Jus esc

Innlegg

Jus

dani07

Huseier gjør seg vanskelig vedrørende parkett.

Hei,

Har leid en leilighet siden 15 mars 2011 og skal nå flytte ut. Vedrørende utflyttingen så har huseier kommet med et krav mot riper i parkett. De mener det er snakk om at vi har vært uforsiktig og derfor er skyld i ripene.

Først så var det en fagman innom kun for å se over (skyldsspørsmålet er ikke tatt stilling til) og de kom til en kostpris på 14400,- ink mva.

Etter denne fakturaen ble oversendt oss (jobben er ikke gjort, bare forventet pris som er klar) så har vi skrevet et skriftlig motsvar til huseier.

Problemet i situasjonen er at de legger all skyld over på oss, mens vi mener dette er slitasje. Det er noen ansamlinger av riper på enkelte steder, altså tydelig at det er diverse møblemang som vi har hatt som tilslutt har skapt disse ripene.

Mens vi har bodd her så har huseier vært innom leiligheten flere ganger (vi har i utgangspunktet hatt et godt forhold, men aldersforskjellen er veldig merkbar) og da har vi ikke fått noen tilbakemeldinger på at møblene er upassende i forhold til gulvet. Samtidig står det intet i leiekontrakten som spesifiserer krav til hvilke møbler eventuelt prevantive virkemidler for å forhindre riper.

Jeg personlig føler at dette er smålig av huseier og at de prøver å få fikset opp leiligheten på vår regning. Jeg er også 95% sikker på at om skadene må defineres som enten "slitasje" eller "skadeverk" så vil det være slitasje som blir brukt.

Spørsmålet her er egentlig hvordan jeg bør angripe situasjonen for å ikke havne i en posisjon der jeg må betale mer enn hva som korrekt.

1
24 svar

Avslå å betale under henvisning til husleieloven § 10-2 andre ledd - "forringelse som skyldes alminnelig slit og elde".

1

Takker. Men hvem har bevisbyrden her? jeg frykter at huseier vil prøve å påvirke en håndverker til å uttale seg til hans fordel. Burde jeg ta bilder av skadene og få de sett over av en nøytral part f.eks?

1

Den som mener å ha et krav, har bevisbyrden for dette. I dette tilfellet må altså huseier sannsynliggjøre at det ikke dreier seg om alminnelig slit og elde.

Du er 95 % sikker på at det dreier seg om slitasje. Høres ikke urimelig ut.

1
dani07 Takker. Men hvem har bevisbyrden her? jeg frykter at huseier vil prøve å påvirke en håndverker til å uttale seg til hans fordel. Burde jeg ta bilder av skadene og få de sett over a...

jeg frykter at huseier vil prøve å påvirke en håndverker til å uttale seg til hans fordel. Burde jeg ta bilder av skadene og få de sett over av en nøytral part f.eks?

Du behøver ikke engang å svare på huseieres påstander. Krev depositumet utbetalt av banken, så får han heller gå til sak dersom han mener å ha noe å fare med.

Ut ifra det du beskriver så har du nok ikke mye å frykte.

1

Problemet i situasjonen er at de legger all skyld over på oss, mens vi mener dette er slitasje. Det er noen ansamlinger av riper på enkelte steder, altså tydelig at det er diverse møblemang som vi har hatt som tilslutt har skapt disse ripene

Diverse møbelemang som dere har hatt..?

Hva mener du egentlig? Har dere byttet ut flere møbler og skjøvet de rundt istedet for å løfte dem?

Dere har jo bare bodd der i 6 måneder...

- Var parkettgulvet helt nylagt da dere flyttet inn?

Hvis gulvet var helt nytt da dere flyttet inn, og det nå er veldig oppstripet, så kan jeg skjønne at huseier syns at dere har vært uforsiktige og må ordne opp.

Men hvis gulvet ikke var nytt ved innflytting, så kan jo du kreve at huseier legger frem bilder av parketten etter hver eneste leietager som har møblert og gått på gulvet før dere. Hvordan skal det ellers kunne bevises at stripene er laget av nettopp dere....

2

Grunnen til at jeg skrev diverse er at vi var 3 personer på 25-27 som leide leiligheten møblert, men ca halveis i leieforholdet så hentet eier sofagruppen (etter avtale)

Da stod vi igjen med 2 stoler med en rund sokkel på (typ små bar-stoler) 1 stol med krysset sokkel (typ stressless) og 2 puffer med 4 små bein. Dette var alt av møblemang, samt at alle hadde hver sin kontorstol på respektive rom, men det er ingen riper/prat om skader på noen av rommene.

1

Parketten er mellom 2 og 3 år gammel. Jeg har ingen som helst grunn til å betvile at slitasjen har kommet i perioden vi har bodd der, men poenget er at det har vært ingen beskjed om særskilt vedlikehold eller prevantive midler.

