Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Kameraovervåkning i privat hjem-hva er lov ?

Jeg greier ikke helt å finne ut av saken... er det lov å installere kameraer i hele sitt private hjem, i absolutt alle rom, uten å opplyse feks gjester om dette?

Har nettopp fått vite at en far har gjort dette, til og med inne på sønnens soverom ( sønnen er 10 år gammel) og på badet, sønnen har mye besøk av venner som er der, kanskje de overnatter, bruker badet osv. Jeg tror ikke foreldrene til disse vennene hadde blitt så glad om de fikk vite at denne faren har denne formen for overvåkning.

Jeg bare lurer på om noen vet om det er brudd på personopplysningsloven eller annet?

1
47 svar

47 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

missChance

Birkedal ble jo tiltalt for å ha filmet andre i dusjen i sitt eget hjem, så noen grenser må det vel være?

2

JudasT

Innlegget fra Krikkert2 11.10.16 14.06 har svart på det

1

missChance

Så kunne denne mannen bli anmeldt for å filme barn dusje? Egne? Andres? Gjester? Hvor går grensen for hva som er trakassering / plagsom atferd / andre ting - er det innenfor å filme egne barn hvis de vet det? Eller ikke vet det? I så fall til hvilken alder? Andres barns og gjesters toalettbesøk/dusjer bør vel være utafor?

1

LisaLittle

Tenkte selv på denne saken, men vet liksom ikke hva som var straffealternativet i saken.

EDIT: ser at JudasT svarte noe på det 14.10.16 16:03

1

JudasT

Kan noen forklare hva som kan menes med at "formålet med overvåkingen er «rent personlig eller andre private formål»"?

Om ikke en vanntett definisjon, så i hvert fall eksempler på overvåkning som har personlig formål – og som ikke har det. Spesielt har jeg vansker med å forestille meg en type overvåkning i private hjem der formålet ikke er personlig/privat?

2

jeangabin

Kan noen forklare hva som kan menes med at "formålet med overvåkingen er «rent personlig eller andre private formål»"?

Hvordan er kamera på toalettet "rent personlig og til private formål"?

2

annmag

Sjekke om man selv går i søvne inn på toalettet, og hva man eventuelt måtte drive med der mens man var i søvn.

1

JudasT

Jeg håpte jo at noen kunne svare, ikke at de stilte nye spørsmål, men ditt spørsmål forekommer meg noe merkverdig. Hvis et formål ikke er personlig og privat, men det motsatte, tenker jeg at det enten må være offentlig, altså for stat/kommune, eller for private bedrifter eller organisasjoner.

Et kamera på toalettet i et privat hjem kan brukes til å avsløre gjester som snoker i skuffer og skap på badet. Ja, noen innrømmer at de snoker helt rutinemessig! Men jeg forstiller meg at vel så ofte installeres slike kameraer for å tilfredsstille kikkertrangen. Altså et i aller høyeste grad privat og personlig formål.

1

krikkert2

Jeg bare lurer på om noen vet om det er brudd på personopplysningsloven eller annet?

Personopplysningsloven gjelder ikke kameraovervåkning av eget privat hjem.

Det kan imidlertid være brudd på privatlivets fred, eller plagsom/hensynsløs opptreden, overfor både egne barn og andres barn. Dette er straffbart.

2

LisaLittle

Forstår, er det noen som vet hvilke hjemler som dekker slikt da? Jeg er ingen jurist og sliter litt med lovdatajungelen.. :-/

1

RickiBK

Det kan imidlertid være brudd på privatlivets fred, eller plagsom/hensynsløs opptreden, overfor både egne barn og andres barn. Dette er straffbart.

Privatlivets fred er også beskyttet av at en slik installasjon i eget hjem er innen den private sfære.

Jeg kan altså fylle min bolig med kameraer så lenge de IKKE er rettet ut fra boligen. Eksemplet lengre oppe her med kameraene på den hytta viser i grunnen hvor langt man kan gå og likevel ikke falle inn under dette med å "forstyrre privatlivets fred"

Plagsom/hensynsløs opptreden ovenfor egne eller besøkende barn er et langskudd som jeg ikke kan finne noen som helst presedens for noe sted. Dette er igjen rettet mot disse som monterer kameraer som filmer utenfor den private sfære.

1

Bokvarv

Jeg er litt usikker, men mener du er helt klart innenfor det som finnes av regelverk rundt dette om du henger en synlig melding om at området er overvåket.

Utover en slik merknad tror jeg det er bare å sett opp så mye man vil

1

jeangabin

Det er ikke lov å overvåke familiemedlemmer uten at de vet om det, tror jeg. Jeg tror faktisk dette medfører fengsel. Staten har lov til å overvåke ved dommeravgjørelse, men det skal ha en hensikt.

1

LisaLittle

Ja er det straffbart kan det jo ende i fengsel, men finner ikke ut av hvor det er hjemlet. Har skrevet til datatilsynet og venter på svar.

1

jeangabin

Det er to faktorer som kan trekke i retning av lovlighet. 1 Om alle informeres og gir samtykke og 2. at eventuelle barn er umyndige. Men jeg tror faktisk ikke 2 spiller noen rolle. Faktisk tror jeg rett til privatliv regnes som en menneskerettighet. Bor du alene kan du selvsagt overvåke alt du vil hele året døgnet rundt.

