Mat og Drikke

Tinkler

Juleøl 2013

Ja, da har årets juleøl kommet. Det er naturligvis viktig at den kommer ut relativt tidlig slikt at man får testet det meste i god tid før jul. Da snakker jeg selvsagt om det man finner på vinmonopolet og ikke "juleølet" man får kjøpt på dagligvarebutikker som smaker pils med en hint av sødme. Juleølet er viktig for å gjøre julemåltidet fullkomment, og for den generelle kosen i julen.

Har selv kun fått prøvd årets utgave av nissefar fra haandbryggeriet hittil, men har planer om å handle inn mye forskjellig de nærmeste ukene.

Del gjerne deres erfaringer fra årets juleøl.

1
159 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Jeg har hatt min runde på polet, og kjøpt inn noen flasker. Hvordan de smaker, blir til neste jul. Kjøpte inn noen forholdsvis alkoholsterke varianter, og de er nok bedre til neste jul.

Har ei flaske av en av fjorårets juløl fra Kinn. Den gleder jeg meg til.

1
Shimon Jeg har hatt min runde på polet, og kjøpt inn noen flasker. Hvordan de smaker, blir til neste jul. Kjøpte inn noen forholdsvis alkoholsterke varianter, og de er nok bedre til neste...

Jeg har hatt min runde på polet, og kjøpt inn noen flasker. Hvordan de smaker, blir til neste jul. Kjøpte inn noen forholdsvis alkoholsterke varianter, og de er nok bedre til neste jul.

Ja, har selv to Nøgne ø underlig jul liggende i kjelleren fra i fjor som jeg tenkte å ta i år.

Hva har du handlet?

1

Har også et par gamle, minst en Underlig.

Men på slippet denne gang var også Mikkeller Brunch tilbake, så da ble det et par av denne (litt for lagring) samt Black Hole med kaffesmak. Kjøpte bare et par flasker totalt (har ikke bil!), men dama på polet (Oslo City) begynte nærmest å pushe på meg flere varianter!!!

1

En kompis jeg virkelig stoler på smaksmessig er en av 3 gründere i Austmann bryggeri. Jeg har bestillt øl til jul via min far, men dessverre forsvant 2 av 3 juleøl (!) fra pollista på bare noen timer på høstslippdagen 1. november. Jeg gleder meg til å prøve de gjenstående øltypene (de slapp ikke mindre enn 10 sorter i debuten).

1

Fikk testet årets utgave av Underlig jul fra Nøgne ø og Ygir julebrygg fra Ægir i går.

Nøgne Ø er solide og leverer som alltid. Tenkte å sammenligne 2013-utgaven med 2012 ved juletider.

Juleøl fra Ægir har jeg aldri drukket før, men dette var et spennende bekjentskap og julebrygget deres føyer seg inn i rekken med kvalitetsjuleøl fra mikrobryggeriene.

1

Er det et pluss å kjøpe årets juleøl og lagre dem til neste jul?

Blir de bedre, eller er det hippsomhapp?

Tenker altså selvfølgelig på polølet...

1
fargerik Er det et pluss å kjøpe årets juleøl og lagre dem til neste jul? Blir de bedre, eller er det hippsomhapp? Tenker altså selvfølgelig på polølet...

Er det et pluss å kjøpe årets juleøl og lagre dem til neste jul?

Blir de bedre, eller er det hippsomhapp?

Ja, det sies at sterk juleøl har godt av å lagres et år eller to. At ølet da vil smake enda bedre etter et år i kjelleren.

Gjorde dette for første gang dette året. Tidligere år har jeg vært for utålmodig og tømt det jeg har handlet inn i løpet av jula.

Er ganske sikker på at det stod julen 2016 som "utløpsdato" på underlig jul fra nøgne ø som jeg kjøpte i går.

