Jobb og Utdanning

hakolan1109

Urettferdig behandling med karakterer

Har begynt i 10 klasse i år, og har fått en ny lærer i to fag. I begge fagene lå jeg og vippet mellom karakteren 5 og 6, men etter at hun kom har hun senket meg ned til karakteren 3/4. Utifra karakterene som er blitt satt foreløbig føler jeg meg urettferdig behandlet, og mener jeg hadde fortjent en langt bedre karakter. Jeg lurer da på hva jeg kan gjøre?

1
12 svar

Klage. På VGS er det til fylkeskommunen, men på ungdomskolen vet jeg ikke.

Hvis du får toppkarakter på prøvene dere har, så burde du vel ha en god sak.

1

Utifra karakterene som er blitt satt foreløbig føler jeg meg urettferdig behandlet, og mener jeg hadde fortjent en langt bedre karakter. Jeg lurer da på hva jeg kan gjøre?

Det er ingen formell klagerett på karakterane du får gjennom skoleåret.

Når det er sagt, så kan du klaga uansett. Det vil vera ein fordel om det er foreldre som skriv klagen (henvendelse til rektor eller avdelingsledar). Det vil ha litt meire vekt.

For at klagen skal bli tatt alvorlig, bør du ha for eksempel prøveresultat å visa til. Utan noe håndfast er det vanskelig for rektor/inspektør å gå videre med saken.

Ta også opp saken ved foreldresamtale. Min erfaring er at når læraren er klar over at foreldre følger med, så vil dei vera litt meire oppmerksomme på å kunna forsvara karakteren som blir gitt.

1

Vær forsiktig og se dette an litt, tar du det opp så gjør det på en måte som ikke støter læreren på noen måte. Dette er siste året ditt på ungdomskolen og de karakterene du får blir avgjørende.

Kommer du i unåde hos en lærer er du i deep shit. Da kan du jobbe så mye du bare vil, det vil ikke hjelpe deg. Ta dette opp som sagt på et foreldremøte med læreren der du evalueres, be far eller mor formulere seg godt og voksent. Da kan du kanskje lykkes.

Kjenner selv til dette fenomenet gjennom egen skolegang, gjennom mine barn sin skolegang. Så trå varsom om det er rette læreren du har så blir det vanskelig.

Det er dessverre noen slike på skolene rundt omkring, de skulle aldri vært der. Men når karakterer teller alt, og sosiale ferdigheter og rettferdighestkultur betyr null i utvelgelsen av personlighet til de som skal bli lærere så blir det slik.

1

Snakk med læreren. Legg frem din side av saken, og begrunn hvorfor du mener du fortjener bedre karakterer. Lærere er proffesjonelle yrkesutøvere som på lik linje med andre skal kunne begrunne sine valg. Kan jo tenkes at den forrige læreren din kanskje er den som ikke gjorde jobben sin 100%?

1

Utifra karakterene som er blitt satt foreløbig føler jeg meg urettferdig behandlet, og mener jeg hadde fortjent en langt bedre karakter. Jeg lurer da på hva jeg kan gjøre?

Ikke uvanlig, og lei situasjon hvor du ikke kommer noen vei lett. Å klage til læreren kommer skjelden noen vei, for de mener om de setter opp karakteren så er det personlig kritikk av dem. Likevel må du ALLTID klage til lærer først. Som det sies her er det viktig at du på en saklig og voksen måte legger frem det du mener. Om de blir sur på deg for ett eller annet har du ikke sjangs. Bare det at du klager er jo noe de potensielt blir sur for, så fordi det er så tidlig i skoleåret ville jeg klaget, og så godtatt det som blir sagt, selv om du kan si deg uenig med den forklaringen som blir gitt. Om du går rett over hodet på dem blir de hvertfall sur.

Noen lærere er mistenkelig konsekvent i vurderingene sine, og om du klager en gang, selv om du ikke får akuratt den karakteren opp sier det til læreren at du faktisk følger med på dette og bryr deg.

Jeg tror ikke jeg ville foretatt meg så mye mer for du ser hvordan det ligger. Vent på standpunktkarakter til jul. Det er mulig den er en del høyere enn de karakterene du får. Noe som heller ikke er så uvanlig. Om dette er tilfeller, er nok det også tilfellet på endelig standpunktkarakter til sommeren igjen.

Hvordan er det med andre i klassen som har veldig likt resultat (I form av rette svar, om det er aktuellt) får de samme karakter som deg?

Jeg mener at du også har klageadgang på standpunktkarakter, men jeg er ikke 100% på hvordan dette fungerer, og du bør kanskje spørre en annen lærer på en måte hvor du ikke forteller hva du vil med informasjonen...

-pusur

1

kan jo alltids ta en prat med lærer. Men frykter du at en karakter ned i et par fag blir utslagsgivende for deg på noen som helst måte? Jeg husker fra da jeg gikk på ungdomsskolen at jeg kraftig overvurderte betydningen av karakterer. Det eneste er hvis det er en spesifikk skole du må inn på som krever høyt snit. Men etter det kan man liksågreit hive vitnemålet i søpla

1
pusur44017 [sitat…] Ikke uvanlig, og lei situasjon hvor du ikke kommer noen vei lett. Å klage til læreren kommer skjelden noen vei, for de mener om de setter opp karakteren så er det personli...

