Midtøsten

Fico

Norge: Palarabernes sak til FN

Utfallet når det gjelder Norges holdning i denne saken kan se ut til å bli en vanskelig balansegang, og da kan vel utfallet like gjerne bli det ene som det andre.

Men det er underlig at en ny stat skal kunne forskutteres i flere henseender både når det gjelder FNs forventninger og målsetting til medlemslandene, samt videre når det gjelder

den nye statens forpliktelser når det gjelder de premissene andre stater forventer oppfylt på forhånd før en ny stat kan proklameres, blant annet i følge folkeretten.

På denne bakgrunnen ser det derfor videre vanskelig ut for å kunne sammenligne Israels situasjon ved sin proklamasjonen i 19 47, med palarabernes forhold i dag og deres statsdannelse.

Sitat: Tale/artikkel, 01.09.2011 Av: Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Palestinernes sak til FN

Kronikk i Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad, 1. september 2011

I seks år har jeg regelmessig besøkt Israel og de palestinske områdene. Jeg er blitt kjent med lederne gjennom mange og ærlige samtaler som har skapt personlige bånd mellom oss. Vi kan ha uenigheter i begge leirer, men jeg tror mine samtalepartnere vet at Norge ikke velger side i dette: Vi er venn av både Israel og palestinerne.

Israel på sin side, argumenterer sterkt imot de palestinske hensiktene om å gå til FN. Israel hevder dette er å se på som et ensidig skritt, i strid med forutsetningen om at den palestinske staten skal etableres på grunnlag av forhandlinger.

De viser til at palestinerne er delt mellom president Abbas’ styre på Vestbredden og Hamas’ kontroll i Gaza. USA støtter denne skepsisen og har varslet et veto mot en FN-søknad i Sikkerhetsrådet.

http://www.regjeringen.no/nb/dep/ud/aktuelt/taler_artikler/utenriksministeren/2011/palestina_fn.html?id=653779

1
177 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Earthquakejente

Jeg deler ikke din skepsis her. Når Palestina blir en stat, har de samme ansv ar som alle andre stater. Dvs at dersom de ikke kontrollerer terror fra palestinsk territorium, bvlir det en kort affære. Og det tror jeg ikke de tar sjansen på. Det kan ikke bli verre enn ifdag ihvertfall

1
Earthquakejente Jeg deler ikke din skepsis her. Når Palestina blir en stat, har de samme ansv ar som alle andre stater. Dvs at dersom de ikke kontrollerer terror fra palestinsk territorium, bvlir...

Jeg deler ikke din skepsis her. Når Palestina blir en stat, har de samme ansv ar som alle andre stater.

Ikke nødvendigvis. Det gikk hele 6 år fra Israel trakk seg ut av sikkerhetssonen i Sør-Libanon, til området faktisk havnet under libanesisk kontroll. Likevel blir ikke Libanon holdt ansvarlig av verdensopinionen for Hizbollahs handlinger. Det er ingen grunn til å tro at denne historien ikke vil gjenta seg, dersom man ikke tar de nødvendige stegene for å forhindre dette.

1
Earthquakejente Etter min mening vil terror fra et selvstendig Palestina rettferdiggjøre en reokkupasjon, og da kan de se langt etter en stat de neste 50 årene

Verden kan vel neppe forvente at Israel skal kunne reokkupere palarabernes nye stat om de ikke kan evne å holde orden på seg selv i sin egen stat? Og hvilke hjemler kan det være som skulle tillate dette?

Det er vel nettopp slike forhold som betinger visse foranstaltninger før en gruppering skal kunne proklamere en stat?

1
Fico Verden kan vel neppe forvente at Israel skal kunne reokkupere palarabernes nye stat om de ikke kan evne å holde orden på seg selv i sin egen stat? Og hvilke hjemler kan det være so...
Earthquakejente

Verden kan vel neppe forvente at Israel skal kunne reokkupere palarabernes nye stat om de ikke kan evne å holde orden på seg selv i sin egen stat? Og hvilke hjemler kan det være som skulle tillate dette?

Ifølge internasjonal lov har de rett til å ta de tiltak de trenger for å beskytte seg, inkludert en reokkupoasjon, den vil være folkerettslig gyldig, slik som okkupasjonen av Afghanistan er folkerettslig gyldig

2
Earthquakejente [sitat…] Ifølge internasjonal lov har de rett til å ta de tiltak de trenger for å beskytte seg, inkludert en reokkupoasjon, den vil være folkerettslig gyldig, slik som okkupasjonen...