Saken er nå som følger. Huseier har hatt ny fagman innom, der han gikk rundt og stilte ledende påstander som "det her er jo ikke slitasje" f.eks

Vi fikk da en ny fagman til å komme uten at huseier var tilstede hvor vi la fram situasjonen og ba om hans mening. Vi var så ærlige som mulig i forhold til hvordan gulvet var fra før, og hans mening var at gulvet var ikke pent, men at dette var slitasje og noe huseier bør ta høyde for i husleien. Han sa også at om det var ekte parkett, så kunne dette slipes ned og at ingen av ripene var "grove" eller "særskilt dype"

Etter samtale med forbrukerombudet så anbefalte de at vi prøvde å komme med et tilbud om en deling av summen, ettersom huseier også får økt verdi på boligen. Men huseier oppfører seg som han har gjort de siste ukene og sier rett ut at "dere har herpet gulvet" og nekter å prøve å inngå kompromiss.

1
dani07 Parketten er mellom 2 og 3 år gammel. Jeg har ingen som helst grunn til å betvile at slitasjen har kommet i perioden vi har bodd der, men poenget er at det har vært ingen beskjed o...

Jeg forstår ikke hvorfor du er interessert i å inngå noe kompromiss med denne personen.

Slik jeg forstår det du skriver, så skyldes slitasjen nettopp normal slitasje man må regne med når man leier ut en bolig.

Som det er sagt så er det jo utleier som må dokumentere at skadene skyldes at dere har misbrukt leiligheten utover det som vil være normalt.

1
dani07 Parketten er mellom 2 og 3 år gammel. Jeg har ingen som helst grunn til å betvile at slitasjen har kommet i perioden vi har bodd der, men poenget er at det har vært ingen beskjed o...

Etter samtale med forbrukerombudet så anbefalte de at vi prøvde å komme med et tilbud om en deling av summen, ettersom huseier også får økt verdi på boligen. Men huseier oppfører seg som han har gjort de siste ukene og sier rett ut at "dere har herpet gulvet" og nekter å prøve å inngå kompromiss

Men hvis huseier velger den fremgangsmåten så kan jo dere ganske enkelt legge dere på samme linje.

Si at : Ja, selvsagt skal vi betale hvis du kan fremlegge dokumentasjon på når parketten ble lagt samt fotobeviser på hvordan parketten så ut etter alle tidligere leietakere flyttet ut - leietakere som tross alt har tråkket på - og hatt møbler i leiligheten de også.

Hvis du ikke gjør det kan du heller ikke bevise at vi har ødelagt noen parkett - og ergo får du ingen erstatning heller. Vi er tross alt ikke pliktige å betale for andres slitasje eller riper.

Etter det så bare dropp hele greia. Jeg vil tro at huseier - etter å ha tenkt seg om - vil komme tilbake og foreslå en deling av summen. Og da er jo alt greit...for saken er jo at dere vet at dere har stripet opp gulvet til en viss grad i hvertfall.

Det høres bare teit ut å skylde på at dere ikke har fått beskjed om "særskilt vedlikehold eller prevantive midler"...

Det sier seg selv at hvis man skyver og sleper eller slipper tunge ting på treverk (som er et forholdsvist mykt materiale) så får det merker. I den grad det er mulig så skal møbler bæres når de flyttes. Det er faktisk ikke slik at man skal måtte forklares noe så elementært. Jeg går ut fra at ingen behøver fortelle deg at du ikke vasker bilen med stålbørste heller - eller at du ikke tørker av PC skjermen med vaskesvampens ruglete side.

1

Vet egentlig ikke hvorfor vi har vært villige til å inngå kompromiss. Er vel en blanding av sympati og høflighet.

Det er 100% sikkert at dette er slitasje som er relatert til møbler som ikke har hatt filtlapper eller hva det heter, noe som heller aldri har vært avtalt eller påkrevd.

Hadde en 47 minutter lang diskusjon med huseier idag pr tlf og ingen av partene viker. Han blir å skifte gulv på fredag kl 12 og sier at dette kommer til å trekkes av depositum. Vi sier at vi godkjenner ikke og at vi kommer til å sende krav til banken om utbetalte depositumspenger på utflytte dag.

Det morsomme oppi alt dette er at huseier reiser bort hele oktober, så de vil være bortreist i perioden hvor de har mulighet til å framlegge en sak for banken.. Jeg prøvde å fortelle dette til huseier (for jeg har ingen tvil om at vi blir å vinne saken, derav gjør det meg ingenting å havne i forliksrådet. Det vil også være tilfredsstillende å se de dømme i vår favør foran øynene på huseier) men han tror at banken hans ikke kommer til å betale ut noe før de har kommet hjem fra ferie, pga de ikke kommer til å signere på noe..

:)

1
dani07 Vet egentlig ikke hvorfor vi har vært villige til å inngå kompromiss. Er vel en blanding av sympati og høflighet. Det er 100% sikkert at dette er slitasje som er relatert til møble...

