Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Generell diskusjon rundt coronaviruset

Er det for mange mennesker på kloden og derav ett nytt virus som dreper mennesker.Hva om det ikke kan fremskaffes medisin, er det da over og ut for milliarder av mennesker.

Er dette naturens måte å regulere når det blir for mange av en art

4
133,6k kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

DennisB

Jeg har ikke fått fulgt med her på en lang stund, men hvis det er interesse for det, så vil jeg skrive noen ord om hvordan jeg har opplevd det å være smittet av covid-19. Det kan sikkert bli et langt innlegg, så dere får scrolle videre, de som vil.

De siste månedene har jeg mistet oversikt over alt fra tid, til hukommelse av de enkleste ting. Jeg husker ikke når jeg ble syk, hvilken måned, eller hvor mange uker jeg har vært syk. Jeg får bare takke alle rundt meg her i Indonesia for at jeg fortsatt puster. Det var svært kritisk en stund. Helsepersonellene gjør en utrolig jobb, når de setter sine egne liv i fare.

Jeg vil skrive litt om ettervirkninger, og prøve å dytte fokuset litt bort fra alle som kun måler og snakker om antall døde, som en pekepinn på hvor farlig viruset er. Hvis dette er alt som betyr noe, så bør man lære litt mer om dette viruset. Min første utfordring etter at dødsfaren var over, var faktisk å huske hvem jeg var. Hvor jeg bodde. Slikt alle tar som en selvfølge. For meg var alt blankt. Jeg visste ikke hvor jeg skulle dra for å komme meg "hjem". Det var mye jeg måtte bruke all min tid og konsentrasjon på, for å nøste opp i livet mitt den første tiden, men hukommelsen har ihvertfall kommet delvis tilbake. Det er fortsatt mye jeg ikke erindrer (det tok en god stund før jeg husket VGD, men passordet var helt blankt).

Deretter startet en lang opptreningsperiode, som jeg er inne i nå. Jeg var helt kraftløs, kunne knapt bevege meg, gå eller løfte armene. Det var som om jeg måtte lære alt dette på nytt. Kroppen skulle ikke ha vært så svekket som dette. De enkleste ting har blitt en utfordring for meg. Fortsatt blir jeg fryktelig fort sliten, orker nesten ingen verdens ting. Jeg er fortsatt midt i en lang opptreningsperiode.

Jeg har fått beskjed om at jeg må belage meg på at lungekapasiteten min er varig svekket. At jeg aldri vil bli den aktive mannen jeg var før covid. Pusten min er blytung som en 80-åring eller enda eldre. Alle tegn tyder også på at jeg har unormal hjerterytme, hjertearytmi, som gir utslag i svært varierte hjerteslag. Svært ubehagelig. Hjernen min virker derimot å være relativt intakt, kun hukommelsen virker berørt.

Jeg vil anta at mine ettervirkninger ikke er helt uvanlige for pasienter som har vært hardt rammet, eller respiratorpasienter. Jeg vil tro at det er mange av oss, med en eller flere lignende ettervirkninger. Derfor vil jeg mane til å tenke på dette viruset litt utover det å bare telle antall dødsfall, det er ikke slik at enten klarer man seg fint, eller så dør man. Det må være flere enn meg som har fått eller vil få varige men av dette. Mitt råd er, gjør hva dere kan for å unngå viruset, ikke ta for lett på det. Dette er ingen influensa.

Jeg nærmer meg forresten slutten av 50-årene, har drevet aktiv idrett i hele mitt liv, ingen underliggende sykdommer før dette, så vidt meg bekjent, heller ikke nevnt av legene her. Jeg har bare hatt et immunforsvar som ikke klarte å stå i mot dette viruset slik mange andre har klart. Hvorfor vet jeg ikke. Jeg får bare være glad for at jeg er i live.

81

RoyaleWithCheese

Jeg får bare være glad for at jeg er i live.

Fy faen, godt å se profilbildet ditt igjen

2

DennisB

Hehe, takker for det, og en takk til alle andre også som har sendt tanker i min retning. Keep safe!

1

LaGoeba

Jeg får bare være glad for at jeg er i live.

