Mat og Drikke

DrSchwei

Feitetirsdag

Ser at noen nevner at det er "pannekakedagen", men er ikke dette en frekkhet begått av noen egg- eller melkefolk?

Det er jo feitetrisdag. Er det noe som markerer dette i våre dager? Jeg mener å huske at det av og til vanket rømmegraut på feitetirsdager tidligere.

Ser på NRK at de i Steinkjer serverer saltkjøtt (svin) med kålrotstappe. Noen mer spennende på en feitetirsdag?

1
14 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Ser på NRK at de i Steinkjer serverer saltkjøtt (svin) med kålrotstappe. Noen mer spennende på en feitetirsdag?

Nei, ikke noe mer spennende. I Trondheim gjorde min far et stort nummer av Feitetirsdag, og vi hadde nettopp saltkjøtt og kålrabistappe + poteter. Det er innmari godt. Smask. Jeg glemte det i dag, dessverre, men jeg har det alltid senhøstes:-))

1

Spiste dette ofte på kantina på forrige jobben, og det var like godt hver eneste gang...

Åssen lager en dette selv ? Aldri lagd kålrabistappe fex, men kunne godt tenkt å lært og gjort det

1
Studentkokken

Feitetirsdag er en eeldgammel tradisjon, stammer sikkert fra før vi ble kristne, men jeg vet i hvertfall at kristne i "gamle dager" skulle faste i 40 dager før påske. Feitetirsdag var rett og slett dagen man spiste opp matvarene som ikke holder seg i løpet av fastetiden; kjøtt, melk, egg, etc - grunnen til at det i dag heter pannekakedagen er kanskje fordi egg og melk er to av hovedingrediensene.

Det er mange matretter som har kommet ut fra denne pålagte fasteperioden, som f.eks den tyske pastaretten maultaschen; de ligner svære ravioli; pastaputer fyllt med kjøtt og krydder. Kjøttet ble "gjemt" inni pastaen for at djevelen ikke skulle se at man brøt kjøttforbudet under fasten.

1
Studentkokken Feitetirsdag er en eeldgammel tradisjon, stammer sikkert fra før vi ble kristne, men jeg vet i hvertfall at kristne i "gamle dager" skulle faste i 40 dager før påske. Feitetirsdag...

Det er mange matretter som har kommet ut fra denne pålagte fasteperioden

Ikke bare mat men også mye god drikke. For eksempel tysk dobbelbock som har sin opprinnelse i et ekstra sterkt og næringsrikt øl som munkene brukte som "flytende brød" og erstatning for annen mat under fasten.

Den dag i dag feirer man "Starkbierzeit" i München - en litt slemmere fetter av den mer kjente oktoberfesten

1

Kantinedama på jobben hadde feitetirsdag og feiteonsdag forrige uke på jobben. Hadde aldri hørt om det før jeg. Hadde hun det virkelig i feil uke, hehe? Hun er riktignok fra Polen, så trodde det var noen polske tradisjoner. Hun hadde også fastelavensboller disse dagene.

Hun serverte forøvrig saltkjøtt, røkte middagspølser, kålrotstappe og poteter.

1

Tradisjonen med faste kom med den katolske kirken i middelalderen Først kom Fastelavnssøndagen, så Blåmandag hvor man giret seg opp til Feitetirsdagen da man åt seg opp før fasteperioden.

I dag er det Askeonsdag. Da innledet man fasten ved å ta aske i håret og blande aske i grøten. Kjempeinteressant å lese om disse tradisjonene som ble praktisert langt ut på 1800-tallet. Tradisjonene holdt seg, selv om Norge var protestantisk.

1

Noen mer spennende på en feitetirsdag?

Kanskje ikke mer spennende, men da jeg bodde flere år i utlandet hadde vi lunsje hver tirsdag som vi vi døpte feitetirsdag.. menyen var en GEDIGEN spareribs :-) Alltid god...og fett

1

Det er jo feitetrisdag. Er det noe som markerer dette i våre dager?

Ja. Veldig mange! Men kanskje ikke her i Norge. Det holder vel å nevne Mardi Gras (direkte oversatt på fransk) i New Orleans?

Her er en grei artikkel som tar for seg fenomenet feitetirsdag rundt omkring i verden.

1
Zombiedead Spiste dette ofte på kantina på forrige jobben, og det var like godt hver eneste gang... Åssen lager en dette selv ? Aldri lagd kålrabistappe fex, men kunne godt tenkt å lært og gj...

Aldri lagd kålrabistappe fex, men kunne godt tenkt å lært og gjort det

Kålrabistappe er verdens enkleste kunst, hvis man får tak i råvaren. Man tager en kålrot - eller kålrabi -, deler den i skiver, fjerner skallet, og koker den til den er mør i lettsaltet vann.

Deretter heller man av vannet og moser kålrabien med et dertil egnet redskap til - ja - mos. Deretter sper man den med enten kraft fra det kokte saltkjøttet man serverer "feittirsdag", melk eller fløte (eller litt av alt dette) til konsistensen blir som man synes best om selv, og smaker til med salt og pepper. Noen liker også å ha i litt smør.

Kålrabistappe kan fryses uten at den tar nevneverdig skade av det, men husk at den tiner fryktelig langsomt.

Noen liker kokte poteter til kålrotstappe. Selv lager jeg "rotgraut", av 70% kålrabi, 5% gulrøtter og 25% poteter (omtrent), sper med kjøttkraft, salter og peprer, og liker det aller best.

Å, som jeg ønsker meg en svineknoke og en kålrot!

1

Lignende innlegg

Tennis drazyc Siste svar

US Open 2021

Ser at dette forumet omtrent er blitt et forlatt sted, men her er mine tanker etter gårsdagens finale: Jeg har ventet i ganske mange år nå på at den yngre garde skal slå toppgutta i en Grand Slam-fina...
3
1 svar
Mat og Drikke Hansaguden Siste svar

Fra Joikakaker til Vilti

Det nye pappboks utgaven fra Nortura endrer design. Og der den gamle metallboksen har en holdbarhet på minst 5 år, så blir det ca.2 år på den nye. Dette blir fint dersom vi får verdensomspennende kris...
1
4 svar
Sykkel All-Equal Siste svar

Fremtiden

Hei, sykkelelskere, er dette slutten på diskusjonene? Den lille time outen de tok for å fikse litt har ikke gjort særlig utslag på brukervennligheten her på vgd. -hjerte-
6
9 svar
Laster...