Jus esc

Innlegg

Jus

grds

Arv/skifte: Fastsettelse av boets verdier

En ektefelle dør. Ved arveoppgjør skal boets verdier fordeles mellom de to ektefellenes arvinger. Felles barn må vente, men særkullsbarn kan krefe skifte av bo. Gjenlevende ektefelle beholder sin halvdel til denne dør, pluss at denne får en andel av døde ektefelles del (4g eller noe sånt), unntatt særeie.

Hus, bil, formue er jo greit, men løsøre? La oss si at boet sitter med en betydelig mengde inventar som møbler, bøker, klær, elektriske apparater, kunst mm.

Hvordan fastsettes verdien av dette? Eller tar man alle fysiske eiendeler i felleseiet som inventar, klær, kopper og kar, og fyskisk gir 1/2 av eiendelene til hver side basert på en skjønnsmessig vurdering av verdien?

Eller er det slik at verdiene fastsettes skjønnsmessig, og gjenlevende ektefelle skylder særkullsbarna et kronebeløp, uten at noe fysisk løsøre blir overgitt?

Hvem har myndighet til å fastsette verdien? Det er jo tross alt gjenlevende ektefelle som sammen med bortfalne har anskaffet gjenstandene og kan dermed dysse ned verdien av disse til ulempe for særkullsbarna...

Har mange spørsmål rundt dette som jeg hadde håpet å få hjelp med :)

1
1 svar

Det underliggende prinsippet etter skifteloven er at hver enkelt gjenstand skal prises til markedsverdi. Som oftest gjør man en litt skjønnsmessig samlevurdering, kanskje basert på verdien boet er forsikret for.

Man gir ikke en halv av hver fysisk gjenstand til hver enkelt. Først foretar man en utregning av boets totale verdier i penger, deretter fordeles fysiske gjenstander til den ene eller den andres lodd (utlodningen). For felleseieskiftet har man regler om utlodning i ekteskapsloven, for dødsboskiftet i skifteloven.

Hvordan eiendelene fordeles varierer, og kommer an på boets situasjon m.m. Barna kan få fysiske gjenstander, eller de kan få penger fra boets kontanter, eller de kan "selge" gjenstander til andre loddeiere (som ektefellen) for å få utløst sin andel i penger.

Er det uenighet om verdien av en eiendel fastsettes den av tingretten ved skiftetakst, jf. skifteloven § 125.

2

Lignende innlegg

Aktuelt silas Siste svar

Sabotasje av Nord Stream 1 og 2?

"Sjöfartsverket har advart fartøy som ligger i nærheten av ledningen om lekkasjen. Nord Stream AG sier de «aldri tidligere har sett» slike skader." "– Ødeleggelsene som skjedde i løpet av en dag på tr...
Bilde

Gassrørledningen Nord Stream 1 lekker både i svensk og dansk farvann

Sjöfartsverket har advart fartøy som ligger i nærheten av ledningen om lekkasjen. Nord Stream AG sier de «aldri tidligere har sett» slike skader.


Bilde e24.no
1
40 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Sabotasje på norske rør

Hvem vil det ramme? Hva skjer med fisken? Biden er den eneste som tjener på sabotasje. Russerne vender seg østover. Hva skjer om det blir atomkrig? Tjernobyl radioaktivt materiale kom over Norge i 1...
2
10 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Sånn blir det når en bonde skal styre . . . . .

Sånn blir det når en bonde skal styre både skatt og finans, han har neppe peiling / kunnskap om noen av delene. Bønder betaler jo ikke mye skatt, de får for det meste subsidier. Og kalkulatoren til Ve...
Bilde

Smalt til mot Vedum: – 26.000 nordmenn tapte sparepengene sine

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum vil tredoble skatten for fiskerinæringen og hisser opp en hel næring.


Bilde www.msn.com
2
8 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Nordsjøen neste!

Lille Napoleon har øvelse i Østersjøen. De åpner en ny rørforbindelse fra Norge til Polen. Noen som tror at Russland ikke vil hevne seg i Nordsjøen når de får ødelagt sine rør i Østersjøen. Så send d...
2
22 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Art 5 burde vært aktivisert.

Om Danmark mener det er terror så skal art 5 aktiviseres. Det er Danmark som har tatt kontroll på sabotasje. Derfor kan vesten gå til atomkrig med bakgrunn i sabotasje på russisk gassrør. Heia Biden.
1
14 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Motbydelig journalistikk

Nå går media mer og mer over til å vise likposer hver kveld så må man spørre hvem de tror de forteller historien sin til. Både NRK og TV2 ødelegger unge mennesker med dette. Ingen nordmenn skal ut i...
2
3 svar
Laster...