Godt å høre fra deg igjen! Vi er flere her inne som har vært bekymret for deg en stund nå.

Masse lykke til med opptreningen, og at livet forhåpentligvis blir noenlunde normalt igjen, uavhengig av hva denne forferdelige sykdommen har tatt fra deg.

1

DennisB

Tusen takk, LaGoeba. Det var fine ord. Jeg får skrive litt igjen når jeg får litt krefter tilbake.

2

OldSailor

Jeg får bare være glad for at jeg er i live.

Det er vi mange her inne som er DennisB, en gammal sjømann ble oppriktig glad og lettet nå! God bedring og stå ut med opptreningen til gamle høyder. Nye og bedre tider kommer både til deg og klubben i vårt hjerte. Så suger vi på FA Cupen til bedre sukkertøy dukker opp ;-)

1

isvotten

I løpet av mine 43 år har jeg aldri hatt problemer tidligere. Aldri. Ikke før nå. Personlige harde tider har jeg definitivt hatt. Jeg mistet nær livet i 1996 etter en alvorlig bilulykke. 9 dager på intensiv, 36 dager på sykehus, måneder med opptrening og to operasjoner. Alt i avsluttende år på vgs. Dette førte også til at en lovende idrettskarriere, der jeg faktisk har et NM-sølv, gikk tapt.

Jeg mistet min daværende beste kamerat i dødsulykke i 1999.

I 2001 hadde jeg samlivsbrudd.

Jeg har flyttet til andre enden av landet, dønn alene. Har styrt et idrettslag gjennom en grusomt stygg og enormt energikrevende underslagssak utført av et av styremedlemmene.

Jeg har vært både leder og hovedtillitsvalgt i min organisasjon, og har vært gjennom mange vanskelige forhandlinger og personalsaker.

Jeg har i 20 år levd alene, og har definitivt kjent på ensomheten.

Men jeg har alltid sett positivt på tilværelsen, og klart meg særs godt i eget selskap.

Oppturene har også vært mange. Jeg har reist til flere land enn de fleste. Har opplevd mer av Norge enn de fleste. Har fått idrettslagets ærespris. Reist på et utall av idrettsarrangementer og konserter og opplevd livets lyse sider, til tross for nedturer. Jeg har også en fantastisk arbeidsplass og kollegaer.

Jeg har hatt og har gode kamerater. De fleste bor dessverre langt unna. Og jeg har en fantastisk mor. Takk for det!

Ingenting av livets prøvelser har bitt på meg før denne coronasituasjonen oppsto.

Personlig har jeg fem store interesser i livet. Reising er den aller største. Nå kan jeg ikke reise. Å dra på idrettsarrangementer er den andre. Det kan jeg heller ikke nå. Å selv spille håndball er den tredje. Det får jeg ikke lov til heller. Den fjerde er å dra på konserter, hvilket heller ikke er mulig. Den siste er å reise rundt på marknader, lokale festivaler av alle slag osv.

Jeg brenner også for jobben min, men for å være ærlig er jeg urolig for å gå der i denne situasjonen.

Og ikke minst er jeg bekymret for min mor, som er i risikosonen i denne situasjonen. Familien min er liten, og kun min bror og min mor gjenstår av mine nærmeste. Jeg vil så gjerne ha henne i minst 20 år til, men er særs bekymret for at denne coronaen skal forhindre det. Jeg får ikke engang gitt henne en klem.

Jeg prøver å holde en positiv vinkling på livet også i denne perioden, men hverdagen har ingen ekte gleder lengre. Gleden som vises er så innmari påtatt. I 43 år har ingenting av livets opp- og nedturer vært noe problem å takle og komme videre fra.

Nå er derimot alt bare negativt. Negative tanker. Negative magefølelser. Jeg sover dårlig, våkner ofte og kjenner en uro som savner sidestykke av hva jeg har vært ute for tidligere. Jeg prøver å finne andre ting å gjøre og engasjere meg i og med for å få tiden til å gå. Men gleden er borte. Livsgleden mangler. Og hva er livet egentlig uten den?

