Jus esc

Innlegg

Jus

Solefald

Uærlig partner i firma

Heisann!

Eg står som 50% ansvarlig deltaker i eit DA. Eg og en skulle drive en webshop på deltid, men vi la det på is inntil vidare.

Ca 6 mnd seinare, så begynte å eg å få brev i posten fra Lindorf og Kreditorforeningen (slutten av 2009) om at han andre som står som Daglig Leder, om at det er mislighold av regninger. Etter mange lovnader fra han, så vart det stille eitpar mnd. Og så plutselig kom det enda meir.

Totalt så har han no påført firmaet 150.000 i privat forbruk som han har misligholdt. Og eg må betale halvparten. Eg har endelig fått signatur fra han, og har fått sendt inn oppløysingsdokument, samt han har signert på at han tar alt ansvar for gjeld og skal betale det.

Men det er ikkje godt nok for kreditorer, der dei må ha eit signert gjeldsbrev fra han. Han svarer verken på telefon, eller melding. No er det begjært utlegg på krav til meg på ca 40.000. Og eg er student, så eg kjem da til å miste plass å bu i verste tilfelle.

Noken som har tips ? Vi står som 50/50, og signatur kver for seg.

Har lyst å anmelde det her, men sånn som ting er i Norge, så er vel ikkje det noko poeng.

1
15 svar

Er nok redd for at du ikke har så mye å stille opp med her....

DA står tross alt for Delt Ansvar

Ta en prat med en advokat. Får håpe det ordner seg.

1

Fra kreditorenes ståsted så er saken enkel. De skal ha pengene sine og de velger minste motstands vei. Dersom det betyr pågang mot deg, så velger de pågang mot deg. Dersom du mener dette er urimelig må du ta den tunge biten og kreve din forretningspartner for pengene i etterkant.

Med fare for å komme med en moralens pekefinger her, for det tror jeg egentlig ikke du trenger for øyeblikket, så er det farlig, farlig, farlig å inngå avtaler du ikke helt skjønner konsekvensene av. DA er skummelt. Jeg tror ikke egentlig det er noen juridisk løsning på dette her for deg. Ikke som gjør at du helt slipper unna. Men ta en prat med en advokat om det. Og jeg istemmer med zpoolman og håper dette ordner seg for deg.

1

Har lyst å anmelde det her, men sånn som ting er i Norge, så er vel ikkje det noko poeng.

Finn deg en advokat og se på muligheten for å kreve erstatning fra din partner.

1

Det mest sansynlige her er vel at du må betale din halvdel, og at du så må gå til søksmål mot/anmeldelse av din partner.

1

Har lyst å anmelde det her, men sånn som ting er i Norge, så er vel ikkje det noko poeng.

Nei det er vel waste of time

Bedre å ta en liten visitt innom denne tulllingen som tross alt har påført deg masse gjeld fordi han var uansvarlig.

Ta deg en tur til hjemadressen hans,og avkrev han for penger tilsvarende beløpet fra Lindorrf/kreditotforeningen(eller hva det var)Du får ta Tv og annet av verdi og selge det.

I slike saker pleier det fort å bli litt mer betalingsvilje..når du krysser den grensen at du faktisk drar hjem til ham "Jeg vet hvor du bor"...

Hvorfor skal du betale for hans bedrag?

1

Noken som har tips ?

Jeg anbefaler deg å prøve å få lånt pengene du skylder og betale for deg så fort som mulig. Så gjør du etterpå det du føler du må/har mulighet til i forhold til å få betalt tilbake fra "kompisen" din.

1

Anmeldelse kan absolutt ha noe for seg, men som det er sagt, vær forberedt på å gjøre opp DIN del av gjelden først.

Dere har drevet et DA med 50/50 eierskap. Dette betyr at i forbindelse med ALLE krav mot firma så er dere ansvarlig for halvparten hver. Dette er ikke noe problem så lenge det står penger på firmakontoen, men i det øyeblikk pengene tar slutt så vil kreditorene kreve halvparten fra hver av dere.

For ordens skyld, dette har ingenting med "hvem av dere som har mest penger", dette er sånn et DA fungerer. Dere ER ansvarlig for halvparten av gjelden hver, og da har ikke kreditorene LOV til å be om mer enn halvparten fra hver av dere.

Om en av dere ØNSKER å betale det hele, så er dette selvfølgelig lov. Men da må ALT betales i henhold til det kravet dere har fått, eller dere er avhengig av at kreditor er SNILL og gir en nedbetalingsordning. (Dette vil som regel bli innvilget om en av eierne skriftlig påtar seg å dekke en hel gjeldspost (og fremstår som han har økonomi til det)). Vær oppmerksom på at FØRSTE gang en slik betalingsavtale ikke overholdes kan kreditor IGJEN gå på den andre eieren og kreve halvparten av det opprinnelige beløpet)

Når det gjelder den ene eierens krav mot den andre, så er det litt problematisk. Hvis han får en skriftlig avtale som sier at "ja, jeg har kjøpt dette privat og jeg vil betale deg tilbake" så er alt iorden, (men så lenge det er kjøpt gjennom firma skylder BEGGE fremdeles penger til kreditor). Problemet er om påstanden er at "dette ER ting til firmaet". Da går det over fra å være et krav om penger til en full rettssak hvor alt må bevises.

Du kan i utgangspunktet IKKE bruke Lindorff til å kreve tilbake penger du har betalt som deleier i et firma, hvor betalingen er i tråd med selskapsavtalen.

