Mat og Drikke

Bananskall

Tørrfisk - en delikatesse!

Jeg skrev litt om det i restauranttråden, men en tur i Nord-Norge lærte meg mye mer om vår mathistorie og hvor elendig vi har forvaltet en unik delikatesse som tørrfisken er. Noen matsnobber ville vel sagt at nordmenn ikke ville kjent igjen en delikatesse om vi så hadde laget den selv, og det kan vel dessverre vise seg å stemme.

Jeg ble altså selv overrasket over hvor godt grillet tørrfisk var, samme med boknafisk. For meg som har tenkt på tørrfisk som dissende lutefisk og seige uvannede snacksbiter man lurer i turister, var dette en spesiell opplevelse. Den har en nydelig konsistens, flaker fint og har en mye mer delikat smak enn klippfisk. Bare synd at vi ikke har vært mer kreative med bruken av den slik at jeg kunne spist meg gjennom flere oppskrifter.

I motsetning til klippfisk er også tørrfisk en norsk oppfinnelse, og i tillegg har den en historie som kan sammenlignes med de beste viner, oster og skinker. Det er bare i Lofoten man har de rette klimatiske forholdene for å konservere fisk ved tørking utendørs uten tilsetningsstoffer, og i tillegg er det nettopp hit den ekstra delikate skreien kommer hver vinter. Når man tenker på hvor mye historie man prøver å lage rundt middelmådige skinker, grønnsaker og meieriprodukter i Norge, er det trist at ingen har grepet tak i dette!

I dag sendes omtrent all prima tørrfisk til Italia, mens den mindre gode blir lutet til ugjenkjennelig konsistens eller solgt som snacks eller hundemat for hjemmemarkedet. Nesten overrasket over at ingen av de ny-nordiske restaurantene har løftet denne fantastiske råvaren fremfor å eksperimentere med maur og ugress. Etter hva jeg har lest har vel Skarven i Tromsø prøvd å løfte frem råvaren, men deres fokus har vært å hente hjem italienske oppskrifter i stedet for å utvikle oppskrifter basert på norske råvarer.

Til slutt - det viktigste er vel å sørge for at denne råvaren faktisk blir tilgjengelig i hjemlandet. Finnes det et sted en butikk i Oslo som selger tørre eller utvannede tørrfisksider?

2
14 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

I motsetning til klippfisk er også tørrfisk en norsk oppfinnelse, og i tillegg har den en historie som kan sammenlignes med de beste viner, oster og skinker. Det er bare i Lofoten man har de rette klimatiske forholdene for å konservere fisk ved tørking utendørs uten tilsetningsstoffer, og i tillegg er det nettopp hit den ekstra delikate skreien kommer hver vinter. Når man tenker på hvor mye historie man prøver å lage rundt middelmådige skinker, grønnsaker og meieriprodukter i Norge, er det trist at ingen har grepet tak i dette!

Nå er det jo mye annen fisk enn skrei som kan tørkes . Flatfisk som småe kveiter\flydre og også sei bla hång jo på alle vegger under takmøner i mitt barndomsrike på ei øy på vestlandet på 50 og 60 tallet iallefall :-) Klippfiskhjellene og moloer og steiner\berg var også dekket av fisk på våren \ sommrene naturligvis.

1

motsetning til klippfisk er også tørrfisk en norsk oppfinnelse

http://www.reseguiden.se/forum/bilder/torrfisk-thailand-

http://www.chrisco.dk/chrisco-torfisk-fra-gronland-180-g.html

Nei da tørfisk er ikke noen norsk alene oppfinnelse, selv om man vil det.

Mener du i motsetning til klippfisk er tør fisk ........ Og ikke i motsetning til klippfisk er også tør fisk...... Men jeg skjønner naturligvis hva du mente, vanskeligere er det ikke.

Kanskje der var veldig mye av det engang og folk gikk lei, av tørre fisk.

Og nå vil lansere der til overpris.

2

Selvfølgelig kan annen fisk tørkes, akkurat som alle griser i hele verden kan bli skinke og alle druer kan bli vin, men alle kan ikke bli parmaskinke eller champagne - det var poenget mitt.

At man har tørket fisk på forskjellige måter forskjellige steder betviler jeg ikke. På norsk regnes tørrfisk som lufttørket fisk uten noen form for tilsetning, i motsetning til klippfisken som er saltet.

Vil tro at en rå fisk som henger ute på hjeller i Thailand vil råtne, ikke tørke. At de har andre metoder tviler jeg ikke på. Men tviler på at de gir et like delikat resultat.

1

Så du mener at tørrfisken slik vi kjenner den i Norge ikke ble utviklet i Lofoten? Det er interessant, jeg har ikke nektet for for eksempel portugiserne fant en annen måte å tørke fisk på.

Ellers håper jeg du skjønner at jeg også svarte på det andre innlegget i debatten også, Ref parmaskinke og champagne.

Håper på noen konstruktive bidrag i tråden her også...

1
Bananskall Selvfølgelig kan annen fisk tørkes, akkurat som alle griser i hele verden kan bli skinke og alle druer kan bli vin, men alle kan ikke bli parmaskinke eller champagne - det var poen...