Jeg har ikke slitt psykisk en eneste dag tidligere i livet. Nå sliter jeg. Veldig. Og jeg har fått smake på å være psykisk nedbrutt. Noe som jeg i 43 år har tenkt på som en umulighet at kunne kan treffe.

Så mener noe dette utviser svakhet. La meg si deg følgende om du er en av dem som mener det: I 43 år var jeg den sterkeste. Den som alltid kom seg videre uansett hva som skjedde. Brått ble livet totalforandret, og psyken likeså. Snudde min psyke, så vil jeg påstå at det kan skje med alle. Og den psykiske helsen er definitivt det viktigste man har.

Hver dag rir det samme spørsmålet meg absolutt hele tiden. Hvordan ligger vaksinen an? Jeg sjekker sikkert 10 ganger pr dag på nettet om akkurat dette. Livet er redusert til bekymring og dårlig magefølelse. En følelse og bekymring som blir verre for hver dag. For hver time. Hvert minutt.

33

DennisB

Så mener noe dette utviser svakhet. La meg si deg følgende om du er en av dem som mener det: I 43 år var jeg den sterkeste. Den som alltid kom seg videre uansett hva som skjedde. Brått ble livet totalforandret, og psyken likeså. Snudde min psyke, så vil jeg påstå at det kan skje med alle. Og den psykiske helsen er definitivt det viktigste man har.

Takk for at du deler din historie med oss. Du er ikke alene. Disse tidene kan ta knekken på noen og enhver. Sterk eller ikke.

Når jeg leser om din verden, så er du en av dem som har mistet det meste under denne pandemien. Det som var din hverdag. Jeg deler det meste av dine gleder i livet, det du tidligere har sett fram til, som ikke lenger er der. Det er tøft for mange av oss.

Om verden kanskje aldri blir den samme igjen, så må vi ha tro på at mange av disse tingene du nevner vil bli tilgjengelige igjen. Om det er en vaksine som skal til, eller bare å kunne leve med dette viruset videre i kommende former. Vi får la tiden jobbe for oss, og se fram mot tingene i hverdagen som holder oss oppe igjen. Jeg har selv opplevd depresjon på sitt verste, og vet at slikt kan være svært vanskelig, og spesielt nå.

Vi må ikke miste trua på en hverdag vi kan leve med videre. Den vil komme, også for de mest utsatte av oss. Vi kan også få nye gleder, og andre ting å se fram i mot. Tider endrer seg, og det kan vi gjøre også. Lykke til.

3

return_of_drakkar

Så mener noe dette utviser svakhet.

Det er tvert i mot - en styrke - fordi du møter forholdene ansikt til ansikt.

1

xavi-maestro

Kan Corona-tiden ha trigget noe som har ligget der og ventet på å boble over?

1

daniekr

Nyborg forsker for tiden på glutenfri mat for eldre og har forøvrig aldri forsket på relevante temaer for en virusepidemi. Tvert imot er hun en ekstrem stemme i en debatt som trenger ro og tillit til de mange hundre fagfolk som er med i kjeden av beslutninger for tiden. Nyborg er fast bestemt på en viss konspirasjon, unnfallenhet og svak ledelse. Bokstavelig talt livsfarlig å plante hos bekymret publikum.

Helt utrolig av NRK å la vedkommende sitte som en dommer over våre faktiske eksperter som også må ta hensyn til økonomiske og politiske forhold. Svakt og et skudd for baugen for denne Solvang.

Nå må folk flest legge fra seg kalkulatoren og puste med magen. Det eneste gode tallet vi har fra en kontrollert populasjon er fra dette cruiseskipet. Der endte såkalt dødelighet på rundt 1% og det er allerede en overrepresentert gruppe eldre på cruise.

Alle andre forsøk på beregninger er nødt til å ha store mangler da man ikke aner hvor mange som faktisk er smittet i forskjellige land. Det er et faktum man ikke kommer unna uansett hva slags fancy titler de som poster undersøkelser har.

