Kunst esc

Innlegg

Kunst

Metodisten

Kunst - en stående evig svindel

En Hollands kunstner reiste til Frankrike for å male. Han var fattig og støttet seg på brorens pengestøtte for å forsørge seg. Han malte og malte, mye det samme motivet hele tiden. Av og til prøvde han å bytte til seg en suppetallerken mot ett maleri, men ingen var interessert, forståelig nok, hvor kjedelig er det ikke med solsikker hele tiden ?

Fyren ble inlagt på asyl, han var ikke god i psyken. Han skjøt seg i hodet 1890 etter å ha kuttet av seg øret.

En niese i hjemlandet får oppgaven og rydde opp. Flere tusen bilder, stor sett av solsikker skal på vogn med hester og fraktes hjem. Flere sier hun må brenne onkelens verdiløse bilder, men hun vil ikke det. Vincent van Goghs niese drar hele elendigheten hjem, for hun har ett talent onkelen ikke hadde.

Over år jobber hun med å lage en hype om bildene, utstillinger, avisannonser og de promosjoner hun bare kan. Av og til selger hun ett av de verdiløse bildene for noen slanter. Badet, soverommet, alle rommene i leiligheten hennes er tapesert med solsikkebildene. Litt etter litt stiger verdien på bildene takket være god markedsføring og en hype av noe som i utgangspunktet egentlig er ingenting, som gamel dame har hun tjent brukbart.

For litt siden ble Muncks skrik solgt for flere hunder millioner. Bildet Munck selv neppe ville fått mange kronene for. Hypen siden Muncks tid med trykk, promotering, halloweenmasker, t-skjorter og hva som tenkes kan, har skapt verdien, ikke maleriet selv. Og slik er den fordekte pengeindustri kamuflert bak ordet kunst. KUNST_ synonymet for de som ikke kan ett hpndtverk godt nok til å selge det som bare det, men må legge til ett tåkeleggingsbegrep som egentlig ikke betyr noe særlig. Trist for det som kunne håndtverket. Rembrandt, Vermeer...og mange flere.

Det er irriterende og se folk markedføre seg som spesielle eller som en slags bohemer i flagrende gevanter, når allt det driver med er industri. Penger er målet og ikke noe annet. Enten en maler klovner hele dagen, eller maler tissen sin i erigert tilstand...det er kun industri. Ikke "kunst". Det samme gjelder for alle andre som tar i mot stats støtte for å drive med ting som ikke nyttige for noen, annet enn kansje for dem selv, for de trenger ikke jobbe med en spade året rundt, men kan skylde på "kunst". Hvorfor får ikke en sveiser som lager ting som er nyttige stats støtte ? I Bergen er en som grisett til vegger med middelmådige sjablong spraymalinger blitt kjendis under ett kallenavn, fordi han har lykkes med alle sine medhjelpere å lage en hype om maleriene sine. Det som egentlig burde vaskes vekk på hans regning, rammer nå den stut dumme kommunen inn...Hypen lykkes, bedriften tjener. "Kunst" er det aldri. Det er forretning.

1
6 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

En niese i hjemlandet får oppgaven og rydde opp. Flere tusen bilder, stor sett av solsikker skal på vogn med hester og fraktes hjem. Flere sier hun må brenne onkelens verdiløse bilder, men hun vil ikke det. Vincent van Goghs niese drar hele elendigheten hjem, for hun har ett talent onkelen ikke hadde.

Hvis du mener at Vincent van Gogh var en dårlig maler og ikke hadde talent, må jeg si at du har et underlig syn på mannen mange mener er en av de største og kreative på 1800-tallet.

Faktisk var van Gogh en beundrer av Rembrandt, og det er ikke riktig at han stort sett var opptatt av solsikker. Han var en allsidig maler, men dessverre slet han med psykiske problemer- som reduserte ham som et kreativt menneske i sosiale sammenhenger.

Ærlig talt; jeg forstår ikke hvordan du definerer begrepet kunst.

Etter sin tragiske død har han blitt en legende, på grunn av kvalitet, og har inspirert og påvirket utallige kunstnere og vanlige folk.

1
orbixx [sitat…] Hvis du mener at Vincent van Gogh var en dårlig maler og ikke hadde talent, må jeg si at du har et underlig syn på mannen mange mener er en av de største og kreative på 18...

Ærlig talt; jeg forstår ikke hvordan du definerer begrepet kunst.

Etter sin tragiske død har han blitt en legende, på grunn av kvalitet, og har inspirert og påvirket utallige kunstnere og vanlige folk.