At man har tørket fisk på forskjellige måter forskjellige steder betviler jeg ikke. På norsk regnes tørrfisk som lufttørket fisk uten noen form for tilsetning, i motsetning til klippfisken som er saltet. Vil tro at en rå fisk som henger ute på hjeller i Thailand vil råtne, ikke tørke. At de har andre metoder tviler jeg ikke på. Men tviler på at de gir et like delikat resultat.

Det er en ganske vanlig måte at skjelne mellem klippfisk og tørfisk.

Jeg har ingen peiling på tørfisk fra Thailand, ( bortsett fra små tørkede pasjonsaktige småfisk der var kjempe gode som snacks.

Men på Grønland er der ypperlige forhold for slikt. Jeg vet ikke om den norske er så mye bedre, jeg hører jo så også til de, der ikke mener oppdrets laksen er så veldig fantastisk men at reklame penge og halve sannheter har gjort sitt.

Man burde hellere gjøre norsk mat overkommelig også for den "normale , rent økonomisk, ikke bare for folk der kjenner noen eller de med mer enn gjennomsnits økonomi. Enn at lage "Parmaskinke" ut av alt, sådan ut av til.

1

seige uvannede snacksbiter man lurer i turister,

Ikke spesielt pent mot turistene. Skjønner de tar maten med hjemmefra om de kan, Jeg undrer meg mer, over når nordmenn tar med bacon til utlandet,.

1
Bananskall Så du mener at tørrfisken slik vi kjenner den i Norge ikke ble utviklet i Lofoten? Det er interessant, jeg har ikke nektet for for eksempel portugiserne fant en annen måte å tørke...

Håper på noen konstruktive bidrag i tråden her også...

Om du legger merke til det, så er jeg enig med deg, i hodetrekkene, Merkelige dette, at man sitter på ørene, og kun leser det man vil, eller tror.

Hva angår Parma skinke, hva er der gernt, med norsk spekemat?

Problemet er at man har villet heve det til noe usedvanlig. Spesielle leiligheter

Italienerne har ikke det samme "hellige" forholdet, til Parma skinke. Men de har mer mat stolthet.

1

Fikk forøvrig kjøpt ferdig utvannet tørrfisk i dag på Matstreif, så det skal bli spennende å prøve. Å vannet ut fisken selv høres ut som en rimelig omstendelig prosess, så det får bli en annen gang. De kunne opplyse om at de jobbet med å få inn fryst utvannet tørrfisk i butikkene i sør-Norge, men foreløpig er det kun på Mathallen og bondens marked på bestilling.

1
Bananskall Fikk forøvrig kjøpt ferdig utvannet tørrfisk i dag på Matstreif, så det skal bli spennende å prøve. Å vannet ut fisken selv høres ut som en rimelig omstendelig prosess, så det får...

Jepp, dessverre hadde de bare store pakker til 300 kr stykket, så det ble litt i meste laget for meg. Men de lovde at mindre stykker skulle komme...

...de hadde noe utmerket snack på flatbrød, visstnok utvannet/kokt i fløte. Dette var visst også basert på den utvannede. Endte opp med å kjøpe et lite stykke, så får vi se hva som skjer, om det blir snack eller noko anna.

1

Tørrfiskkremen de serverte var veldig god ja, perfekt å servere til en aperitiff. De sa at det det var lagt ut en oppskrift på dette på godfisk.no

1

Nå har tre dager med tørrfisk kommet til en ende. Jeg serverte tørrfisken som aperitiff og sitronposjert tørrfisk med sopprisotto som hovedrett på søndag (oppskrift fra godfisk.no med litt justeringer på risottoen). Det ble veldig bra, men satte igjen både posjert og rå tørrfisk etter kvelden. Siden holdbarheten ble det tørrfisk både i går og i dag i tillegg. I går havnet den allerede posjerte i en omelett, noe som var greit nok. Den siste delen ble i dag trukket sammen med salt, pepper og laurbær, og servert på enkelt vis med kokte mandelpoteter, rå hvitløk og olivenolje, og det ble forbausende godt! Men har vel fått dosen for en stund nå.

Pakken jeg kjøpte på matstreif holdt naturlig nok ikke til alt dette, men på Mathallen har de også frossen ferdig utvannet tørrfisk. Den de hadde der var dyrere og bedre, kuttet i tykkere porsjonstykker.

1

Jeg ble altså selv overrasket over hvor godt grillet tørrfisk var, samme med boknafisk. For meg som har tenkt på tørrfisk som dissende lutefisk og seige uvannede snacksbiter man lurer i turister, var dette en spesiell opplevelse. Den har en nydelig konsistens, flaker fint og har en mye mer delikat smak enn klippfisk.

Jepp, jepp. Men boknafisk er det nok bare lokale i nord som lager. Spiste dette deilige produkt sist helg, med erterstuing, flesk og fett og med gode mandelpoteter.

Boknafisk er absolutt bedre enn lutefisk - særlig "butikkfisk", som er ødelagt med alt for mye luting. For de som lager dette selv, skal det være lutet mye mindre enn gelen man får fra storprodusenter. Skikkelig lutefisk skal være litt fast, men ha lutefisksmak.

Herlige saker...

1

Lignende innlegg

Vintersport timy3 Publisert

Maren Lundby

Maren Lundby er for tjukk, eller rettere sakt for kraftig. Før ut i verden måtte en skihopper være kraftig og spenstig for å kunne hoppe langt, men etter at denne V-stilen ble til, så er det ikke kraf...
1
0 svar
Laster...