Du MÅ ha et BEVIS på at pengene du har betalt IKKE har med firmaet å gjøre. Alternativt et bevis på på at han erklærer å skylde deg pengene.

Ellers er som sagt rettssak neste.

Det kan også være verdt å merke seg at man i et DA bør kreve to underskrifter for å ta opp lån eller kjøpe på kreditt. At begge har signaturrett ALENE for firmaet gjør at man kan havne i et slikt uføre som er beskrevet her.

1

Lindorf og Kreditorforeningen

Framfor alt - og FØRST av alt: Ta kontakt med de ulike inkassoselskapene, forklar situasjonen og be om en utsettelse. Slik kan du kanskje unngå at det baller ennå mer på seg!

Mvh

BlackEagle

1

du bør kanskje sørge for å få avluttet dette DA'et? og opprettet ett annet selskap(sform) i stedet - så din partner ikke kan dra deg ned mer om han finner på mer?

1

punkt en må uansett være å få sperret alt av kontoer.

2. Send en gorilla på han.

1

Har lyst å anmelde det her, men sånn som ting er i Norge, så er vel ikkje det noko poeng.

Dessverre, Kapital har i det siste hatt føljetong om at Økokrim har så liten kapasitet at svindelen stort sett går sin gang....

håper vedkommende begynner å ordne opp!

1
rosmebraad [sitat…] Dessverre, Kapital har i det siste hatt føljetong om at Økokrim har så liten kapasitet at svindelen stort sett går sin gang.... håper vedkommende begynner å ordne opp!

man må gå til tingretten/konfliktrådet , de er nødt til å behandle en rettssak innad 6 mnd, og komme med en domavsgielse iløpet av denne perioden.

den sivile rettegang er best i disse tilfeller, og ihvertfall vis du søker raksest økonomisk tilbakebetaling. med en dom mot saksøkte kan du gå til namsmannen og få de til å ta pant i lønn, hus og eiendommer,

foresl¨år sterkt at overnevnte tar kontant med advokat og leverer alt du har av papirer og dokumentasjon, så stevner de fyren etc. så kan du si til kreditorene og innkasso at du venter på rettens svar, og at de må vente til avsagt dom,etc.

jeg er i en lignende situasjon, men i flere ganger større beløpet, og mere grovt underlsag, så jeg kjenner prosessen personlig, og vet nå hva dne beste ruten er.

økokrim og politiet bryr seg ikke en døyt og vill si at det er en sivil sak,de bryr seg mere om større saker der flere millioner kr er innvolvert og med mere direkte form for økonomisk utroskap.

raskeste måten å få penger tilbake er å gå den sivile veien med advokat/prosessfullmektig, med stevning etc.

er du heldig vill bekostningene tilfalle saksøkte.

1

Heisann!

Takk for mange gode svar!

Oppløysingsdokument er allerede sendt inn, og behandla hos brreg, så det skal vere ordna.

Visst en skal gå veien om advokat, så har eg nok ikkje råd til det desverre.

Ettersom han allerede har signet på at han tar på seg alt ansvar mtp gjeld, så viser jo det at han har gjort det bevisst.

Er ikkje det at han har signert på det ein god peikepinn på at det går an å vinne ein sak mot han ? Men visst eg sitter igjen med å måtte betale utgifter til advokat, så er jo eg ruinert uansett.

6400kr i mnd har eg som student som skal dekke alt, så er ikkje akkuratt voldsomme greier eg har råd til.

1
Solefald Heisann! Takk for mange gode svar! Oppløysingsdokument er allerede sendt inn, og behandla hos brreg, så det skal vere ordna. Visst en skal gå veien om advokat, så har eg nok ikkje...

Er ikkje det at han har signert på det ein god peikepinn på at det går an å vinne ein sak mot han ? Men visst eg sitter igjen med å måtte betale utgifter til advokat, så er jo eg ruinert uansett.

Det er en god start. Men har du diskutert nedbetaling med han? Og er han pålitelig (jeg vet, dumt spørsmål).

Jeg tror du bør få satt opp et skikkelig gjeldsbrev, og tinglyst det. Dette er for å få ting litt formelt på plass. Har du dette vil det og være enklere for deg å få til en ordning med en bank for å få betalt ut eksterne kreditorer. For som andre har sagt er du nok ansvarlig for gjelden utad.

Jeg vil sterkt anbefale deg å snakke med en advokat. De fleste gir rabatt på første time, da kan du forklare saken og få litt mer presise råd, uten at du blakker deg helt. Men det er nok litt viktig å få papirarbeidet til på rett vis i denne saken. Pass på at det er en advokat med litt erfaring innen gjeldssaker.

1

Lignende innlegg

Kravstore SV-ere.

En mer arrogant politiker enn denne lederen for nevnte parti, det skal godt la seg gjøre å finne, (vel én enda mer ytterliggående har vel like mye selvtillit og mener seg berettiget til å bestemme dag...
1
2 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Smittekrangelen i Oslo - RJ mot Høyre

I går satt AP-Byrådsleder Raymond Johansen og var svært indignert over Høyre og Tone Trøen, som tillot seg å kritisere Corona-håndteringen og manglende strategi. I vanlig stil satt RJ og ristet på hod...

Smitterekord i Oslo: Hever beredskapsnivået

Oslo kommune hever beredskapsnivået til nivå tre - som er det høyeste nivået. Byrådsleder Raymond Johansen vurderer også om det skal komme et munnbindpåbud.


Bilde www.msn.com
1
1 svar
Laster...