Jeg mener at du også har klageadgang på standpunktkarakter, men jeg er ikke 100% på hvordan dette fungerer, og du bør kanskje spørre en annen lærer på en måte hvor du ikke forteller hva du vil med informasjonen...

Kan oppklare denne lett: JA, du har klageadgang på standpunktkarakterene. Men det som blir vurdert i klagen er om læreren har fulgt retningslinjene for vurdering. (Dette er ganske omfattende). Fylkesmannen som klageinnstans vurderer i utgangspunktet ikke "vurderingen" til læreren. Dvs hvis læreren har vurdert deg til 4 og gjort alt rett etter lovverket får du ikke medhold (selv om du og andre skulle mene karakteren er 5)

Skulle du få medhold i en klage på formelle feil, skal rektor i samarbeid med faglærer sette karakteren på nytt. De skal da vurdere om de formelle feilene (Ikke fulgt alle retningslinjene) har innvirkning på karakteren som har blitt satt.

1
Tioman2 [sitat…] Kan oppklare denne lett: JA, du har klageadgang på standpunktkarakterene. Men det som blir vurdert i klagen er om læreren har fulgt retningslinjene for vurdering. (Dette e...

Skulle du få medhold i en klage på formelle feil, skal rektor i samarbeid med faglærer sette karakteren på nytt. De skal da vurdere om de formelle feilene (Ikke fulgt alle retningslinjene) har innvirkning på karakteren som har blitt satt.

Takk for oppklaringen. Vet om en situasjon der en elev fikk svært høye karakterer i Norsk, men kom automatisk ikke til å få standpunktkarakter 6 fordi hun ikke hadde lest en bok av en forfatter hun presenterte (i dette tilfellet Sigrid Unset) Dette fikk hele klassen ikke vite før etter presentasjonen var presentert. Hun klagde, men jeg er usikker på resultatet.

-pusur

1

Har du snakket med de andre elevene? Har det skjedd det samme med de - om hun er generelt strengere - og gjør hun forskjell på gutter og jenter (det skjer)?

Du burde vel først snakke med læreren det gjelder. Gjør hun kjønnsforskjell burde du/klassen rapportere til rektor.

1

Det er da ikke verre enn å spørre læreren hvorfor du har falt såpass mye i karakter fra tidligere år. Læreren skal jo kunne grunngi vurderingen som er gjort.

Forøvrig er det jo like sannsynlig at den forrige læreren vurderte deg for høyt som det er for at den nåværende vurderer deg for lavt.

1

Lignende innlegg

Aktuelt silas Siste svar

Sabotasje av Nord Stream 1 og 2?

"Sjöfartsverket har advart fartøy som ligger i nærheten av ledningen om lekkasjen. Nord Stream AG sier de «aldri tidligere har sett» slike skader." "– Ødeleggelsene som skjedde i løpet av en dag på tr...
Bilde

Gassrørledningen Nord Stream 1 lekker både i svensk og dansk farvann

Sjöfartsverket har advart fartøy som ligger i nærheten av ledningen om lekkasjen. Nord Stream AG sier de «aldri tidligere har sett» slike skader.


Bilde e24.no
1
40 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Sabotasje på norske rør

Hvem vil det ramme? Hva skjer med fisken? Biden er den eneste som tjener på sabotasje. Russerne vender seg østover. Hva skjer om det blir atomkrig? Tjernobyl radioaktivt materiale kom over Norge i 1...
2
10 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Sånn blir det når en bonde skal styre . . . . .

Sånn blir det når en bonde skal styre både skatt og finans, han har neppe peiling / kunnskap om noen av delene. Bønder betaler jo ikke mye skatt, de får for det meste subsidier. Og kalkulatoren til Ve...
Bilde

Smalt til mot Vedum: – 26.000 nordmenn tapte sparepengene sine

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum vil tredoble skatten for fiskerinæringen og hisser opp en hel næring.


Bilde www.msn.com
2
8 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Nordsjøen neste!

Lille Napoleon har øvelse i Østersjøen. De åpner en ny rørforbindelse fra Norge til Polen. Noen som tror at Russland ikke vil hevne seg i Nordsjøen når de får ødelagt sine rør i Østersjøen. Så send d...
2
22 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Art 5 burde vært aktivisert.

Om Danmark mener det er terror så skal art 5 aktiviseres. Det er Danmark som har tatt kontroll på sabotasje. Derfor kan vesten gå til atomkrig med bakgrunn i sabotasje på russisk gassrør. Heia Biden.
1
14 svar
Aktuelt vif_support Siste svar

Equinor

Igjen er det kommet forslag om å selge melkekua for kjøttvekta. Denne gang fra en fyr fra handelshøyskolen. Selvfølgelig under 'dekke' av det grønne skifte... https://www.aftenposten.no/meninger/kroni...
1
18 svar
Laster...