Midtøsten
Norge: Palarabernes sak til FN
Utfallet når det gjelder Norges holdning i denne saken kan se ut til å bli en vanskelig balansegang, og da kan vel utfallet like gjerne bli det ene som det andre.
Men det er underlig at en ny stat skal kunne forskutteres i flere henseender både når det gjelder FNs forventninger og målsetting til medlemslandene, samt videre når det gjelder
den nye statens forpliktelser når det gjelder de premissene andre stater forventer oppfylt på forhånd før en ny stat kan proklameres, blant annet i følge folkeretten.
På denne bakgrunnen ser det derfor videre vanskelig ut for å kunne sammenligne Israels situasjon ved sin proklamasjonen i 19 47, med palarabernes forhold i dag og deres statsdannelse.
Sitat: Tale/artikkel, 01.09.2011 Av: Utenriksminister Jonas Gahr Støre
Palestinernes sak til FN
Kronikk i Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad, 1. september 2011
I seks år har jeg regelmessig besøkt Israel og de palestinske områdene. Jeg er blitt kjent med lederne gjennom mange og ærlige samtaler som har skapt personlige bånd mellom oss. Vi kan ha uenigheter i begge leirer, men jeg tror mine samtalepartnere vet at Norge ikke velger side i dette: Vi er venn av både Israel og palestinerne.
Israel på sin side, argumenterer sterkt imot de palestinske hensiktene om å gå til FN. Israel hevder dette er å se på som et ensidig skritt, i strid med forutsetningen om at den palestinske staten skal etableres på grunnlag av forhandlinger.
De viser til at palestinerne er delt mellom president Abbas’ styre på Vestbredden og Hamas’ kontroll i Gaza. USA støtter denne skepsisen og har varslet et veto mot en FN-søknad i Sikkerhetsrådet.