Hus, Hage og Oppussing

gourmande

Fyringslukt uten at det fyres

Hei,

Vi har et problem med at det kommer peislukt inn i leiligheten vår uten at vi selv fyrer, mao naboene fyrer og lukten siver inn i vår leilighet.

Leiligheten er på 75 kvm og har ett ildsted (kamin) i stuen, bygget er fra 1952. Det er avtrekksvifte på loftet, med avtrekk fra bad og kjøkken. Ellers er det lufteventiler i alle rom - som ikke er tapetsert eller malt igjen - samt luftespalter i nye vinduer (nye i 2016). Bygget ble også isolert med 10 cm i 2016.

Vi har forstått at dette problemet kan forklares med at det er "undertrykk" i leiligheten, dvs at det går mer luft ut av leiligheten enn det kommer inn i leiligheten, så vi har fått tips om å holde spjeldet i kaminen lukket når vi ikke selv fyrer. Alle luftespaltene i vinduene er åpne. Men, vi har montert kjøkkenvifte hvor luften går ut via bestående kjøkkenventil. Dette siste har vi fått beskjed om ikke er tillatt, og at vi må sette inn vifte med kullfilter.

Men, lukten kommer jo inn i leiligheten selv om vår kjøkkenvifte ikke er slått på.

Hvilken type tiltak kan man igangsette; bortsett fra å holde alle ventiler åpne samt lukke spjeldet i egen kamin når vi ikke fyrer? Kan kjøkkenviften som går ut til fri luft ha noe å si, selv når den ikke er i bruk?

PS: Brannvesenet har vært på befaring og sjekket alle piper og pipeløp og funnet alt i orden.

Innspill mottas med takk!

1
9 svar

Hos meg kommer det også peislukt, men peis/ovn har jeg ikke.

Det er vel slikt som skjer når andre i nærheten fyrer, ikke mulig å komme unna det.

1
Pjot Hos meg kommer det også peislukt, men peis/ovn har jeg ikke. Det er vel slikt som skjer når andre i nærheten fyrer, ikke mulig å komme unna det.

Det kan jo godt skje, det. Særlig dersom det er en eller annen balansert ventilasjon der du bor. Da kan det godt skje at ventilasjonen suger inn luft som stinker og tilfører det til leiligheten eller huset ditt.

Kjedelige greier.

Flytter man ut fra byen og ut i skaubrynet slik jeg har gjort, er luften ganske frisk. Bare å åpne vinduene og slippe inn fin, frisk luft.

Anbefales.

1

Ikke balansert ventilasjon her, kun luker. Bor på landet og det skal godt gjøres å forhindre peislukt fra naboer.

Kan en sjelden gang også lukte Borregård ved nordavind.

I min ungdom, kunne mosselukta kjennes da jeg bodde på Kolbotn, nå er det jo ikke mye igjen av den stanken.

1

Så lenge du kun har avtrekk fra leiligheten, og ingen til-luft, så har du undertrykk, samme som i min leilighet.

Vi har samme tullet med kjøkkenviften, selv om det er egen ventil i leiligheten for dette.

Bare tull, faktisk fordel å dytte luft inn i slike ventiler, siden alle kjøkkenvifter har spjeld som hindrer luft inn i leiligheten.

Med andre ord, det trenger ikke å være din nærmeste nabo som fyrer.

Det holder at eneboligen like nede i gata fyrer, da er det stor sannsynlighet at du får lukten inn i ditt hus.

(det forteller litt om forurensingen til slik fyring)

1

Lignende innlegg

Datahjelp gilean Publisert

Hjelp til kjøp av stasjonær gaming pc

Hei. Vurderer å kjøpe en stasjonær gaming pc. Budsjettet mitt er rundt 20 000 -27 000. Jeg ønsker at PC-en skal kunne spille 4k spill. Vurderer denne 3080 ti fra Elkjøp til 23 000 kr men litt bekymret...
Bilde

HP Omen 30L i7-11/16/1000/3080TI stasjonær gaming-PC - Elkjøp

Med HP Omen 30L GT13-1837no stasjonær gaming-PC får du et rent og stilig design med en rå kraft. Nestegenerasjons grafikk fra NVID


Bilde www.elkjop.no
1
0 svar
Datahjelp cesilie123 Publisert

Svart skjerm og lyd

Hei! Jeg har fått er problem med pc min, den skrur seg ikke på. Den funket helt fint i går og har stått med laderen i hele natt. Jeg skulle starte pc for noen minutter siden, men den ville ikke på og...
1
0 svar

Oppsigelse

Har fått oppsigelse på leieforholdet etter husleielovene §9-5/6 at boligen skal bygges om, men så får jeg høre at så fort jeg har flyttet skal noen andre inn. Altså ingen ombygging. Jeg har fått meg e...
1
0 svar
Laster...