Det er 100% sikkert at dette er slitasje som er relatert til møbler som ikke har hatt filtlapper eller hva det heter, noe som heller aldri har vært avtalt eller påkrevd. Hadde en 47 minutter lang diskusjon med huseier idag pr tlf og ingen av partene viker. Han blir å skifte gulv på fredag kl 12 og sier at dette kommer til å trekkes av depositum. Vi sier at vi godkjenner ikke og at vi kommer til å sende krav til banken om utbetalte depositumspenger på utflytte dag.

På den ene siden erkjenner du at det er 100% sikkert at ripene kommer av møblene deres? Og på den annen side går du ikke med på at han trekker skaden av depositumet?

Hvorfor tror du folk krever depositum?

1
Jus-student Jeg forstår ikke hvorfor du er interessert i å inngå noe kompromiss med denne personen. Slik jeg forstår det du skriver, så skyldes slitasjen nettopp normal slitasje man må regne m...

Er synlige riper i parketten etter 7 måneder leie vanlig slitasje ? Neppe. Så den saken er nok ikke så opplagt som du skal ha det til.

Hva tror du skjer i forliksrådet når huseier har dokumentasjon i fra håndverker på at dette ikke er normal slitasje ? Han kan også fort dra i frem esset og dokumentere ved hjelp av de forrige leietager at gulvet var ripefritt når de flyttet ut. Hvor tror du saken står da? Jeg synes TS er fornuftig som søker et forlik og at utleier er vrang som krever sliping/nytt gulv etter overflate riper etter møbler selv om man kan anta at stuemøbler står så mye i ro at de ikke lager mange riper på 7 måneder.

1
sl500 Er synlige riper i parketten etter 7 måneder leie vanlig slitasje ? Neppe. Så den saken er nok ikke så opplagt som du skal ha det til. Hva tror du skjer i forliksrådet når huseier...

Trådstarter skrev da følgende: "Vi fikk da en ny fagman til å komme uten at huseier var tilstede hvor vi la fram situasjonen og ba om hans mening. Vi var så ærlige som mulig i forhold til hvordan gulvet var fra før, og hans mening var at gulvet var ikke pent, men at dette var slitasje og noe huseier bør ta høyde for i husleien."

Hva tror du skjer dersom leietaker har dokumentasjon fra håndverker på at dette er slitasje som utleier bør ta høyde for ved utleie?

1

Tror jeg dropper å legge nytt gulv før jeg leier ut....det må da være deilig å leie en leilighet med slitt furugulv, litt merker etter stiletter og hundeklør?:-)

1

Hyggelig å se at det iallefall ble en fornuftig diskusjon ut av problemstillingen. Dette er jo ofte grunnen til at man bør styre unna private leieforhold, da det ofte blir et følelsesmessig engasjement i bildet.

susilu: du skriver litt forskjellig her og poenget ditt kommer vel ganske klart fram at du mener det ikke bør komme riper iløpet av 7 måneder. Men samtidig så ytrer du jo også at depositum er for manglende husleie og forvoldt skade.

Som utleier så er det ganske logisk at slitasjen øker betraktelig fra et ektepar i 60 årene som bor der, til å leie ut til 3 personer på 25-27 år. Vi har knapt hatt en eneste fest i leiligheten og fortsatt har disse slitasjene dukket opp.

Kan huseier bevise at vi har forvoldt disse skadene? Kan huseier dokumentere at dette er langt unna forventet slitasje? Svaret vil være nei på begge spørsmålene. Skal man da som leietaker betale for at huseier skal få nytt gulv?

Nei er min mening.

1

Lignende innlegg

Aktuelt oyssol Siste svar

Solbakken om Qatars NRK-arrestasjon: – Det er tragisk

Etter arrestasjonen av de norske journalistene i Qatar, vedgår landslagssjef Ståle Solbakken at Norges Fotballforbunds valg om dialog ikke har vært nok. Samtidig etterlyser han at flere aktører enn NF...
Bilde

Solbakken om Qatars NRK-arrestasjon: – Det er tragisk

Etter arrestasjonen av de norske journalistene i Qatar, vedgår landslagssjef Ståle Solbakken at Norges Fotballforbunds valg om dialog ikke har vært nok. Samtidig etterlyser han at flere aktører enn NF...


Bilde www.vg.no
2
4 svar

Kravstore SV-ere.

En mer arrogant politiker enn denne lederen for nevnte parti, det skal godt la seg gjøre å finne, (vel én enda mer ytterliggående har vel like mye selvtillit og mener seg berettiget til å bestemme dag...
1
2 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Smittekrangelen i Oslo - RJ mot Høyre

I går satt AP-Byrådsleder Raymond Johansen og var svært indignert over Høyre og Tone Trøen, som tillot seg å kritisere Corona-håndteringen og manglende strategi. I vanlig stil satt RJ og ristet på hod...

Smitterekord i Oslo: Hever beredskapsnivået

Oslo kommune hever beredskapsnivået til nivå tre - som er det høyeste nivået. Byrådsleder Raymond Johansen vurderer også om det skal komme et munnbindpåbud.


Bilde www.msn.com
1
1 svar
Laster...