Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Reduser unødvendig matsløsing!

I dag er vi en del av det voldsomme kjøp-kast samfunnet. Ikke bare kjøpes for mye, men det sløses unødvendig gjennom nøye selektiv produksjon, frakting og kjøp. Hvordan kan vi redusere denne sløse-kulturen? Hvordan endre det både individuelt og i større skala?

I produksjon kastes for eksempel vekk store mengder mat basert på at den ikke fremstår kosmetisk perfekt. Selv norske bønder opplever å måtte kaste vekk flere tonn poteter siden de visstnok er «stygge». Kaffebønner kastes også i store mengder bare fordi de er litt ødelagt eller ikke har perfekt bønneform, selv om de skal kvernes før bruk uansett.

Produksjonssløsingen kommer først og fremst av at forbrukere over tid har blitt vant til kosmetisk unaturlig perfekte produkter. Tar man for eksempel turen til fruktdisken ser man at det bogner av store hauger nydelig runde epler og appelsiner, i tillegg til perfekt vinklede og smilende bananer. Holdningskampanjer bør settes i gang av for å normalisere folkets forhold til matkosmetikk.

Politisk sett kan det oppfordres til å økonomisk støtte produksjon/salg av kosmetisk ikke-perfekte produkter som grønnsaker, frukter, kaffebønner, poteter osv. Videre tilrettelegge prisene for forbrukere, slik at det blir billigere å handle mindre kosmetisk perfekte produkter. Denne måten tjener butikkene penger på mat som ellers ville kastet vekk, i tillegg tjener forbrukerne. Vinn-vinn.

Mat kastes lenge før den går ut på dato, dette kommer av at datomerking settes med voldsom margin, for at produsentene skal redde sitt eget skinn. Normalisering av datomerking er en god løsning på dette.

Ringvirkninger av sløsing påvirker i mye større grad. Produksjonen krever enorme mengder energi og ressurser, spesielt kjøttproduksjon, som dessuten er blant den aller størst årsaken til massive miljøemisjoner. I tillegg fraktes maten over lange avstander. Unødvendig overproduksjon er langt fra bærekraftig.

Etisk sett er det absurd at så enorme mengder mat sløses, selv om store deler av verden rett opp sulter seg i hjel. Økonomisk sett taper man store summer, kollektivt bare i Europa taper man 143 milliarder Euro på vekkastet mat årlig. Det er 143 gode milliarder som kunne blitt fordelt til langt bedre formål.

Det finnes alternative måter å få tak i mat på, som dumpster-diving. Left-overs apper som bl.a. TooGoodToGo selger kasteklar mat på slutten av dagen til en billig penge. Videre skjerpe inn butikkers fremstilling av datopåvirkede varer som grønnsaker/frukter, slik at færre varer må unødvendig kastes på slutten av dagen.

1
0 svar

Bli den første til å svare.

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Lignende temaer

Bilde

Vintersport

Vintersport

Bilde

Sykkel

Sykkel

Bilde

Tennis

Tennis

Bilde

Amerikanske Idretter

Amerikanske Idretter

Bilde

Trening og Kosthold

Trening og Kosthold

Laster...