Ja alt dette er greit, men så er det forskjellen da på teori og praksis.

Jeg vil anta at om Israel våger å tenke slik som du gjør, da blir det nok en annen lyd i verdens antiisralske hylekor, for å komme videre med tilintetgjørelsen av Israel.

Den ballen legges nok aldri død, den må vi leve med og alltid ha under oppsikt tror nå jeg.

1
StellaStai Analysis: Implications of Palestinian statehood. The recent release of an authoritative legal opinion highlighting certain unexpected, unintended, and serious political and legal d...

Analysis: Implications of Palestinian statehood.

Stella Stai:

Analyse: Konsekvenser av palestinsk statsdannelse.

Den nylige utgivelsen av en autoritativ juridisk uttalelse fremhever enkelte uventede, utilsiktede og alvorlige politiske og juridiske farer i september-initiativet, og har skapt nyttig og populære diskusjon og offentlig debatt.

Som du sier over her, dette er da på ingen måte noen opplagt sak, jeg tror verden må bli mere aktiv i en slik statsdannelse, og hjelpe palaraberne å komme igang. Vi kan ikke bare leve på romantikk og subjektive følelser, Israel må taes tilbørlig hensyn til og araberne må snart begripe at de lever i 2011 tror nå jeg.

1

Israel på sin side, argumenterer sterkt imot de palestinske hensiktene om å gå til FN. Israel hevder dette er å se på som et ensidig skritt, i strid med forutsetningen om at den palestinske staten skal etableres på grunnlag av forhandlinger.

Israel proklameredes ensidigt i deler av Palestina innan forhandlingerne med palestinerne var klare.

4evergood: "Det har vært stabilt flertall på rundt 60% blant befolkningen i Israel for tostatsløsning gjennom flere år, og det er også staten Israels offisielle syn.

64 percent of the Jewish public supports a two-state solution."

http://www.haaretz.com/print-edition/news/haaretz-poll-64-percent-of-israelis-back-two-state-solution-1.278220

1
lusekoftan [sitat…] Israel proklameredes ensidigt i deler av Palestina innan forhandlingerne med palestinerne var klare. 4evergood: "Det har vært stabilt flertall på rundt 60% blant befolknin...

innan forhandlingerne med palestinerne var klare.

Israel proklameredes ensidigt i deler av Palestina innan forhandlingerne med palestinerne var klare.

4evergood: "Det har vært stabilt flertall på rundt 60% blant befolkningen i Israel for tostatsløsning gjennom flere år, og det er også staten Israels offisielle syn.

64 percent of the Jewish public supports a two-state solution."

Palestinerne er fortsatt ikke klare, så vi må vel vente på de før de blir det. Deres proklamasjon kommer nok lenge før de blir klare er jeg redd for.

Jeg tror ikke det er tvil i Israel om tostatsløsningen, problemet er nevnt i første setningen over her.

1
lusekoftan [sitat…] Men Israel bygger for en enstatsløsning med sine bosettninger for sine jødiske statsborgere på okkuperte områden.

Men Israel bygger for en enstatsløsning

Israel er ikke interessert i fred og tostatsløsning. Det har de aldri vært.

http://www.haaretz.com/culture/books/soldiers-testimonies-on-the-occupied-territories-1.377196

"For it is impossible to read these two books, "Lords of the Land" (first published by Dvir in 2004, and available from Nation Books in an English translation ) and the recently published "Occupation of the Territories" (partially downloadable in English for the time being at http://www.breakingthesilence.org.il/testimonies/publications ), without discovering what a big and dangerous lie we are living in here. "Lords of the Land" relates and documents in detail the history of Israeli settlement in the territories and the explicit and implicit policy employed in the taking over of the lands of the West Bank.

This policy has continued uninterrupted since 1967, under the leadership of all of Israel's governments to this day.

