Jus esc

Innlegg

Jus

HenryHill

Sameie vedlikehold

Jeg er styreleder i et sameie. Vi vedtok nylig (med flertall på generalforsamling) at det skal gjennomføres et vedlikeholdsprosjekt hvor det byttes ut vinduer og ytterdører. Dette er høyst nødvendig all den tid de fleste vinduer og dører er fra tidlig 80 tall og har passert sin levetid.

Vi bytter da samtlige vinduer og dører for å gjøre dette skikkelig. Vi kan ikke bytte et og et vindu "ved behov".

Vi undersøkte muligheten for å "sette bort" ytre vedlikehold til den enkelte sameier og fikk da dette svaret fra en advokat jeg kjenner:

"Ytre vedlikehold er i følge loven et felles ansvar. Beslutning treffes av generalforsamling og forplikter samtlige sameiere."

Sameier får ikke lån i banken (har vel noe med størrelse å gjøre), så vi må gå inn med 84000 kr hver hvor resterende blir dekket av det sameiet har på konto. Dette ble stemt over og vi fikk rent flertall.

Nå har døtrene til to av de eldre sameierne meldt fra at deres mødre ikke blir med på prosjektet. Det er "litt dumt" da kontrakt er signert og arbeidet starter i neste uke.

Hva gjør man?

1
5 svar
HenryHill Ser at jeg ordla meg klønete. Sameiet stemte først for at SAMEIET skulle ta opp lån i banken, det fikk vi ikke hos noen av bankene vi tok kontakt med. Dette fordi vi var under 20 e...

Sameiere kan ikke nekte å være med på nødvendig vedlikehold stemt frem som flertall. Dere kan påtvinge innbetaling, har selv sittet i styret i sameie i lignende saker.

Nå vet jeg ikke hvor dette er, men eksempelvis i Oslo vil stigningene i eiendomsprisene være grunn god nok for å få finansiert.

Nekter man bor man strengt tatt på feil sted.

2

Nå har døtrene til to av de eldre sameierne meldt fra at deres mødre ikke blir med på prosjektet. Det er "litt dumt" da kontrakt er signert og arbeidet starter i neste uke. Hva gjør man?

Det følger av eierseksjonsloven §§ 23 og 24 at den enkelte skal betale felleskostnader, herunder kostnader til vedlikehold. Dette skal betales som à konto-beløp fastsatt av styret (eller sameiermøtet).

Det er ikke frivillig å betale felleskostnader.

Dersom noen nekter å betale har sameiet lovbestemt panterett (særlig tvangsgrunnlag) i seksjonene tilsvarende folketrygdens grunnbeløp (~90k). Det mest nærliggende alternativet er da å kreve tvangssalg av seksjonen på grunn av skyldige felleskostnader.

Alternativt, dersom det blir for inngripende å kreve tvangssalg, må man gå til tvangsinndrivelse på annen måte, men dette er vanligvis mer tidkrevende fordi man ikke har tvangsgrunnlag.

2

Sameier får ikke lån i banken (har vel noe med størrelse å gjøre), så vi må gå inn med 84000 kr hver hvor resterende blir dekket av det sameiet har på konto. Dette ble stemt over og vi fikk rent flertall.

tror denne linken vil besvare spørsmålet ditt

1
Tioman2 [sitat…] tror denne linken vil besvare spørsmålet ditt

Ser at jeg ordla meg klønete.

Sameiet stemte først for at SAMEIET skulle ta opp lån i banken, det fikk vi ikke hos noen av bankene vi tok kontakt med. Dette fordi vi var under 20 enheter.

Det ble derfor stemt for at hver enkelt skulle gå inn med beløpet vi trengte, dette ble det rent flertall for på generalforsamlingen.

Nå nekter to å betale, og vi har en kontrakt med byggfirma om oppstart i neste uke.

1

Lignende innlegg

Aktuelt juppi Siste svar

Pinnekjøtt er oppskrytt.

I butikken ligger det nå hauger med Pinnekjøtt og de har startet reklamen alt i november. Hvem spiser det? Hvor mye kastes etter jul fra butikkene? Med de dyre prisene er det ikke rart folk ikke kjøpe...
1
7 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

En stolt regjering . . . . ?

Jeg må si at jeg aldri har hørt så mye pissprat fra en politiker, som fra Mjøs Persen når hun snakket seg bort hos Fredrik Solvang (eller Skavlan som Hansson fra MDG kalte ham). Men jeg regner med at...
Bilde

Matkøene eser ut i Norge: Vil presse Støre

Matkøene vokser over hele landet. – Ingen skal være i tvil om at det er det vi er mest opptatt av når vi forhandler budsjett, sier SV-lederen.


Bilde www.msn.com
1
3 svar
Politikk - Norsk frode57 Siste svar

Ekstrem Fredric Hauge

Det var en ekstrem Fredric Hauge og Bellona som aksjonerte mot bedrifter i Norge. Det husker de av oss som er gamle nok. Hva har skjedd? Kanskje kjøpt og betalt? Og aksjonene på Munch museet og Vigela...
1
3 svar
Aktuelt nostalgikern Siste svar

Lesestoff for Norges Bank..

Sentralbanksjefen har uttalt at også den siste renteøkningen er noe som egentlig er/blir uproblematisk for "folk flest"... Så nye økninger er varslet i desember. Det er visst et slags "press" der ute...
1
5 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Vinter i øst

Hva stoppet Napoleon og Hitler i øst.? Russere er noen kynikere. Nato har gitt Ukraina enorme mengder våpen . Hva med å sende bøtter med strøm? Europa er igjen i krig med Russland. Når går EU land og...
1
2 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Bombet ned. Vinner kampen

Det er lett å ta parallell til 2. Verdenskrig og Irak , da tyskerne og irakerne ble bombet noe voldsomt og de styrende i de landene påstod de var ved å vinne krigen. Vinteren vil vare ved i 4 mnd. Det...
1
1 svar
Laster...