Jus esc

Innlegg

Jus

Jomci

Teoretisk rettssituasjon

Hvis den anklagede har hatt en sykdom (f.eks ADHD) som ville vært relevant til saken (Legemsfornærmelse) men, anklagede har ikke vært påvirket eller hatt symptomene av den sykdommen over lengre tid, altså flere år, ville man da kunne bruke det som et argument i forsvar av den anklagede? Hvis man kan det, hvor relevant er det da?

Som et andre spørssmål, hvor mye innflytelse har en sykdom som ADHD i en rettssituasjon der vold eller aggresjon er sentralt. Vil det avhenge på provokasjon?

1
3 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Hvis den anklagede har hatt en sykdom (f.eks ADHD) som ville vært relevant til saken (Legemsfornærmelse) men, anklagede har ikke vært påvirket eller hatt symptomene av den sykdommen over lengre tid, altså flere år, ville man da kunne bruke det som et argument i forsvar av den anklagede? Hvis man kan det, hvor relevant er det da?

Alle forhold kan brukes som argument dersom man kan sette dem i sammenheng med en lovparagraf.

Det spiller ingen rolle om anklagede er påvirket av symptomene på sykdommen når rettssaken holdes, det som eventualt har noe å si er hva som gjaldt på gjerningstidspunktet. ADHD gir ikke rett til å begå handlinger en ellers ikke ville ha hatt rett til å begå, fordi en fremdeles har et eget valg i tilstrekkelig grad til å uten vanskeligheter kunne velge å ikke utføre en handling. Av sykelige tilstander er det kun bevisstløshet, psykose og høy grad av psykisk utviklingshemning som kan frita en for straff etter norsk lov.

Det relevante her blir om en annen person ved et rettsstridig angrep fremkalte en sinnsbevegelse slik at anklagede overskred grensen for nødverge.

1

Som et andre spørssmål, hvor mye innflytelse har en sykdom som ADHD i en rettssituasjon der vold eller aggresjon er sentralt.

Ingen lidelser gir noe automatisk frikort, men alvorlige sinnslidelser og hjerneskade fører nesten alltid til at tiltale ikke tas ut.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk jaha1255 Siste svar

Lover milliardstøtte

Nå er Støre i sitt ESS hvor han kan leke stor mann med våre skattepenger . Med seg til Ukraina hadde han løfter om ti milliarder kroner i støtte. Pengene skal dekke tre hovedformål – humanitær hjelp,...
1
15 svar

Tidenes verste Regjering?

Det må smerte sosialistjournalistene og AP fremsnakkerne i Dagsavisen å skrive ingressen til artikkelen nedenfor: HØYRE ØKER MEST! Dette må da være tidenes verste Regjering? Sparker Brudepar, Farmen o...
Bilde

Høyre går mest fram på ny partimåling

Høyre går mest fram og får en oppslutning på 29, 5 prosent i en ny partimåling, opp 3,2 prosentpoeng fra forrige måned. Og Rødt er nå større enn Senterpartiet.


Bilde www.dagsavisen.no
1
21 svar
Politikk - Norsk frode57 Siste svar

SAS konkurs

Det hadde vært bedre om SAS gikk konkurs så gjelda hadde kommet bort. Norwegians var der nesten men trikset med mange emisjoner som vatnet ut aksjeverdiene ned motnull. Det som forbauser meg er at sta...
1
8 svar
Aktuelt timy3 Siste svar

Tale og skrivefrihet

https://www.vg.no/rampelys/i/dnXBa1/politiet-har-tatt-ut-tiltale-mot-bernt-hulsker-ser-fram-til-aa-legge-saken-bak-seg Det er fortsatt ikke lov å si hva en mener i Norge I dag, det har høyesterett bes...
1
3 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Liberale samfunn sin skyld

Det som skjer på Kongsberg og i København viser svakheten ved det noen kaller det liberale samfunn. Jeg kjenner begge land og det som slår i mot meg er den dårlige psykiatrien. Unge som ikke komme ut...
1
1 svar

Vanlige folk får ikke hjelp av AP og SP

SP ordfører, AP ordfører - bryr seg ikke om en hjelpeløs mor som fortvilet forsøker å skaffe hjelp fra en nådeløs kommune. AP og SP i Regjering. SP og AP med ordfører og varaordfører. Hvorfor har jeg...
Bilde

- Føler meg nesten lurt

Beathe har jobbet i flere år for å få hjelp med sønnen (20). På veien har hun pådratt seg PTSD, mistet venner og sett sønnen forfalle.


Bilde www.dagbladet.no
1
2 svar
Laster...