Mat og Drikke

OldNick

Soylent - er det fremtiden?

Kunne du tenkt deg å leve på Soylent?

Tenker på dette produktet oppfunnet av Rob Reinehart. En melkelignende væske som visstnok skal kunne erstatte alt inntak av mat. Soylent har allerede vekket enorm interesse - og er det kanskje et resultat av vi (heldigvis) ikke lenger har et samfunn hvor de fleste menn kan forvente en liten kone som koker for seg.

Uansett - høres dette bra ut? Vil Mat og Drikke forumet i fremtiden kunne nedlegges?

1
23 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Noen spiser for å leve.

Andre lever for å spise (og drikke).

For den sistnevnte kategorien er nok ikke dette produktet særlig interessant. Og dermed vil det nok fortsatt være plass for mat & drikke-forumet i fremtiden også... :-)

2

Rart at det ikke står noenting av hva det faktisk smaker.... Skulle tro at det spiller en bitteliten rolle i det hele, eller hur?

Og slikt funker sikkert fint for astronauter, som nødproviant for skifantaster på nordpolen og på 3 ukers vandretur i fjellheimen - men som et bevisst valg sånn i det daglige, vel, nei takk.

Matlaging er for mange et kjærkomment avbrekk fra stess og mas i hverdagen - iallefall for mange her inne vi jeg tro, hehe. Så spørs om det blir applaus å få blant matfolket ;)

1
Sommerseth Rart at det ikke står noenting av hva det faktisk smaker.... Skulle tro at det spiller en bitteliten rolle i det hele, eller hur? Og slikt funker sikkert fint for astronauter, som...

Rart at det ikke står noenting av hva det faktisk smaker.... Skulle tro at det spiller en bitteliten rolle i det hele, eller hur?

Mennesker som har mistet luktesansen pga slag mot nesen, sier ofte at det tar lang tid før de oppdager det. Men når det lir og lakker mot jul (eller et besøk hos en gammel farmor som alltid bruker den der litt tunge parfymen) får de ikke den riktige stemningen. Alt blir platt og følelsesløst. Disse menneskene er ikke på noen måte uføre, men de blir lettere deprimert enn luktende mennesker.

Jeg tror det er mye det samme med smak. Uten konsistenser, smak, lukt, temperaturer så ville vi alle blitt deprimerte. Institusjonsmat er en kjent faktor i depresjoner når denne ikke er vellaget og tilpasset. SmofKabivenet jeg linket til er en næringsløsning som gis som drypp i blodet. Pasienter som får sånt over lengre tid, får ofte smaksprøver på mat og drikke (som de må spytte ut igjen i noen tilfeller). Det, sammen med duftene, er med på holde disse pasientene psykisk friske.

2
TøttTøtt [sitat…] Mennesker som har mistet luktesansen pga slag mot nesen, sier ofte at det tar lang tid før de oppdager det. Men når det lir og lakker mot jul (eller et besøk hos en gammel...

Jeg tror det er mye det samme med smak. Uten konsistenser, smak, lukt, temperaturer så ville vi alle blitt deprimerte. Institusjonsmat er en kjent faktor i depresjoner når denne ikke er vellaget og tilpasset. SmofKabivenet jeg linket til er en næringsløsning som gis som drypp i blodet. Pasienter som får sånt over lengre tid, får ofte smaksprøver på mat og drikke (som de må spytte ut igjen i noen tilfeller). Det, sammen med duftene, er med på holde disse pasientene psykisk friske.

Jøss!

Det var interessant....og samtidig helt latterlig innlysende!

Får de en skvett ølsmak eller vinsmak nå og da også? ;-)

1
TøttTøtt [sitat…] Mennesker som har mistet luktesansen pga slag mot nesen, sier ofte at det tar lang tid før de oppdager det. Men når det lir og lakker mot jul (eller et besøk hos en gammel...

Institusjonsmat er en kjent faktor i depresjoner når denne ikke er vellaget og tilpasset.

Ja, kansje på tide , at man gjøre noe med. faktisk et av mine favorit temaer, pleier å få å vite det er noe tull og maten er bra, rundt forbi.

Det er fullstendig innlysene og man trenger ikke å være lege eller forsker for dette.

Det handler om stimuli, tilfredstillse, levende mat der gir næring til levende mennesker. Det handler om lyst (til å spise) =lik lyst til å stå opp om morgene.

Det å sette sig til et veldekket bord, med mat der både tilfredstiller kroppen, smaksløkene og sjelen, det gir fellesskap, listen er lang for de posiktive følger av dette.

1
sanila [sitat…] Ja, kansje på tide , at man gjøre noe med. faktisk et av mine favorit temaer, pleier å få å vite det er noe tull og maten er bra, rundt forbi. Det er fullstendig innlysene...

Det finnes en ekspertgruppe når det kommer til mat og helse. Dietistene. Jeg har diskutert sykehusmaten på "mitt" universitetssykehus med en av 5 dietister som er venn av meg på privaten. Maten er under pari og pasientene blir dårlige pga dårlig matinntak. Alvorlig syke kreftpasienter "friskner til" når de kommer på hospice og lever 2-3 måneder lengre enn forventet fordi maten på hospicene er skikkelig, forseggjort og fristende.