Spørsmålet er her, er et bilde kunst av sin egenverdi, eller blir det kunst av markedsføring og salg.

1
timy3 [sitat…] Spørsmålet er her, er et bilde kunst av sin egenverdi, eller blir det kunst av markedsføring og salg.

Et vanskelig spørsmål å svare på for meg.

Siden jeg nevnte van Gogh, så tror jeg at hvis man i dag maler eller forsøker å kopiere hans stil, vil maleriene ha null verdi.

Ingen bilder har vel egentlig en egenverdi og det er ofte kjøpere som gir bildene et "kvalitetsbevis" pga høye priser.

I tillegg tror jeg at originalitet kan være like viktig som kvalitet, for folk flest.

Hvis det var bare malt ett bilde av det banale "Elg i solnedgang"- ville det ikke forundre meg at kunne bli solgt for millioner.

1
orbixx Et vanskelig spørsmål å svare på for meg. Siden jeg nevnte van Gogh, så tror jeg at hvis man i dag maler eller forsøker å kopiere hans stil, vil maleriene ha null verdi. Ingen bild...

Hvis det var bare malt ett bilde av det banale "Elg i solnedgang"- ville det ikke forundre meg at kunne bli solgt for millioner.

Før fotografiets tid var kunsten å lage bilder, kunsten å beskrive hvordan menneske og andre objekter så ut.

Etter at vi har fått tekniske løsninger, som beskriver hvordan et objekt er av utsende har kunsten mere blitt å beskrive det man ikke kan se, det minner om antikkens maleres forsøk på å beskrive gud.

Verdien av et bilde er som verdien av en aksje, etterspørselen avgjør prisen.

For meg som amatørmaler ligger verdien i å skape et bilde.

1

Flere tusen bilder, stor sett av solsikker

Dette er sprøyt og forbannet dikt.

1

Det er irriterende og se folk markedføre seg som spesielle eller som en slags bohemer i flagrende gevanter, når allt det driver med er industri. Penger er målet og ikke noe annet. Enten en maler klovner hele dagen, eller maler tissen sin i erigert tilstand...det er kun industri. Ikke "kunst".

Kan være delvis enig når det gjelder f.eks. Warhol.

1

Lignende innlegg

Litteratur Script Publisert

Romantikken

Leste i jula Erik Bjerck Hagens bok om romantikken. Har glemt mye, men vil si noe. Avsnittet om Wergeland og Welhaven er preget av at han kjenner dem begge for dårlig, og en som er rotfestet i angloam...
1
0 svar
TV-program frode57 Siste svar

For voldsom dekning av krigen

NRK bør gå over til nrk2 med dekningen sin og vente med de verste scenene til etter 21.00. Dette mediakjøret rammer barn. Hadde dette vært kino så hadde det blitt 18 års grense. Krig er voksnes sak. K...
1
2 svar
Litteratur Script Publisert

Ibsen

Fulsås og Rems artikkel om Ibsen i Morgenbladet gir et formelig murerstupid inntrykk. Det er geniestetikken de er ute etter, den lidende kunstner osv. Få passer bedre enn Ibsen som geni, og at han led...
1
0 svar
Litteratur kvelstad Publisert

Prinsessens bokgaver

Leser at det er diskusjoner om hva prinsessen fikk i bokgaver. Smålig å kritisere at hun ikke fikk noe krim. Prinsessen sa selv i et intervju at hun ikke liker krim eller skrekk. Så da har de vel jobb...
1
0 svar
TV-program vif_support Publisert

Viktor Hovland - suksessåret 2021

Eurosport Norge - Viktor Hovland - suksessåret Kl. 21.00 Viktor Hovland er med Espen Blaker og Marius Thorp for å oppsummere nok et eventyrlig år på golfbanen
Bilde

'Hell yeah': Bahamas felt like a Tour win for Viktor Hovland | Golf Central | Golf Channel

Viktor Hovland reflects on his final round performance at the Hero World Challenge and what his come-from-behind victory in the Bahamas will do for his confi...


Bilde www.youtube.com
3
0 svar
TV-program TURBRA Publisert

Viken Fiber, Alt i boks

I noen år har borettslaget vårt brukt "Viken Fiber, Alt i boks," noe som har fungert bra. Men etter å ha fått en ny BOKS som ikke fungerer sammen med TV-apparatet mitt, må jeg kjøpe nytt TV, selv om d...
1
0 svar
Laster...