1

Cardinal i Stavanger lister opp disse:

1 Gouden Carolus Christmas 2 Amager Secret Santa Fatøl 3 Ægir Ylir Julebrygg Fat 4 Christianssand Brygghus Juleøl Fat 5 Amager Vinter IPA Fat Evil Twin Soft Xmas Nøgne Ø Special Holliday Ale Holmen/Cardinal/Lervig Quist Fat Evil Twin Christmas Eve at a New York City Hotel Room Alesmith Youlesmith Haandbryggeriet Nissemor Lost Abbey Gift of the Magi Nøgne Ø Underlig Jul Ringnes/Brooklyn Imperial Polaris Nøisom Torreblot

1
Tinkler [sitat…] Ja, det sies at sterk juleøl har godt av å lagres et år eller to. At ølet da vil smake enda bedre etter et år i kjelleren. Gjorde dette for første gang dette året. Tidlige...

Ja, det sies at sterk juleøl har godt av å lagres et år eller to. At ølet da vil smake enda bedre etter et år i kjelleren.

Åpnet opp en flaske Berentsen Juleavec (9%) fra 2009 for et par måneder siden. Hadde blitt gjenglemt etter en juleøltest det året, og siden bortgjemt i et skap.

Hadde små forhåpninger til at denne skulle være drikkendes, men den smakte faktisk riktig så godt. Dessverre hadde jeg ingen ny flaske å sammenligne med da, så uvisst hvordan smaken eventuelt har forandret seg.

1
fargerik [sitat…] Jeg har det på samme måte med rødvin. Fikk noen flasker til jul i fjor som var flere år gamle. De ga jeg bort prompte, til folk som ikke er så nøye med hva de tyller i seg...

rødvin

Gi meg heller et glass iskaldt vann. Drakk en halv flaske for 20 år siden. Spydde i buskene utenfor skjenkestedet. Aldri mer rødvin. Reneste tortur og brekkmiddel.

Et par smæ Jæger og en stor øl er noe ganske annet!

OK med farris også, forresten! Eller en god kaffe eller urtete.

1
ynnory [sitat…] Gi meg heller et glass iskaldt vann. Drakk en halv flaske for 20 år siden. Spydde i buskene utenfor skjenkestedet. Aldri mer rødvin. Reneste tortur og brekkmiddel. Et par...

Hver sin smak. Jeg drikker aldri rødvin om den enn er helt fersk fra dunken. Gammel eller ny, kroppen reagerer.

Jeg VET at det er lette røde med lite garvesyre å få, men disse Haut Saterne-giftstoffene er da fryktelig vanlig å servere folk...så jeg lar det være.

Øl er sunt og godt.

Hver sin smak.

Jeg drikker vann og øl, masse kaffe, og melk til brødskiva nå og da.

Passe.

2
fargerik Hver sin smak. Jeg drikker aldri rødvin om den enn er helt fersk fra dunken. Gammel eller ny, kroppen reagerer. Jeg VET at det er lette røde med lite garvesyre å få, men disse Haut...

Hver sin smak.

Aller best på smak synes mine utsøkte smaksløker er disse kjempesøte likører. Gjør som Anders Lange og tar et par eggelikør eller litt av denne like gode Bailys. Ikke bare gamle, skapdranker-tanter som verdsetter sistnevnte edle dråper. En god, gammel konjakk er vel heller ikke å forakte.

Til hverdags vann, kaffe med en melkeskvett og syrnede melkeprodukter.

1
Tinkler Hei! Kutt ut den avsporingen. Sånt hører hjemme på BS.

Jasså... Det var da voldsomt til å være politisk korrekt. Beklager forstyrrelsen. Kan man nevne et ord eller to om alkofritt øl som f eks denne velkjente brigg? Eller er her kun tillatt med juleøl med en viss alkoholgehalt...

Ser ut som en avsporing, du! Julenissen er ute og farter tidlig i år... Med ukvemsord og moralsk pekefinger. Jaggu sa jeg nisse!

Jeg kommenterte et innlegg med tilknytning til alkoholholdige drikker. Du roper og skriker som om du var stukket av en hissig veps! Ta det rolig i svingene så går dette så bra så. Du er en like avsporende bruker som meg. Ha en fin kveld!

Så fortsetter man i en vennlig tone!

1
ynnory Jasså... Det var da voldsomt til å være politisk korrekt. Beklager forstyrrelsen. Kan man nevne et ord eller to om alkofritt øl som f eks denne velkjente brigg? Eller er her kun ti...