Dessverre er vi og resten av verden langt inne i et kjempeeksperiment ingen aner konsekvensene av. Eksperimentet heter enorme og inngripende tiltak som kjører økonomien i dass. Og enda ser vi at frykten driver fram tanker om ENDA flere og grovere tiltak. Det er ingen som vet hva slags effekt dette har på virusbekjempelse, og man aner ikke hva man gjør med nasjonens fremtid. De helsemessige konsekvensene kan bli enorme når hundretusenvis arbeidsledige går personlig til grunne, effekten av isolasjon på folk; og driftsgrunnlaget for vårt eget helsevesen om den nasjonale økonomien stagnerer.

27

Gloriana

Nyborg forsker for tiden på glutenfri mat

Ikke så veldig rart at man må sprite opp livet på fritiden da...

1

Tellyrex

Nå har jeg fulgt med i denne tråden i ny og ne helt siden viruset virkelig gjorde sitt inntog i Norge. For en alvorlig situasjon vi befinner oss i. Det tror jeg alle er klar over, MEN.

Jeg tror det har veldig lite for seg at man sitter her å skriver "153" ny tilfeller i Viken, "Nå er det 170" nye i Oslo. At man sitter å teller, og nesten dyrker situasjonen. Det kan ikke være godt for hodet. Hvis man sitter å kun diskuterer, død, hvor elendig helsevesenet og regjeringer er osv.

Det blir på en måte en selvoppfyllende profeti og slags massesuggesjon over hvor ræva ting er.

Fakta er at vi har et godt apparat rundt oss, og at det vil være hektisk for myndigheter og helsevesen i en såpass ukjent og spesiell situasjon sier seg selv.

Synes nesten det er for mye forlangt at alle etater skulle løst dette perfekt fra dag 1. Man ser vel hele tiden forbedringer? Jeg liker i alle fall å tenke slik.

Så til dere som sitter her å kun fokuserer på mye smittetilfeller og andre dommedagsprofetier; hva gjør dere for at situasjonen skal bli bedre, hvordan bidrar dere, hva tilbyr dere på en måte?

Logg litt av, ikke sitt å heng dere opp i hvor mange som blir smittet fra time til time, det kan ikke være godt for hodet.

Man trenger ikke ha NRK på i bakgrunnen, VGD oppe som fane, og kun tenke på Corona. Prøv å skru av verden, og vend fokus mot noe konstruktivt heller!

26

B.O.B

Man trenger ikke ha NRK på i bakgrunnen, VGD oppe som fane, og kun tenke på Corona. Prøv å skru av verden, og vend fokus mot noe konstruktivt heller!

Gå på kafé?

1

TURBRA

Noen kafeer er faktisk åpne på kjøpesentrene fortsatt. De har bare flyttet bordene litt lenger fra hverandre. :)

1

Tellyrex

Veldig lite smart tror jeg. Har man ikke noe jobb man kan få gjort, familie aktiviter man kan gjøre hjemme, egne prosjekter man kan fokusere på?

Finne noe positivt i en vanskelig situasjon rett og slett.

1

Gloriana

Så til dere som sitter her å kun fokuserer på mye smittetilfeller og andre dommedagsprofetier; hva gjør dere for at situasjonen skal bli bedre, hvordan bidrar dere, hva tilbyr dere på en måte?

Det som alle bør: være forberedt på at dette kan vare lenge. Permanent oppholdssted utenom jobb bør være hjemme, fysisk fostring skjer hjemme eller i folketom natur. Hjelpe folk over 60 om de trenger mat, ved ol. Også drevet litt opplysningsarbeid til familiemedlemmer som tror de aldri blir syke av noe som helst.

1

HNilsen

I helga var FHIs Aavitsland ute og tweetet: «Det var den pandemien.» Bakgrunnen for tweeten var statistikk som viste nedgang i antall sykehusinnlagte. Aavitsland har siden utdypet tweeten og sagt at det var en spissformulering og at han selvsagt mener folk må følge smitteverntiltak framover. Likevel står han på at pandemien snart er over her i Norge.

Aavitslands tweet møtte massiv forargelse på sosiale medier og en advarende pekefinger fra helseministeren og Nakstad. FHI måtte rykke ut med en pressemelding der de korrigerte tweeten. Dette får VGs kommentator Astri Meland til å skrive at Aavitsland sender ut feil signal, og at vi må høre på Høie og ikke på Aavitsland.

