Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Eksamen - rettferdig eller ikke?

Om du er født av drømmeforeldre i et drømmehjem og har gått på en drømmeskole og det nærmer seg eksamen.. Skal eksamen avlyses på grunn av at det er urettferdig?

Et google nyhetssøk får fram en rekke forskjellige meninger og det er interessant. Elever og fagpersoner om en annen med vidt forskjellige betraktninger.

En holdning ser ut til å vinne fram. Drømmebarna som står foran drømmestudiet ser ut til å få viljen sin uansett. Med eller uten eksamen skal studieplassen sikres. Det enkleste er da å slippe eksamen, men noen drømmestudier krever eksamen uansett.

Det er spagaten skoleverket står overfor. Hvordan skal drømmebarna skjermes urettferdige virus, onde karakteralgoritmer og uavhengig eksamenssensur for å komme inn på drømmestudiet?

Med eller uten eksamen? Urettferdig nå den snille faglæreren kan gi sine drømmeelever 6 i alle fag?

1
13 kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

FjodorDVD

Gullkullet slipper eksamen og tar studieplassene.

Forståelig at Aurora er skuffet.

Vårt finske orakel Sanna Sarromaa setter ord på det.

Det konkurreres om en knapp og dyrebar ressurs. Attraktive studieplasser.

Håper det kan komme til en rettferdig løsning.

1

lort

Den norske videregående har hatt ett og et halvt år på å løse dette. Hadde jeg gått på VGS nå, hadde det vært en drøm å få nettundervisning. Følge med på undervisning i ro og fred, hvor som helst, og til og med kanskje få opptak av undervisning. Sistnevnte er jo som en gave fra gud. I tillegg slipper man eksamen!

Underskriftskampanjen har null troverdighet. Hvem vil ikke ha større sjanse for høyest mulig snitt, for å komme inn på drømmestudiet sitt? Enhver elev vil jo skrive under på en slik kampanje.

Her på universitetet har alle eksamener pågått som vanlig, men de fleste har vært digital. Det finnes metoder for å unngå fusk. Svært lite "undervisning"/forelesning, kun selvlæring. Lykke til på høyere utdanning til de som går ut av VGS med ingen eksamener.

1

FjodorDVD

Lykke til på høyere utdanning til de som går ut av VGS med ingen eksamener.

I konkurransen om plassene på høyere utdanning er det en gavepakke å slippe eksamen på videregående. I allefall er nyordet gullkull lansert. Jeg forstår godt de som er misfornøyd med situasjonen.

I mangel på eksamen fra videregående kunne det vært innført opptaksprøver for høyskole og universitet.

Det tror jeg ville vært en god ting uansett.

1

lort

I konkurransen om plassene på høyere utdanning er det en gavepakke å slippe eksamen på videregående. I allefall er nyordet gullkull lansert. Jeg forstår godt de som er misfornøyd med situasjonen.

Jeg tror det er litt todelt med hjemmeundervisning. Ja, du har noen supersosiale som ikke klarer å sitte hjemme og lese mer selvstendig. Det er kanskje litt tyngre for de. Men du vet pensum i faget skrevet svart på hvitt, og du får servert hjemmelekse som skal gjøre deg klar til å mestre (evt.) eksamen på en god måte. Du får også 1 til 1 oppfølging med en lærer.

Du blir ikke "dradd gjennom" skolen på samme måte når du kommer på høgskole/universitet. Da er du for det meste alene (utenom kollokviegrupper/samarbeidspartnere du finner på eget initiativ). Etter mine observasjoner, er dette en av hovedgrunnene til at mange førsteårsstudenter faller av - i hvert fall de som kommer rett fra VGS med lite livserfaring.

Når det kommer til årets opptak (dette er egentlig svaret mitt) til høyere utdanning, synes jeg at de kan gjøre det sånn:

Man ser bort ifra eksamenskarakterer til ALLE søkere, så klart utenom privatister som bare har eksamenskarakteren i de gjeldende fagene. Da løser man faktisk mesteparten av dette problemet. For da søker man mer eller mindre på samme grunnlag.

Spørsmålet er om utdanningsdirektoratet, samordna opptak og VGS (for å være ærlig vet jeg ikke hvem jeg sikter til, men du skjønner poenget) gidder å gjøre dette - for da må man faktisk gjøre noe med systemet, og VGS har vært, og forblir et firkantet system som har vanskeligheter for endring.

1

Palimpsest

Det synes på meg som om innlegget ditt har en viss slagside?

1

FjodorDVD

Jeg har noen meninger. Prøvde ikke veldig hardt å skjule det heller.

Eksamen skal avvikles såfremt det er helsemessig forsvarlig. Ingen eksamen - ingen studieplass.

Det mener jeg. Og det med IB-skolen friskt i minne.

1

Lignende temaer

Bilde

Jus

Jus

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Politikk - Internasjonal

Politikk - Internasjonal

Laster...