegicus [sitat…] Per prosent lånerenta på fellesgjelden er, så vil renteutgiftene på fellesgjelda være 1000 kroner i måneden av et lån på 1200000. Så 4642 dekker knapt nok renter. To ting...
Earthquakejente

Jeg var i banken idag, og der lå jeg helt på grensa ift avdrag og fellesutgifter pr mnd, og vil ikke tåle en renteøkning. Jeg ville kunnet refinansiere trolig via Husbanken, og også få bostøtte. Men jeg ville måtte binde renta for sikkerhets skyld, og da kan jeg heller ikke refinansiere, så jeg bestemte meg for å søke startlån heller, da vil de ta mer med i betraktning, jeg vil vite sikkert hva jeg får og alt det der. Så jeg bestemte meg for ikke å søke lån i banken og heller ikke se på leiligheten, risikoen var for stor.

Men jeg har fremdeles som mål å kjøpe leilighet, bare at jeg må finne en der fellesutgiftene er lave, da vil jeg komme bedre ut om jeg må selge, da betaler jeg jo inn til meg selv og ikke på en fellesgjeld

1

Den på Slettheia syns jeg var et ganske bra objekt.

Rimelig Fyring/Oppvarming: Varmepumpe.

Ganske lave felleskostnader og fellesfjeld:

1 426,- pr. Fellesutgifter dekker div vedlikehold, kommunale avgifter, betjening av fellesgjeld, forsikring av bygg og brannforsikring på garasje, forretningsførsel, a-konto oppvarming, kabel-tv m.m.

Hvis du ikke har bil, kunne du kanskje ha fått leieinntekter på garasjen.

Ville ha sjekket med megler om en ukes tid og hørt hva den gikk for, det vil gi en viss indikasjon på presset i boligmarkedet - om den ble solgt for over/under takst/prisantydning. Det skulle også være relativt lett å få innvilget noen avdragsfrie år slik at du kan bygge deg opp en økonomisk buffer.

1

Tok et rask regnestykke:

Et lån på kr 800.000 og tipper husbankrente på 3,6 % gir etter skattefradrag kr 1728*.- + kr 1426.- = kr 3154.- + kr 2222.- i avdrag (30 år) = kr 5376.- Da er fyringsutg. m.m. inkludert.

*7 % skulle kunne gi kr 3360.- i renteutg.

Fikk du vite status på husbankrenta ?

1

Lignende innlegg

Datahjelp gilean Publisert

Hjelp til kjøp av stasjonær gaming pc

Hei. Vurderer å kjøpe en stasjonær gaming pc. Budsjettet mitt er rundt 20 000 -27 000. Jeg ønsker at PC-en skal kunne spille 4k spill. Vurderer denne 3080 ti fra Elkjøp til 23 000 kr men litt bekymret...
Bilde

HP Omen 30L i7-11/16/1000/3080TI stasjonær gaming-PC - Elkjøp

Med HP Omen 30L GT13-1837no stasjonær gaming-PC får du et rent og stilig design med en rå kraft. Nestegenerasjons grafikk fra NVID


Bilde www.elkjop.no
1
0 svar
Datahjelp cesilie123 Publisert

Svart skjerm og lyd

Hei! Jeg har fått er problem med pc min, den skrur seg ikke på. Den funket helt fint i går og har stått med laderen i hele natt. Jeg skulle starte pc for noen minutter siden, men den ville ikke på og...
1
0 svar

Oppsigelse

Har fått oppsigelse på leieforholdet etter husleielovene §9-5/6 at boligen skal bygges om, men så får jeg høre at så fort jeg har flyttet skal noen andre inn. Altså ingen ombygging. Jeg har fått meg e...
1
0 svar
Laster...