Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Hvorfor holde så mye vann, varmt?

Aftenposten har en artikkel her om at folk bør ikke ha sine varmtvannstanker i kjelleren og begrunner dette med man ikke bør la all denne varmen som varmtvannstanken avgir, gå til spille i rom en likevel ikke varmer opp. Og det er jeg jo enig i.

Men, for det første så er det vel, om en ikke varmer opp varmtvannet ved hjelp av solfanger og lignende, ganske teit å bruke mye energi på å holde hundre til flere hundre liter varmt - hele året igjennom. For vi kan ha en bitteliten varmtvannstank, med en strømledning på 9 Kw til, som varmer opp vannet etterhvert som vannet brukes. Men jeg hadde ikke nok strøm tilgjengelig til en så stor strømtilførsel til ett uttak, så jeg har varmtvannstanken i kjelleren og - nytter den varmen tanken avgir. Men for de som bygger nytt eller som får innlagt nytt el-anlegg, kan det altså være en idé - å lage bittesmå vanntanker med stor strømtilførsel til, og som varmer vannet opp etterhvert som en bruker det.

Men om en får vannet varmet opp med solfangere på taket, så kan jo energien og varmen fra dette, nyttes til å varme opp et rom og om tanken står i kjelleren, kan man også lede varmen til ønsket sted - med avsug og kanaler.

1
8 svar

8 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

rosmebraad

Forøvrig er instantberedere gammelt, gammelt nytt i andre land.

1

rosmebraad

Oppgitt varmetap for typisk 200l bereder er noe sånt som 1,9 kWh/døgn.

1

rkrk

Det er helt riktig at det er teit å holde store varmtvanns tanker med vann oppvarmet gjennom hele døgnet. Spesielt når vi vet at brukertidene for varmt tappevann i snitt kun er: 10 sek pr håndvask, 30 sek pr kjøkken vask, og 4 min pr dusj. Derfor er det veldig smart og besparende og benytt direkte vannvarmere som kun varmer det vannet du bruker, der og da, med riktig temp, og riktig vannmengde. For ordenskyld nevner jeg at jeg har arbeidet med denne effektive og moderne løsningen i over 20 år og kan leses mer om hos coax.no

1

_roffe_

Dette er vel regelrett fiendtlig mot det eksisterende underdimensjonerte strømnettet vi har her i Norge.

Når alle sammen begynner jobb kl 0800, og alle skal dusje kl 0700 om morran, så vil strømforbruket gå til himmels spesiellt i storbyene..

Da vil også strømprisene om ikke så lenge koste skjorta i disse periodene..

Så det spørs om ikke den gode gamle varmtvannstanken vil overleve disse idiotiske momentan-varmerene, i hvert fall når det gjelder større boliger med familiemedlemmer som er i skole eller arbeid..

Den mest fornuftige fremtidige "oppgraderingen" slik jeg tror vil komme, er at varmtvannsberederene får installert en timer som gjør at oppvarmingen vil skje i perioder hvor strømprisene vil ligge på et minimum..

1

Vattnissen

Du er ikke den første som har tenkt den tanken

1

fargerik

Jeg skiftet til slike for flere år siden, det passet slik siden vi hadde noe oppussing her uansett. Èn stor (17kw trefas) til badet og en mindre (4,5 kw enfas) til kjøkkenet.

Funker bra, dette.

Det er dog en del ting man må vite før man skifter fra vanlig bereder til slike.

2

rkrk

Til fargerik. Anbefaler at du velger en modell av direkte varmer med mer watt for kjøkkenarmaturen!

1

Lignende temaer

Bilde

Spill

Spill

Bilde

Datahjelp

Datahjelp

Bilde

Jakt, Fiske og Friluftsliv

Jakt, Fiske og Friluftsliv

Bilde

Foto og video

Foto og video

Bilde

Dyr

Dyr

Laster...