Hus, Hage og Oppussing

Jarnagard

"Trikkerspørsmål" Montering av taklampe

Fra taket henger det kun blå og grønn ledning (ingen gulgrønn jordingsledning). På lampa jeg har vært så dum å kjøpe står det "Produktet er klasse 1, og krever dermed jording". Det er også en gulgrønn ledning som går til midten av sukkerbiten på lampa.

Er det bare å krype tilbake til butikken å bytte, eller går det gå bra uten jording?

1
9 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Du bør i hvertfall ha jording dersom det er et våtrom. Henger den i stua, er det kanskje ikke så fali?

2

I "gamle" dage ble det ikke trukket jord over alt i huset. Kjøkken og bad var obligatorisk, mens soverom og stuer var uten jord.

Du kan trygt henge lampa opp. Du får vel snaut kjøpt elektriske ting lenger uten jording. Men OBS OBS !!! Ikke ta på taklampa samtidig som du tar på vannkrana på badet.

Men som antydet...........stikk og uttak hvor det er lang avstand til slike ting ble ikke jordet tidligere. Så du når nok ikke, samme hvor hardt du prøver, å nå den vasken.

Neste gang du har en elektrikker i hus kan du få ham til å jorde om du er bekymret. Alle gamle anlegg bør ettersees og fornyes en gang i blant.

2
ZoneOfAvoidance

Går bra uten. Om resten av utstyret i samme rom er ujordet, er det faktisk ulovlig å koble til jordinga.

1

Sitat:

Går bra uten. Om resten av utstyret i samme rom er ujordet, er det faktisk ulovlig å koble til jordinga.

Sitat slutt.

Det man imidlertid skal være klar over ved ujordet anlegg, er følgende. Hvis 2 apparat med ledende kapsling (ikke dobbelt isolert) får jordfeil på hver sin fase, så vil berøring av de 2 apparater medføre 230v gjennom kroppen. Eksempelvis 2 panelovner, som står nær hverandre.

1

Om du har ikke ledende område som i u-jordete stikk osv trenger heller ikke lampa og jordes, men dersom stikk og andre komponenter har PE leder må lampa ha jording eller være dobbelisolert.

1

Lignende innlegg

Datahjelp gilean Publisert

Hjelp til kjøp av stasjonær gaming pc

Hei. Vurderer å kjøpe en stasjonær gaming pc. Budsjettet mitt er rundt 20 000 -27 000. Jeg ønsker at PC-en skal kunne spille 4k spill. Vurderer denne 3080 ti fra Elkjøp til 23 000 kr men litt bekymret...
Bilde

HP Omen 30L i7-11/16/1000/3080TI stasjonær gaming-PC - Elkjøp

Med HP Omen 30L GT13-1837no stasjonær gaming-PC får du et rent og stilig design med en rå kraft. Nestegenerasjons grafikk fra NVID


Bilde www.elkjop.no
1
0 svar
Datahjelp cesilie123 Publisert

Svart skjerm og lyd

Hei! Jeg har fått er problem med pc min, den skrur seg ikke på. Den funket helt fint i går og har stått med laderen i hele natt. Jeg skulle starte pc for noen minutter siden, men den ville ikke på og...
1
0 svar

Oppsigelse

Har fått oppsigelse på leieforholdet etter husleielovene §9-5/6 at boligen skal bygges om, men så får jeg høre at så fort jeg har flyttet skal noen andre inn. Altså ingen ombygging. Jeg har fått meg e...
1
0 svar
Laster...