Mat og Drikke

montyfus

Helnnorske retter finnes det ?

Komle er vel ikke helnorsk i og med at poteten er importert fra søramerica, men er lutefisk helnorsk hvor kommer luten i fra ?

1
49 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

hvor kommer luten i fra

Den kommer fra vikingskipene.

De lagde bål på skipene når de var på tokt, for å varme seg og for å lage mat, og asken havnet nedi kjølsvinet i vikingskipene. Det som skjedde, var at asken blandet med sjøvann dannet lut, og så mistet de fisk ned dit som ble liggende i denne luten.

Noen plukket opp en fisk som hadde ligget en stund i lut og smakte på den, og VIPS! lutefisken var oppfunnet!

Gammalost er vel også en norsk oppfinnelse.

Her er historien.

2

Pinnekjøtt og smalahove finnes vel knapt nok utenom Norges grenser. Kanskje på Island, men Island er jo historisk sett en norsk vikingeutpost.

1

Fra Gyldendals store kokebok (1955):

Fisk som blir lutet i kokt bjørkeaske blir best, men man kan bruke andre lutsorter også. Styrkegraden av luten i disse oppskriftene er passe til å legge fisken direkte i.

Askelut, kokt

2 l bjørkeaske

7 l vann

Ha asken i gryten. Fyll det kalde vannet i. Kok det opp. Rør i gryten under oppkokingen. Ta gryten av varmen. La luten stå stille til den er helt kald. Asken synker, luten ligger som en vannklar væske oppå. Hell den forsiktig av, sil den gjennom et klede, så det ikke følger rusk med. Fyll luten i flasker, og merk disse forsvarlig.

1

Komle

Baller av mel, med eller uten poteter, med eller uten fisk og med eller uten kjøtt/fett, er utrolig vanlig over hele sentral, øst og nord-europa. Særlig i Tyskland og Tsjekkia. Nam. Nam.

1

Det meste finnes nok rundt forbi, det er tilberedningsmåtene der er litt forskjellig, men brun ost tror jeg er veldig norsk, men det er jo ikke en rett da.

1

"kjøttkakeskiver" , kneipbrød med påsmørt salt og pepra kjøttdeig godt steikt på panna mmmmmmmm skamgodt og sikkert norskt

1

Det er ikke mange beretninger om mat man har fra gammelt av i Norge, men jeg mener å ha lest at det en plass i Snorre skrives om at kongen hadde en bedre middag med kokt fisk og kvann til...

1
montyfus pannekaker , blåbærsyltetøy og bacon m fett

pannekaker

Pannekaker som middagsmat er vel ganske særnorsk, ja. I mer opplyste steder i verden er dette frokost. Svenskene har vel sin raggmunk, men det gir mer mening som middagsmat.

Rømmegrøt er vel sært nok til å være norsk? Et kjapt google-søk på "sour cream porridge" ser i alle fall ut til å gi bare referanser til Norge.

1

Vil ikke akkurat kalle pannekaker for en særnorsk rett, heller en variant av hollandske, franske, og ørten andre land sine spesielle bruksområder av denne egg/melk/melrøren.

Rømmegrøt er særnorsk, det samme er brunost. Lutefisk, gammelsaltet sei, flakksild og boknafisk er eksempler på hvordan folk langs kysten fant måter å konservere fisken på for å få den til å drøye lenge. Gammelsalta sei/rødsei er en delikatesse, og jeg vil kanskje kalle den en særnork rett selv om den blir servert med gulrotstuing, sprøstekt bacon og poteter til:-)

Husk at inderne druknet sine kjøttretter i sterkt krydder i århundreder av den grunn at de måtte døyve smaken av lett bedervet kjøtt, samt at det virket konserverende i varmen. Og så hadde de krydderne i hagen. Slik var det ikke her til lands, men vi speket og saltet og røyket og brukte einebær og kvann ol.

2

Nå til dags produkseres lute fisk nok bare i Norge, men det er en gammel nordisk rett.

1

Jorda, lutefisk er erkenorsk det. Men folk har sterke meninger om det. Mange liker det ikke, enda flere har aldri smakt det. Nordmenn flest spiser nok ikke lutefisk. Det ville overrasket meg om det er så mange som en million her til lands som spiser lutefisk en eller flere ganger i året.

I USA er det nok litt annerledes. Folk tviholder på identitet og tradisjoner. Gjerne i foreninger og klubber. Og skal de være norske, så samles de for å spise lutefisk. Man finner til og med lutefisk i tv dinner bokser. Fjordland er copycats. :)

Jeg har aldri spist lutefisk selv i USA, men når jeg bodde i Seattle la jeg merke til at de fleste dagligvarebutikker av en viss størrelse hadde lutefisk når det nærmet seg jul. Man trengte ikke en gang å oppsøke spesialforretninger for å få tak i det - hvilket skulle tilsi at både interesse for og salg var betydelig.

1

Reinskav er helnorsk. Reinen kommer fra vidda, og fløten og geitosten blir laget i norge. Det eneste som ikke er norsk er risen eller potetene man har ved siden av.

1

Lignende innlegg

Laster...