Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Foreløpig dato for oppstart er 1. januar, men denne kan også bli utsatt. Det eneste som er sikkert er at de ikke starter før nyttår.

Free agency har akkurat åpna og det vil skje mye fram mot sesongstart, så en gjennomgang av lagene får vi ta i julestria.

1
1,6k svar
Trådvisning
Hele diskusjonen

LaGoeba

I en periode hvor det egentlig skjer veldig mye for min del, så tenkte jeg å følge litt med på hvordan konkurransen rundt Calder Trophy´et kommer til å utvikle seg i løpet av dette halvåret. Jeg er egentlig ikke så opptatt av disse individuelle prisene, men jeg synes akkurat Calder er litt gøy å følge med på.

Når man går tilbake i tid så finner man hvor mange store spillere som har vunnet dette trofeet. Tilbake i tid finner man navn som Bobby Orr, Ray Bourque, Peter Statsny, Mario Lemieux, Ed Belfour, Teemu Selanne, Martin Brodeur og Peter Forsberg.

En som Wayne Gretzky derimot, står uten et Calder trofé fordi han allerede hadde spilt en full sesong i World Hockey Association året før debutsesongen hans i NHL.

I 2004/2005 sesongen ble det ikke kåret noen vinner grunnet lockouten.

I 2005/2006 sesongen var det også kontroverser da Ovechkin vant Calder trofeet foran Crosby. Etter denne sesongen så er vinnerne i rekkefølge;

Evgeni Malkin, Patrick Kane, Steve Mason, Tyler Myers, Jeff Skinner, Gabriel Landeskog, Jonathan Huberdeau, Nathan MacKinnon, Aaron Ekblad, Artemi Panarin, Auston Matthews, Mathew Barzal, Elias Pettersson og Cale Makar i fjor.

Den eldste spilleren som har vunnet Calder Trofeet er Sergei Makarov, som var 31 år da han vant trofeet etter en 86 points season for Flames i 89/90 sesongen. Dette førte til det som nå kalles Makarov regelen, som betyr at for å vinne trofeet kan man ikke være eldre enn26 år før 15. september i det som er rookie sesongen deres.

Har du derimot kun spilt play-off hockey ett år, så kan du fortsatt vinne Calder året etterpå, eller The Playoff loophole som noen kaller det. Dette har kommet både Ed Belfour og Cale Makar til gode. Det sykeste eksempelet må vel nestenv være goalien Ken Dryden for Habs. Han vant Calder trofeet etter 71/72 sesongen, men sesongen før var muligens enda bedre. Da vant han både Stanley Cup og The Conn Smythe Trophy for MVP i playoffen.

Maple Leafs har flest Calder vinnere, med ti spillere som har fått trofeet. Men siden NHL ekspanderte ligaen i 1967, så har de kun hatt en spiller som har vunnet prisen. Auston Matthews i 2017.

Det er fire spillere som står som de yngste vinnerne av trofeet, som har vunnet den i sesongen de var 18 år. Bobby Orr, Dale Hawerchuck, Tom Barrasso og Nathan MacKinnon. Jeff Skinner og Aaron Ekblad vant også prisen i deres 18-års sesong, men begge hadde rukket å fylle 19 år før de mottok prisen.

Den absolutt villeste rookie-prestasjonen er det vel derimot Teemu Selannes som står for i 92/93 sesong for Jets. Med hele 76(!) mål så knuste han Mike Bossys tidligere rekord med 23 mål. Disse to har fortsatt flest mål i en Calder sesong, og for å understreke hvor vill denne forskjellen er:

Bossy har 23 mål mer enn den 73. beste rookie goal-scoring sesongen. Og Selannes 132 poeng totalt er 23 flere enn noen andre rookier har fått til (her utelukkes Gretzkys 137 poeng-sesong siden han ikke var eligble for Calder).

De siste ti årene er det åtte forwards som har vunnet Calder. Kun Ekblad og Makar er forsvarsspillere som har brutt denne trenden.

Det er ingen keepere som har vunnet prisen siden Columbus Steve Mason vant den i 2009.

Ingen lag har produsert back-to-back Rookies of the Year siden Bruins gjorde det i 68/69 sesongen med Bobby Orr og Derek Sanderson.

Men la oss flytte fokuset over på årets kandidater.

Alexis Lafrenière er en naturlig kandidat å starte med, siden mange har tippet han høyt i årets sesong. Han har fått en treg start, og jeg er veldig spent på hvordan sesongen hans faktisk kommer til å bli. Blir han flyttet mye over til RW, og vil han klare å takle dette? Eller skal han spille LW i en third-line bak Panarin og Kreider? Det er mange spørsmål her, og jeg er litt usikker på hvordan han egentlig kommer til å takle sin første sesong i ligaen.

Ellers så har Ranger flere kandidater som kan vinne trofeet. Er dette året en keeper kan vinne prisen igjen? Igor Shesterkin er en mann mange tror kan bli Rangers #1 i mål i løpet av sesongen, men Georgiev vil definitivt gi han tøff konkurranse. Årets sesong gir nok uansett begge keepere mye spilletid.

Kirill Kaprizov har vel tatt over favorittstemplet fra Lafrenière etter sesongstarten. Kaprizov vil nok få mer naturlig spilletid enn canadieren, og talentet til 23-åringen er enormt. I tillegg til å spille PP for Wilds, så har han vist seg som en enorm trussel i KHL allerede. Sesongstarten viser også at hypen ikke har vært tomprat. Nattens between the leg forsøk hadde også fortjent en bedre skjebne.

