Jus esc

Innlegg

Jus

aidaluna

Lurt av sjefen?

Jeg startet å jobbe for et firma i Januar i år, og sjefen der trekker meg veldig i lønn hver mnd få forskudd han mener jeg har tatt. Han mener jeg har tatt ut tilsammen godt over 90,000kr mens sannheten er 55,000kr. Dette har jeg svart på hvitt via min nettbank der alle lønninger kommer inn. Å hver mnd trekker han alt fra 70%-100% av lønningen min. Kan han bare trekke som han selv føler for? jeg har ikke skrevet under på noe. Å de trekkene han tar stemmer jo ikke, han "stjeler" jo rett og slett penger fra meg. Han selv har alt skriftlig men alt er skrevet på pc og kunn med hans underskrift. Hvilke rettigheter har jeg?

Å en annen ting som har dukket opp nå er at jeg ble tilbudt ny jobb som jeg vurderer å ta. Jeg delte dette med en kollega i fortrolighet. Men så har sjefen fått noen hint om dette fra "hemmelige kilder" som han kaller det. Og han konfronterte meg med dette på jobb idag. Å siden jeg ikke har skrevet under noe jobbkontrakt med den nye jobben så sa jeg også dette til han. Når jeg dro fra jobb idag ringte kollegaen min på meg og begynte og spørre meg ut om den nye jobben. Det har nå vist seg i ettertid at det var sjefen som hadde tatt han inn på kontoret og fått han til og ringe meg med høytaler på mobilen får å få meg til og "røpe" meg eller lignende. Har han lov til dette?

1
9 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

For å ta forskuddet først. Jeg mistenker at når sjefen snakker om 90 000 mener han bruttolønn før skattetrekk. 90 000 før skatt stemmer tålelig greit med 55 000 etter skatt, litt avhengig av hvilken tabell du har. Men må si at jeg har aldri hørt om bedrifter som lar nyansatte ta ut så store beløp i forskudd.

Men normalt skal det avtales nærmere hvordan tilbakebetalingen skal skje, og hvor mye som skal trekkes hver måned.

Å lure ut informasjon av deg gjennom å la kollegaen ringe er i beste fall ufint. Kan hende det er ulovlig, sikkert noen andre som har litt meninger her.

Skal jeg anbefale noe er det at du tar den nye jobben og ber sjefen komme med en oversikt over forskudd utbetalt og tilbakebetalt, så får du tallene på bordet.

1

90,000 er netto. Alle disse tallene er etter skattetrekk.

1

Da har sjefen din et problem. Desverre har du og et problem, i og med at det er gått av din lønn.

Får du lønnsslipper, og er det spesifisert trekk der?

Er du fagorganisert?

Og har du tenkt å ta den nye jobben?

1

Ja får lønnsslipp hver mnd, det står ikke spessifiserte trekk, det står lønnsforskudd så står det hva han har trekt den mnd og hva han har trekt ialt.

Er ikke fagorganisert.

Og ja jeg skal ta den nye jobben.

1

Ok, regner med du har kontroll over hva som er trukket og hvem som skylder hva. Du får legge det frem for sjefen og be om kommentar.

Han virker ikke å være helt god, så han vil vel gå i taket. Mitt råd i så fall er at du ikke går i krangel, men sier at du vil søke profesjonell hjelp videre og så gå. Så tar du deg en tur til en advokat med litt peil på arbeidsrett. De fleste tilbyr en gratiskonsultasjon for å vurdere saken din.

1
RatPack Ok, regner med du har kontroll over hva som er trukket og hvem som skylder hva. Du får legge det frem for sjefen og be om kommentar. Han virker ikke å være helt god, så han vil vel...

Du får legge det frem for sjefen og be om kommentar.

Veldig godt råd.

Begynn med å be om en kommentar. Anta at noe har blitt "feil". (Det spiller ingen rolle om han har gjort dette bevisst, gi ham en "åpning" så han kan redde ansikt. Hvis TS sier "se på disse kontoutskriftene, jeg får ikke lønnsforskuddet til å stemme" så kan ting bli rettet opp. Om TS sier "du har lurt meg, se hvor mye du har trukket meg ut over lønnsforskuddet" så går sjefen i forsvarsposisjon)

Husk: Ideen her er å få tilbake pengene, ikke å vinne en moralsk seier.

Om sjefen låser seg fullstendig, IKKE ta diskusjonen der og da, samle sammen papirene dine, og gå. (BTW, møt opp med KOPIER sånn at du har kontroll på originalene). Sinte lønnskrangler med sjefen når man har sagt opp/skal si opp er aldri smart.

Så advokat.

1
spredo-the-original [sitat…] Veldig godt råd. Begynn med å be om en kommentar. Anta at noe har blitt "feil". (Det spiller ingen rolle om han har gjort dette bevisst, gi ham en "åpning" så han kan redd...

Begynn med å be om en kommentar. Anta at noe har blitt "feil". (Det spiller ingen rolle om han har gjort dette bevisst, gi ham en "åpning" så han kan redde ansikt. Hvis TS sier "se på disse kontoutskriftene, jeg får ikke lønnsforskuddet til å stemme" så kan ting bli rettet opp. Om TS sier "du har lurt meg, se hvor mye du har trukket meg ut over lønnsforskuddet" så går sjefen i forsvarsposisjon)

Helt korrekt. Ber man om krangel får man gjerne krangel. En rolig diskusjon med undertonen "vi to kan løse dette nå, eller vi kan blande inn flere folk" funker ofte veldig bra.