Så fortsette man i en vennlig tone!

Ja. Så fortsetter man i en vennlig tone.

Tydeligvis er det smart å ta turen innom polet og kjøpe opp de variantene de har, for så å sette dem i kjelleren til neste jul.

Og det skal jeg gjøre.

Uansett skal jeg dit og finne noe belgisk øl som vi har snakket om i fredagspilstråden.

Men uansett...jeg vipper opp en Hansa butikkjuleøl her og nå, jeg. Kald. Skål!

1
fargerik [sitat…] Ja. Så fortsetter man i en vennlig tone. Tydeligvis er det smart å ta turen innom polet og kjøpe opp de variantene de har, for så å sette dem i kjelleren til neste jul. Og...

Hansa butikkjuleøl

Prøvde en Ringnes juleøl i forrige uke. God som all annen Ringnes. Tror ikke jeg ville klare å skille den fra annen Ringnes, denne juleølen. Relativt lik ordinær pils i smaken. Men altså det beste, ordinære norske øl på markedet.

Vi får holde oss i skinnet og kun omtale juleøl. Nevnte ordinær pils her for å beskrive en meget behagelig smak. På juleølet fra Ringnes og deres andre øl. Hvorfor kalle det juleøl når smak og alkogehalt er temmelig identisk med vare som selges hele året? Ja, de tjener vel noen tiøringer mer pr småflasker juleøl sammenlignet med den ordinære pilsen.

1
ynnory [sitat…] Prøvde en Ringnes juleøl i forrige uke. God som all annen Ringnes. Tror ikke jeg ville klare å skille den fra annen Ringnes, denne juleølen. Relativt lik ordinær pils i sm...

På juleølet fra Ringnes og deres andre øl. Hvorfor kalle det juleøl når smak og alkogehalt er temmelig identisk med vare som selges hele året?

Butikkjuleølet smaker jo stort sett tam bayer. Det blir litt som sommerølen. Liten endring i smak, men helt ny etikett. Folk som ikke er så nøye på det kjøper dette fordi de liksom føler det er riktig siden årstiden er der.

Skal du ha skikkelig juleøl må du på polet. Disse er langt fyldigere i smak og har høyere alkoholprosent. Noen av de er såpass kraftige at de nesten passer bedre som et måltid i seg selv. Som en slags dessert.

1
Tinkler [sitat…] Butikkjuleølet smaker jo stort sett tam bayer. Det blir litt som sommerølen. Liten endring i smak, men helt ny etikett. Folk som ikke er så nøye på det kjøper dette fordi...

Butikkjuleølet smaker jo stort sett tam bayer. Det blir litt som sommerølen. Liten endring i smak, men helt ny etikett.

Ja, det er på en måte uforenlig å lage et øl som er fyldigere uten at det er litt høyere alkoholprosent i det.

OK, det er litt mørkere og fyldigere på en eller annen måte, men uansett hva de finner på, smaker det feil...i hvertfall for meg.

Det er liksom ingen vits i å kjøpe det, det er juks.

Men jeg skynder meg å legge til at dette er en helt subjektiv mening, da. Mange syns det er fint med pene bokser og flasker, men der er ikke jeg. Det er det indre som teller, akkurat som det er med oss mennesker.

Derfor kommer jeg ikke til å kjøpe mer butikkjuleøl, de er ferdigsmakt, de variantene jeg fant i butikken.

Jeg skal ikke være negativ, produktet har sin plass, det må bestå. MEN!§§§§ Jeg ville gjerne sett at den syke 4,7- grensa kunne blitt opphevet. Det skylder Siv oss, etter 40 år utenfor regjeringskontorene.

Hører du, Siv? La oss få vanlig øl i butikken, ikke bare 4,7.

Edit:

Det må da være flere enn meg som har sittet mang en gang rundt bordet, julaften, julemiddag, langbord, og lagt merke til at det utrolig nok vanligvis er et flertall som ikke liker øl....og som heller tar brus eller vin ...;-))

1

Lignende innlegg

Laster...