Det er også flere kandidater på keepersiden, og nok en gang er det en russisk kandidat. Ilya Sorokin på Islanders har kanskje havnet litt i skyggen av Shesterkin, Georgiev og Samsonov, men har han potensialet til å bli den beste av kvartetten? Det er en del som mener det, og det skal bli interessant å følge han videre.

Så kommer vi til VGDs egen favoritt etter World Juniors, tyske Tim Stützle. Fått en godkjent start på sesongen i Senators, og jeg tror han kommer til å levere godt der i år. Absolutt en god kandidat til årets trofé!

Dylan Cozens er kanskje ikke et navn mange forventer skal vinne, men han har gitt uttrykk for at han er klar for å kjempe. Virker som han vil spille som en top-nine og få muligheter på Power-play unit 2. Vil han klare å kjempe seg inn som en av årets kandidater?

Gabe Vilardi for Kings kan også kanskje overraske noen. Gutten vil nok få spille mye som en third-center, og kanskje til og med litt i andrelinja. Forrige sesongavslutning viste at det bor noe i han, men det store spørsmålet er nok hvordan Kings kommer til å se ut i år. Kopitar får kanskje litt mye bør å bære på egne skuldre.

Jack Studnicka på Bruins kan også plutselig være en kandidat, grunnet skadeproblemene til Boston. Studnicka kan fort få en av ligaens største mulighet i år, og mye mer spilletid på de beste linjene med spillere som Bergeron og Marchand. Klarer han å gripe muligheten?

Alexander Romanov er en mann mange forventer også at får mange muligheter i år for Habs, blant annet i deres andre power-play unit.

Det er også umulig å komme uten Trevor Zegras etter World Juniors, potensialet hans er uten tvil enormt. Men vil han få nok spilletid i år? Han vil nok uansett være en fremtidig stjerne for Ducks.

De samme spørsmålene gjelder for Colorados Bowen Byram. Får han spille vil han absolutt være en kandidat, men mye er nok avhengig av hvordan sesongen til Avalanche går.

Quinton Byfield og Marco Rossi er også to kandidater det er spørsmål rundt. Kings 2nd overall pick i sommerens draft vil nok få en del muligheter i år og han vil nok være blandet inn i diskusjonen hele veien. Men vil han være god nok for å gå hele veien? Jeg er usikker. Rossi har også hatt en litt trøblete periode etter at han ble draftet til Wilds som 9th overall i sommer. Etter at han både har dratt på seg COVID tidligere i høst, og en litt trøblete World Juniors så er det en god del spørsmålstegn på hvordan han vil prestere resten av sesongen. Begge disse spillerne vil nok uten tvil være fremtidige stjerner for sine lag, men jeg tror ikke at noen av disse to vil være hete kandidater for Calder i år.

Nick Robertson i Toronto kan fort være en joker i årets konkurranse. Uten å ha sett for mye av han, så virker han som en type som tar sjansen når han får den. Vil han fortsette med dette i år? Jeg tror ja. Vil det være nok for å være den beste? Jeg tror ikke det, men det skal bli spennende å følge.

Andre kandidater kan fort være Ian Mitchell (Blackhawks), Owen Tippett (Panthers), Grigori Denisenko (Panthers), Evan Bouchard (Oilers), Nils Hoglander (Canucks), Peyton Krebs (Vegas), Liam Foudy (CBJ), Eeli Tolvanen (Predators), Philip Tomasino (Predators) og Barrett Hayton (Coyotes).

Det er nok sikkert noen som er glemt her, det er nok noen her som heller ikke vil være i nærheten av et kandidatur, men det blir spennende å følge utviklingen utover sesongen.

Min personlige favoritt pdd er Kaprizov, men ting kan fort snu. Det hadde vært veldig gøy med en forsvarsspiller, eller keeper som vinner igjen, men da tror jeg det nok blir en keeper ut i fra årets kull hvis det skulle bli tilfellet.

5

LaGoeba

så tenkte jeg å følge litt med på hvordan konkurransen rundt Calder Trophy´et kommer til å utvikle seg i løpet av dette halvåret. Jeg er egentlig ikke så opptatt av disse individuelle prisene, men jeg synes akkurat Calder er litt gøy å følge med på.

Jeg må innrømme at jeg ikke har fått fulgt spesielt godt med her, men jeg noterer meg at Kaprizov ikke overraskende fortsatt er manges favoritt, men det er utfordrerne som kanskje overrasker meg mest.

Det er nemlig to keepere som mange spår kan være de største utfordrerne. Shesterkin hadde jeg på lista mi, men Blackhawks Kevin Lankinen har kommet litt ut av det blå.

En av de andre som har blandet seg inn i diskusjonen også er Nils Hoglander for et Vancouver lag som halter litt i ligaen. Ellers er Ty Smith for Devils og Pius Suter for Blackhawks også nye navn som jeg ikke hadde fått med meg før sesongen.

1

Lignende temaer

Bilde

Fotball - Internasjonal

Fotball - Internasjonal

Bilde

OL

OL

Bilde

Vintersport

Vintersport

Bilde

Sykkel

Sykkel

Bilde

Sport generelt

Sport generelt

Laster...