1

Kontakt din skatteoppkrever i din hjemkommune, forklar situasjonen, be om oversikt på innbetalt skattetrekk på din lønn.

Du har lønnsslipper, sammenlagt vil dette være en spesielt god dokumentasjon på lønnen din, og at dette er bokført hos arbeidsgiver.

Deretter gjør du krav på det du mangler, og da må arbeidsgiver vise til overførsler til din konto (eller evt. kontantutbetaling med din kvittering).

Selvsagt har din kollega lov til å la sjefen overhøre en samtale dere imellom. Verre er det om sjefen tvang din kollega til dette.

1

Den som gir seg har tapt

En forutsetning er at du har en renslig og grei sak som du kan bekrefte med utskrifter.

Dersom det er tilfelle, skal du ikke la deg skremme av banen. For din egen skyld og velvære, samt også for dem som kommer etter deg. En slags borgerplikt.

Dommer Trygve Lange-Nilsen: "Valget av advokat er ditt livs viktigste. Viktigere enn valg av livspartner."

Det ligger enormt mye sannhet i disse ordene. Forkjært advokat-valg kan nemlig spolere alt - uansett hvor ideélt saksgrunnlaget måtte være.

Mange klienter har bittert erfart at det praktiserer såkalte advokater som burde ha uføretrygdet seg og reist til Langtvekkistan. En kyndig person vil meget snart kunne forutse hvilken advokat som jobber for klienten og ikke kun for sitt eget kollegiale omdømme. Honorarstørrelse kan gi en pekepinn: Intet er dyrere enn billige advokater.En arbeidsretts-tvist til å lære litt av:

En golv-ansatt i et stort og allmektig konsern fikk fyken. Fagforeningen skalv underdanig i våte bukser og trakk seg mer og mer. Til slutt definitivt.

Arbeidstilsynet påstår bestemt at LO-foreningens grunn for unnlatelse var u-saklig. Fagforeningsleder: "Det er viktig å opprettholde et godt forhold til bedriften" ( !! ).

Advokat fra LO ønsket å ta saken, men ble ikke klarert av LO-forbundet. To stk. såkalte arbeidsretts-advokater fra renommerte firma mente at den oppsagte ikke hadde noe å hente, saken var tapt.

En våken svensk innvandrer formidlet så kontakt med en tredje arbeidsretts-advokat.

Han var dyr. Meget dyr. Og langt mer giftig og kyndig. "Man vet jo aldri hvor en dommer hopper, men det ser greit ut". Konsernet overså derpå en rekke vennlige invitter til minnelig og fredelig oppgjør. Her var det penger nuk !!

Etter 2 timers rettsforhandlinger la de seg plutselig ned på kne. Klientens høflige advokat framsto som en målrettet killer, no mercy.

Resultat: Rikelig erstatning, dekkede saksomkostninger ( ! ) og unnskyldning for uhøvisk framferd.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk jaha1255 Siste svar

Pride-skytingen:

Hvis RESPEKT FOR ANDRE MENNESKER UANSETT LEGNING . VI kan være UENIG / ENIG SÅ MYE VI VIL MEN DE " SKEIVE " FORTJENER OGSÅ FULL RESPEKT til å leve sine liv på lik linje som vi andre som IKKE ER SKEIVE...
1
47 svar
Politikk - Norsk jaha1255 Siste svar

Lover milliardstøtte

Nå er Støre i sitt ESS hvor han kan leke stor mann med våre skattepenger . Med seg til Ukraina hadde han løfter om ti milliarder kroner i støtte. Pengene skal dekke tre hovedformål – humanitær hjelp,...
1
11 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

PST sjefen må gå!

Vi kan ikke ha et PSTsom ikke gjør jobben sin. De må også ta folk med psykiske lidelser . Det er for seint når det drepes folk. Norge er en politistat og det kryr av politi i Oslo. Både sivil og i uni...
1
31 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

NRK sport politisk blind!

Nå må NRK slutte å politisere alt av idrett. Klaveness hadde ikke oppdatert coronapasset sitt på telefonen / mobilen. Så får faen NRK det til å se dette som en politisk markering mot Klavenes. Det er...
2
11 svar

Tidenes verste Regjering?

Det må smerte sosialistjournalistene og AP fremsnakkerne i Dagsavisen å skrive ingressen til artikkelen nedenfor: HØYRE ØKER MEST! Dette må da være tidenes verste Regjering? Sparker Brudepar, Farmen o...
Bilde

Høyre går mest fram på ny partimåling

Høyre går mest fram og får en oppslutning på 29, 5 prosent i en ny partimåling, opp 3,2 prosentpoeng fra forrige måned. Og Rødt er nå større enn Senterpartiet.


Bilde www.dagsavisen.no
1
5 svar
Aktuelt timy3 Siste svar

Tale og skrivefrihet

https://www.vg.no/rampelys/i/dnXBa1/politiet-har-tatt-ut-tiltale-mot-bernt-hulsker-ser-fram-til-aa-legge-saken-bak-seg Det er fortsatt ikke lov å si hva en mener i Norge I dag, det har høyesterett bes...
1
2 svar
Laster...