Mat og Drikke

gourmande

How to...? Rognebærgelé

Var på skogstur i dag, og hadde ikke til hensikt å plukke rognebær. Men der sto det et jomfruelig lite tre i en kløft på et svaberg, og jeg ropte etter en pose.

Nå sitter jeg her med 2,7 kg rensede rognebær og har lyst til å lage gelé, noe jeg aldri har laget selv, bare blitt servert, og det er jo nydelig til bl.a. vilt ... Har søkt litt på nettet, tydeligvis blir bærene søtere etter én natts frost, og rådet er å etterligne den prosessen ved å fryse dem i etpar døgn. Ja, de ligger i fryseren nå, for vi har ikke hatt noen frostnatt ennå.

Oppskriftene jeg har tittet på sier forskjellige ting. Noen anbefaler gelatin, andre ikke. Jeg har aldri laget mat der gelatin har vært en ingrediens, og jeg skjønner ikke poenget ved å vanne gelatinen, kryste ut vannet, og så bruke platene. Men okay...

Er det noen her som har erfaring med å lage rognebærgelé, - og som kan gi råd mht hvilken tilberedningsmåte som er "best"?

1
8 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Uten å ha satt meg inn i det, ville jeg gjort det slik:

Kok opp bærene så de slipper vesken. Tilsett så lite vann som mulig. Om du skal smaksette den med noe, så gjør det nå. Mos de, kjør på blenderen e.l. og sil deretter bort allting. Det du vil er å oppnå en så homogen masse som mulig. Smak deretter til med sukker, og sørg for at det løser seg opp. Tilsett gelatin, og ha på glass eller hva du enn ønsker å oppbevare den i.

Hva er alternativet til gelatin? Du må jo få geleen til å stivne på noe vis. Generelt vil jeg si 1pl gelatin pr dl veske. Løs opp gelatinen i rognebærvesken i stedet for vann. Bare løs det opp i vann som det beskrives. Det bare er sånn. Det finnes fullt av forskjellige typer "gelatin" med forskjellige kjemiske oppbygginger og temperaturtoleranser, men den vanlige fungerer helt fint.

2

Er det noen her som har erfaring med å lage rognebærgelé, - og som kan gi råd mht hvilken tilberedningsmåte som er "best"?

Jeg lager rognebærgele, spesielt de årene det er mange fine bær. Jeg har prøvd ulike oppskrifter, og har kommet frem til en enkel og grei metode som gir en god gele.

Jeg fryser ikke bærene. Rens dem, skyll dem og legg dem i gryta. Selv liker jeg "å friske opp med et eple eller to". Hell vann over rognebæra og eplebåtene så det dekker og vel så det. La det putre til bærene er falt sammen og ser rosa ut. da har du fått ut det beste(ikke mos. da blir ikke geleen klar og fin).

Jeg bruker en god stor kjøkkensil. (glem sølet med klede) som jeg henger over en stor bolle , heller alt fra gryta oppi der og lar det dyppe godt fra seg. Klem litt på det med en øse til slutt. Hell væsken tilbake i gryta og tilsett syltesukker som har pektin i seg. (jeg bruker aldri gelatin). Så småkoker jeg det i ti til femten minutter , rører innimellom og tar geleprøven på et tefat. Har aldri opplevd at det ikke ble gele da.

Voila! nydelig gele som helles på små glass eller geleglass.

(det syltesukkeret er kjempefint til rips-og solbærgele også)

3

Husk å fjerne alt skummet (men det vet du jo). Rognebær gir ekstra mye skum:-)

1

Fistos måte er nok kanskje den beste til ditt bruk, og ja, certo med pektin skal nok funke. Certo får du kjøpt i dagligvarebutikker.

Min metode er bedre om du vil ha helt stiv rognebærgele som du kan ha i form, og deretter skjære til. Små geometriske former med gele ser bra ut på tallerkenen. Vil du ha en slik gele, som tåler oppvarming bør du bruke agar i stedet for gelatin. Agar får du kjøpt hos helsekostbutikker.

1

Er det noen her som har erfaring med å lage rognebærgelé, - og som kan gi råd mht hvilken tilberedningsmåte som er "best"?

Når du har plukket rognebærene så tidlig som nå, så inneholder de jo masse pektin. Jeg koker saft som beskrevet, og heller på glass. Uten noe ekstra pektin. Det blir en delikat gele. Men en gele som ikke er "sterk".

De gangene det ikke har funket koker jeg det opp igjen og tilsetter pektin (gelatin).

Aldri mose eller blenderbruk. Det blir dårligere i smak og grumsete.

Plukker du bærene om en måneds tid minker pektininnholdet og er vanskeligere uten gelatin.

edit: Oj oj jeg glemte: Ha i mens du koker det noen eplekart. Ikke store modne epler, men små kart.....de sure du vet. De inneholder også masse pektin.

Når du har kokt og solet safta drypper du etpar dråper på en tallerken og setter kaldt. Etter en stund tar du det fram og skjærer igjennom med en kniv. Renner den utover må det mere sukker eller pektin til. (nytt oppkok i fem seks minutter) Men den blir gele nå så tidlig, om du ikke lar dem ligge å modne for lenge før du koker dem.

Lykke til. Luksusmat som naturen gir oss.

1

Tusen takk for gode innlegg alle sammen:-) Skal kombinere de beste tipsene! Og, nå holdt jeg på å komme med en koffertbemerkning:-)

1

Hold deg til pektinet, og unngå gelatinet. Bærene har høyt pektinnivå, at det er avhengig av innhøstingstid visste vi ikke. Unngå også blenderen.

Kjørte diskusjon om geleen på jobb, og kjøkkensjefen var villig til å svare etter å ha presisert at han ikke skule spørres, ettersom han virkelig ikke visste.

1
vanlig_fyr Hold deg til pektinet, og unngå gelatinet. Bærene har høyt pektinnivå, at det er avhengig av innhøstingstid visste vi ikke. Unngå også blenderen. Kjørte diskusjon om geleen på jobb...

Hold deg til pektinet, og unngå gelatinet.

Jepp!

Gourmande, hvorfor skal du kombinere tipsene???? Unnskyld meg, men det tror jeg blir litt hummer og kanari.-)

Nettopp kommet hjem fra en langhelg på hytta, og rognebærene i skogen min er fantastiske i år. Derfor satte jeg av et par timer til å lage min gourmet- rognebærgele. Nam nam. Og den er like god til all slags kjøttretter, ikke bare vilt....

1

Lignende innlegg

Laster...