Its inevitable outcome will be to thwart the possibility of the establishment of another state between the Jordan River and the Mediterranean Sea, although this is completely contrary to the protestations of the desire for a peace agreement to be based on the establishment of a Palestinian state alongside the State of Israel. "

http://www.palestina.no/2011/08/26/bokpresentasjon-israeli-soldier-testimonies-2000-2010/

"

Breaking the Silence sier om boka at den i tillegg til å beskrive hva langvarig okkupasjon på bakken innebærer, gir en innsikt i den israelske politikken i det palestinske området som israelske institusjoner ikke røper. I motsetning til offisiell israelsk posisjon som fremstiller den israelske politikken i det palestinske området som forsvar og med hensikt å forhindre skade mot sivile israelere, beskriver vitnesbyrdene en politikk på bakken som er offensiv og en politikk som innebærer å ta land, kontrollere sivilbefolkningen og skape frykt"

1
Markmus [sitat…] De er like klare som Israel var for over 60 år siden.

Men det er nok noen som er litt skeptiske når det gjelder å holde palaraberne med penger da , hva er ellers tvilen?

Fransk utenriksminister advarer mot palestinsk stat

Frankrikes utenriksminister Alain Juppé advarer palestinerne mot å søke FNs anerkjennelse av en egen stat. Dette kan utløse en farlig diplomatisk konfrontasjon og hindre dialog, mener han.

- De 27 EU-landene bør snakke med felles stemme, sa den franske utenriksministeren.

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/midtosten/artikkel.php?artid=10082189

1
lusekoftan [sitat…] Men Israel bygger for en enstatsløsning med sine bosettninger for sine jødiske statsborgere på okkuperte områden.

statsborgere på okkuperte områden.

Men Israel bygger for en enstatsløsning med sine bosettninger for sine jødiske statsborgere på okkuperte områden.

Araberne har jo til det kjedsommelige bevist at grensene ikke kan gå langs våpenstillstandslinjene fra 67, de makter ikke å innordne seg etter alle sin krigerske aktiviteter, og det må de jo innse.

1
Fico [sitat…] Men Israel bygger for en enstatsløsning med sine bosettninger for sine jødiske statsborgere på okkuperte områden. Araberne har jo til det kjedsommelige bevist at grensene...

raberne har jo til det kjedsommelige bevist at grensene ikke kan gå langs våpenstillstandslinjene fra 67, de makter ikke å innordne seg etter alle sin krigerske aktiviteter, og det må de jo innse.

Så du er altså av samme mening som Miryam Shomrat - at de ulovlige bosetningene er et ledd i Israels "fremskutte forsvar"?

Trodde dere i papegøyeflokken mente at det å dekke seg bak sivile var noe bare de feige islamistene i Hamas drev med?

1
Fico Men det er nok noen som er litt skeptiske når det gjelder å holde palaraberne med penger da , hva er ellers tvilen? Fransk utenriksminister advarer mot palestinsk stat Frankrikes u...

Men det er nok noen som er litt skeptiske når det gjelder å holde palaraberne med penger da , hva er ellers tvilen?

Fransk utenriksminister advarer mot palestinsk stat

Hvis de vil ha en egen stat, så oppretter de den. Hva den franske ministeren måtte mene er egentlig veldig uinteressant.

1
Markmus [sitat…] De er like klare som Israel var for over 60 år siden.

Det er mange viktige forskjeller.

På palestinsk side er det nesten bare Abbas og hans nærmeste som ønsker etablering av en palestinsk stat nå. Og i diasporaen er det nesten 100% motstand.

En annen forskjell er at Israel anerkjente tostatsløsningen, altså en arabisk stat side ved side allerede flere år før opprettelsen og det er bredt flertall i Israel også i dag.

På palestinsk side er det nesten ingen som støtter tostatsløsningen selv etter 65 år, altså en palestinsk stat med Israel side ved side. Hamas og Fatah og 66% av befolkningen anerkjenner ikke Israels rett til å eksistere, men mener den skal fjernes når tiden er inne.

Abbas & Co er nok like klare, men de er ikke like kompetente og vil ikke lykkes. De ender med indre væpnet kamp om makten, og dramatisk økt konflikt med Israel.

1
4evergood Det er mange viktige forskjeller. På palestinsk side er det nesten bare Abbas og hans nærmeste som ønsker etablering av en palestinsk stat nå. Og i diasporaen er det nesten 100% mo...

En annen forskjell er at Israel anerkjente tostatsløsningen, altså en arabisk stat side ved side allerede flere år før opprettelsen og det er bredt flertall i Israel også i dag.

Det der kaller jeg bambus. Israel vil ha hele Vestbredden selv...de vil ikke ha noen selvstendig palestinsk stat der - har aldri hatt noe slikt ønske og kommer aldri til å få det heller.

Å snakke med kløyvd tunge er israels spesialitet.