Men hvorfor må vi det? Hvorfor kan vi ikke høre på Aavitsland?

Med Nakstads spådommer om at opp mot en million nordmenn kunne bli smittet før 17. mai: Hvorfor vekker det ikke forargelse med overdrivelser, skremsler og urealistiske scenarier på sosiale medier? Hvorfor rykker ikke Helsedirektoratet ut med dementier når Nakstad går seg vill i alle skremslene? Hvorfor irettesetter ikke Bent Høie, og hvorfor griper ikke VGs kommentariat til pennen?

Preben Aavitsland er overlege i Folkehelseinstituttets ledelse og stab for smittevern, miljø og helse. Få kan uttale seg med like stor autoritet om dette emnet som ham. Alle risikogrupper har nå fått minst en vaksine. Smittetallene blir mer og mer oppløftende. Og Aavitsland peker jo bare på det alle selv kan se – sykehustallene stuper! Disse tallene burde vektes mer enn smittetallene, for de forteller oss at vaksinene virker. Dette har fram til nå vært målsnoren - at vårt helsevesen er beskyttet mot kollaps, og at folk ikke dør eller blir alvorlig syke.

Når framstår det som at målsnoren stadig flyttes på. Denne måneden er det mutantene vi skal frykte. Neste måned kan det være noe annet. Konsekvensen er at befolkningen holdes i en frivillig tvang som koster samfunnet ufattelig store ressurser – både økonomiske og menneskelige. Sannsynligvis så store ressurser at det er umulig å måle. Men viktigst, menneskene fratas grunnleggende rettigheter helt uten grunn.

De som tar til motmæle får smake på gapestokken, enten de heter Aavitsland eller Charter-Svein. Her skiller vi ikke på noen. Derfor våger ingen å si fra.

Dette er ikke lederskap! Dette er unnvikende og feigt. Et voksent lederskap hadde hatt mot nok til å informere en nervøs befolkning om at faren er over, selv om dette budskapet er krevende å kommunisere, og selv om dette budskapet kanskje er veldig upopulært akkurat nå. Men et voksent lederskap hadde stått i det, og vært trygge på at fagekspertisen, som Aavitsland står for, nettopp er de vi må høre på nå, og ikke sjarlataner som kun er ute etter å score billige poeng hos opinionen.

26

basillen

Dette er ikke lederskap! Dette er unnvikende og feigt. Et voksent lederskap hadde hatt mot nok til å informere en nervøs befolkning om at faren er over, selv om dette budskapet er krevende å kommunisere, og selv om dette budskapet kanskje er veldig upopulært akkurat nå. Men et voksent lederskap hadde stått i det, og vært trygge på at fagekspertisen, som Aavitsland står for, nettopp er de vi må høre på nå, og ikke sjarlataner som kun er ute etter å score billige poeng hos opinionen.

Usedvanlig mange bra innlegg i dag. Dette føyer seg inn i rekken.

Videre - selv om Meland, Høie, Nakstad, Gilbert og hysterikere på Facebook nå setter Aavitsland i den offentlige gapestokken så er det befriende for meg å se at her i Bergen er det tydelige tegn på at folk nå i stadig større grad begynner å leve som normalt igjen i tråd med Aavitsland sine synspunkter. Til tross for regjeringens skremselspropaganda.

Ellers er det spot on det du påpeker om hvor absurd det er at Aavitsland nå skal behandles på denne måten, men det var absolutt ingen som reagerte på samme måte mot Nakstad og hans tvilsomme multiplikasjon med 50-gangen for et par måneder siden.

1

Morra-DI-2

Usedvanlig mange bra innlegg i dag. Dette føyer seg inn i rekken.

Ja dere er en liten sekt her inne som dunker hverandre på ryggen og gjentar samme budskap over tusenvis av innlegg, så jeg forstår at dere er fornøyd med dere selv og hverandre.

2

Xavi7

det var absolutt ingen som reagerte på samme måte mot Nakstad og hans tvilsomme multiplikasjon med 50-gangen for et par måneder siden.

Enkelt forklart var jo dette fordi Nakstad var på "rett side" med sitt psykobabbel.

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...