Det er frustrerende hvordan man på mitt sykehus legger titusner av kroner på enkeltdoser av cellegifter, hundretusner på operasjoner.. men skal spare penger på maten og ikke får betale med enn 15 sek per porsjon varm mat som serveres. Til sammenligning synes jeg det er helt greit å bruke 30-40 kroner på en standard middagsporsjon hjemme, og da er jeg fattig student.

2
TøttTøtt Det finnes en ekspertgruppe når det kommer til mat og helse. Dietistene. Jeg har diskutert sykehusmaten på "mitt" universitetssykehus med en av 5 dietister som er venn av meg på pr...

Det er ikke bare frustrende, men det er svært kortsiktigt. Nå dreier de sig ikke bare sykehusene, men også den mat der blir levert i hjemmene.

Jeg har selv vært i den situasjon, å hvert alvorlig syk, og stået med en lege der ikke ville utskrive mig før min ernæringstilstand var bedre, men jeg var ute av stand til at spise den mat der ble servert. Den var kald udelikat og smaks løs.

Jeg ble i tilleg sat på en liste for patienter der skulle kunne velge hva de ville spise, men det var den samme mølje. Det eneste jeg hadde lyst på og som klarte å få ned det var kokte grøntsaker, vel å merke ikke overkokte grøntsaker, og det fantes ikke.

Men det der er mig fullstendig ubegribelig, det er at helse personel ser på dette, og ikke går ut med det i offentligheten.

De ser faktisk på folk de ikke får mat, det handler ikke bare om å pumpe penge i helsevesenet, men også om hvordan de blir brukt, man skulle tro det var billigere å ødelegge råvaren enn å lage den ordentlig.

1
sanila [sitat…] Meningen er god nok men der er ikke mye næring, energi ja, Jeg har sett gang på gang, at man tilbyr, knekkebrød med syltetøy når folk sliter med å spise.

Energi er faktisk viktig hos de kritisk sjuke. Det tilbys også nøtter, energidrikker etc når du leser klart artikkelen. Jeg har jobbet et sted som tilbød fersk oppskåren frukt, suppe til kvelds plus en rikelig frokostbuffet (riktignok sykehusstyle, men med alle ting man kan forvente seg) til pasientene. Det er ikke alltid at bra sykehusmat=sunn hverdagskost.

Og ofte er det sånn at hvis man bare får igang pasienten med å spise, så går alt litt lettere mtp vanlig kost.

1
TøttTøtt Energi er faktisk viktig hos de kritisk sjuke. Det tilbys også nøtter, energidrikker etc når du leser klart artikkelen. Jeg har jobbet et sted som tilbød fersk oppskåren frukt, sup...

Jamen det er jeg enig med deg i, men sykehusmaten er dårlig og maten i hjemmetjenesten er ikke bra, den er faktisk ganske ille mange steder.

Det virker litt sært at du var så åpen om sykehus maten i Sverige, der hvor du jobber, men svare på denne måte.

Jeg har som deg sett mennesker blomstre opp når de får bedre mat, her til lands. Men der helt sikkert noen sykehuse der er bedre enn andre, både i Sverige og Norge.

1
sanila Jamen det er jeg enig med deg i, men sykehusmaten er dårlig og maten i hjemmetjenesten er ikke bra, den er faktisk ganske ille mange steder. Det virker litt sært at du var så åpen...

Det virker litt sært at du var så åpen om sykehus maten i Sverige, der hvor du jobber, men svare på denne måte.

Jaha? Maten her i min studieby er totalt under pari, sykehuset jeg jobbet på tidligere var i Norge, Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Her i Sverige får pasientene "mikromat" på et tynt, rundt plastfat uten avdelere i fatet. Maten er varmet i en steamer og er grå, vassen og en ordentlig "sörja" for å bruke den svenske dietistens egen beskrivelse.

På UNN fikk pasientene mat som var laget "på huset" og lokale spesialiteter. Riktignok var maten produsert opptil en uke i forveien, men forsvarlig pakket ned med alle bestanddeler i separate pakker, slik at maten framsto som fersk, fargerik og fin ved servering. Postkjøkkenet har ansvar for at det finnes små porsjonssalater og annet fargerikt og vitaminrikt tilgjengelig. Pasientene fikk komme og få instruere kjøkkenpersonalet om hvor mye av hver bestanddel han/hun ville ha ("litt ekstra saus, er du snill"). Det er en stor kontrast til den ferdige fabrikkproduserte mikromaten som bare kommer i en standardporsjon uten mulighet til tilpasninger til den enkelte.

1

Jeg ser for meg at Fjordland er et bedre alternativ, som byr på mer opplevelse rundt maten, enn en næringsdrikk, for den som ikke evner eller har lyst til å lage maten selv?

1

Lignende innlegg

Vintersport timy3 Publisert

Maren Lundby

Maren Lundby er for tjukk, eller rettere sakt for kraftig. Før ut i verden måtte en skihopper være kraftig og spenstig for å kunne hoppe langt, men etter at denne V-stilen ble til, så er det ikke kraf...
1
0 svar
Laster...