Hadde de bare hatt et ørlite snev av noe slikt ønske - så hadde de ikke aktivt gått inn for kolonisering fra 1967, gjennom lovstridige settlements som de fyllde opp med settlernuts som ble fristet med settlerpakker, vei,vann og kloakk, billige hus, skattelette o. a israelske goder.

Dette svineriet har de blitt refset for maaaaange ggr i årenes løp, nettopp pga lovstridigheten i det, samt de forpliktelser de har til å følge lovverket som medlem av FN. Men det driter de i...og de har bygget,bygget,bygget og bygger fortsatt.

Militær okkupasjon for sikkerhet er helt kurant og har alltid vært kurant. Det forutsetter militært personell og militære installasjoner i okkuperte områder - og ingenting annet!

Men israel har ALLTID hatt et annet mål. Og det målet er IKKE en selvstendig palestinsk stat side om side med Israel. Målet er Stor-Israel.

Hva de pjatter om er det igen som gidder å høre på lengre. Ingen andre enn de mest naive og de med skylapper som begrenser sikten noe helt enormt!

1
4evergood Det er mange viktige forskjeller. På palestinsk side er det nesten bare Abbas og hans nærmeste som ønsker etablering av en palestinsk stat nå. Og i diasporaen er det nesten 100% mo...

Abbas & Co er nok like klare, men de er ikke like kompetente og vil ikke lykkes

Kunne terroristene i Sterngjengen og Irgun lykkes med å bli statsministre - etter sine drap, sine massakre, terroraksjoner og likvideringer - så kan vel alle!

2
joplina [sitat…] Det der kaller jeg bambus. Israel vil ha hele Vestbredden selv...de vil ikke ha noen selvstendig palestinsk stat der - har aldri hatt noe slikt ønske og kommer aldri til å...

Men israel har ALLTID hatt et annet mål. Og det målet er IKKE en selvstendig palestinsk stat side om side med Israel. Målet er Stor-Israel.

Du må være en av de få som fremdeles roter med den konspirasjonsteorien, og selv om du hele tiden får framlagt fakta som klart og tydelig viser at det er drømmen om Stor-Palestina som er problemet her.

Permanent tostatsløsning er offisiell politikk i Israel og har bred støtte i befolkningen. Hvis palestinerne hadde lagt bort ideen om sitt framtidige Stor-Palestina og anerkjent Israels rett til å eksistere, så hadde mye vært løst.

Men så lenge Hamas og Fatah ikke en gang anerkjenner Israels rett til eksistens, og 66% av befolkningen heller ikke gjør det, så har Israel liten grunn til å støtte soloutspillet for etableringen av en palestinsk stat. Det er jo ifølge 66% av den palestinske befolkningen og alt av politisk betydning hos dem, bare et steg mot utslettelse av Israel. Israel har med andre ord gode grunner til ikke å slippe kontrollen.

Det har forøvrig ikke vært bygd nye bosettinger på Vestbredden siden 1998, og ingen har ekspandert arealmessig heller siden 2003.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk frode57 Siste svar

SAS konkurs

Det hadde vært bedre om SAS gikk konkurs så gjelda hadde kommet bort. Norwegians var der nesten men trikset med mange emisjoner som vatnet ut aksjeverdiene ned motnull. Det som forbauser meg er at sta...
1
22 svar
Politikk - Norsk jaha1255 Siste svar

Lover milliardstøtte

Nå er Støre i sitt ESS hvor han kan leke stor mann med våre skattepenger . Med seg til Ukraina hadde han løfter om ti milliarder kroner i støtte. Pengene skal dekke tre hovedformål – humanitær hjelp,...
1
23 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Liberale samfunn sin skyld

Det som skjer på Kongsberg og i København viser svakheten ved det noen kaller det liberale samfunn. Jeg kjenner begge land og det som slår i mot meg er den dårlige psykiatrien. Unge som ikke komme ut...
1
8 svar

Tidenes verste Regjering?

Det må smerte sosialistjournalistene og AP fremsnakkerne i Dagsavisen å skrive ingressen til artikkelen nedenfor: HØYRE ØKER MEST! Dette må da være tidenes verste Regjering? Sparker Brudepar, Farmen o...
Bilde

Høyre går mest fram på ny partimåling

Høyre går mest fram og får en oppslutning på 29, 5 prosent i en ny partimåling, opp 3,2 prosentpoeng fra forrige måned. Og Rødt er nå større enn Senterpartiet.


Bilde www.dagsavisen.no
1
41 svar
Laster...