1

annmag

Har skrevet til datatilsynet og venter på svar.

Kan du ikke bare forhøre deg hos lokalt politi da?

1

petterG

Her var det mye "tror" og lite lovverk...

Her er noen fakta fra datatilsynet. I tillegg skal overvåket område tydelig merkes, selv om det er i ditt eget hjem.

1

LisaLittle

Ja, leste denne jeg også og fikk ikke svar på det jeg lurte på, og derfor sendte jeg datatilsynet en e-post:

Min e-post:

Hei, Jeg blir ikke helt klok på det jeg leser om kameraovervåkning i eget hjem feks står det slik på deres nettsider: Under privat grunn: Du kan heller ikke overvåke andres private sfære slik som leieboere og deres besøkende. Dersom det bor flere i huset, eller det er noen som har ditt hjem som arbeidsplass, må de selvsagt informeres om overvåkingen. Det står også også under hjemlig eller privat situasjon

Det finnes enkelte områder som ikke er lov å kameraovervåke uansett årsak. Dette gjelder overvåking av andre i deres egne private hjem, men også overvåking på steder hvor de overvåkede befinner seg i en hjemlig situasjon.

Det er for eksempel ikke lov å overvåke hotellrom, toalett, avkledningsgarderober, prøverom og lignende områder.

link: https://www.datatilsynet.no/Teknologi/Kameraovervaking/Hvilke-omrader-kan-overvakes/?showContentList=true&showDetailedContentList=false&readMode=false

Her er mitt case:

En far bor sammen med sin ti år gamle sønn alene.

Han overvåker alle rom i huset, absolutt alle rom.

En besøkende fant dette ut på egen hånd og ved en tilfeldighet, altså ble den besøkende ike informert om at dette foregikk.

Sprøsmål 1: Er det hjemlet noe sted at man skal informere alle som kommer inn i ens private hjem dersom de er overvåket?

Sekudnært: dersom man har en lapp på døren som sier " dette huset er kameraovervåket" er det ensbetydende med at alle rom i huset eller at man i det hele tatt, har kameraer inne i huset? Jeg trodde nemlig at det betydde at feks inngangsdører og vinduer var overvåket, ikke at huset innvendig var det.

Spørsmål 2: Har denne faren virkelig lov å overvåke sin ti år gamle sønn på hans soverom og på toalett og bad?

Spørsmål 3: Har denne personen lov å overvåke sine gjester i sitt private rom på soverom og bad? Sekudnært: skalhan eventuelt opplse sønnens foreldreom dette?

Jeg hadde satt veldig pris på om det vises til alle relevante hjemler.

Svar:

Hei, og takk for din e-post.

Vår svartjeneste gir deg kortfattet rådgivning. Vi vil derfor ikke konkludere i saken din, men gi deg råd og veiledning.

Svar på spørsmål 1: Det kommer an på hva som er formålet med overvåkingen. Hvis formålet med overvåkingen er «rent personlig eller andre private formål», se personopplysingsloven § 3 andre ledd, faller slik behandling av personopplysninger utenfor personopplysingsloven. Plikt til å gi informasjon etter personopplysingsloven § 19 og/eller personopplysingsloven § 40 gjelder dermed ikke. Hvis formålet med overvåkingenikke er «rent personlig eller andre private formål» gjelder personopplysingsloven, herunder plikten til å gi informasjon etter de nevnte bestemmelsene. Vi har ikke anledning til å vurdere hva som er formålet i den saken du beskriver. Grunnen til det er at det vil innebære en konkret vurdering av en situasjon. Det har vi dessverre ikke kompetanse til å gjøre på denne veiledningstjenesten.

Svar på sekundærspørsmålet: Du må spørre den som har hengt opp lappen hva som menes i det konkrete tilfelle. Det finnes ingen overordnet tolking av denne formuleringen.

Svar på spørsmål 2: Et hvert menneske har krav på personvern, også barn. Slik overvåking i privat hjem omfattes likevel ikke av personopplysingsloven hvis formålet er «rent personlig eller andre private formål», som nevnt over. Det kan tenkes det kan utgjøre brudd på andre regler, eksempelvis barneloven eller Barnekonvensjonen. Datatilsynet er imidlertid ikke riktig organ for å vurdere slike regler. Vi anbefaler derfor at du undersøker dette med Barneombudet andre myndigheter som jobber med barns rettigheter.

Svar på spørsmål 3: Det komme an på hva formålet med overvåkingen er. Datatilsynet er av den oppfatning at slik overvåking bør informeres om og/eller unnlates. Det er likevel slik at statlige myndigheter i liten grad kan bestemme hva mennesker skal gjøre i sitt eget hjem.

Vi håper dette var til hjelp. Vi gjennomfører for tiden en evaluering av veiledningstjenesten vår. Derfor setter vi stor pris på om du har anledning til å bruke to minutter på å svare på noen spørsmål. Vi kan ikke se hvem som har svart eller hvem svarene kommer fra. Trykk her for å delta i brukerevalueringen.

3

Lignende temaer

Bilde

Jobb og Utdanning

Jobb og Utdanning

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Politikk - Internasjonal

Politikk - Internasjonal

Laster...